1.    Odvzdušnite radiátory

Ak máte pocit, že radiátor je na niektorých miestach chladnejší a nevyhrieva rovnomerne, je potrebné radiátor odvzdušniť. Vzduch totiž zabraňuje výkonnejšiemu kúreniu.


2. Nainštalujte si inteligentné radiátorové hlavice

Vďaka nim si môžete nastaviť rôzne režimy vykurovania alebo si načasovať zapnutie a vypnutie vykurovania a ušetriť tak na energiách. Inteligentné hlavice umožňujú nastavenie rôznych vykurovacích režimov v byte a vytváranie vykurovacích zón. To znamená, že si môžete nastaviť inú teplotu pre jednotlivé miestnosti. V obývačke a detskej izbe sa odporúča mať okolo 22 stupňov Celzia, v spálni stačí 18 stupňov a v kúpeľni minimálne 23 stupňov Celzia. Zároveň si môžete nastaviť radiátory tak, aby sa v pracovné dni ráno, keď rodina opúšťa byt, znížila teplota vo všetkých izbách na 17 stupňov, aby ste počas dňa nevykurovali prázdny byt. Poobede, napríklad pol hodinu pre očakávaným príchodom detí zo školy, sa teplota v obývačke a detskej izbe opäť zvýši na nastavenú teplotu. Vďaka radiátorovým hlaviciam tak viete ušetriť viac než 10 % celkových nákladov.
 

3. Tepelné čerpadlá pre rodinné domy

Tepelné čerpadlo je ideálne pre novostavby, ale je vhodné aj pre staršie rodinné domy, ktoré sa idú rekonštruovať a majitelia nanovo zvažujú možnosti vykurovania. Pri nízkych prevádzkových nákladoch má vysokú efektivitu.


4. Zmeňte dodávateľa

Niekedy môžete ušetriť aj tým, že jednoducho zmeníte dodávateľa plynu. „Každému zákazníkovi od tarify D2, ktorý si od nás objedná špeciálnu ponuku Plyn so zárukou, v súčasnosti garantujeme až o 10 % výhodnejšiu cenu za dodávku plynu oproti dominantnému dodávateľovi. V rámci tejto ponuky navyše za zákazníka zabezpečíme a uhradíme odstránenie havárie plynu, opravu plynového kotla či kvapkajúceho radiátora až do výšky 150 €, pričom počet opráv za rok je neobmedzený, “ prezradil Tomáš Solčánsky, produktový manažér pre plyn v ZSE.


5. Správne vetrajte

V tomto prípade platí jednoduché pravidlo. Vetrať každé tri hodiny s naplno otvorenými oknami. Stačia tri minúty a vzduch v miestnosti sa komplet vymení. Častým vetraním, alebo otvorením okna na vetračku sa zbytočne oberáte o teplý vzduch.