Česť za česť a bryndzu za peniaze

A ešte za aké! Májová bryndza, so 100 % podielom ovčieho mlieka je vzácnou potravinou, ktorú ak chceme kúpiť v správnej kvalite, musíme si za to priplatiť. Prečo je tomu tak? Pravá letná bryndza (nazývame ju aj májová) je vyrobená z čerstvého ovčieho mlieka v čase, keď sú ovce vyhnané na pašu. Takzvaná zimná bryndza sa vyrába zo zmesi zasudovaného hrudkového ovčieho syra a kravského mlieka, preto ju nazývame aj zmesová. Takáto bryndza ale tiež musí dodržiavať isté zásady, a aby sa vôbec mohla nazývať bryndzou, musí obsahovať minimálne 50 % ovčieho mlieka. Takáto bryndza je jemnejšia, ľahšie roztierateľná i lacnejšia.

cheese-1328821_1920 (1).jpg

Zdroj: pixabay.com
 

Hruda zdravia

Často si ani neuvedomujeme, aký obrovský poklad sa ukrýva v obyčajnej slovenskej bryndzi. Ovčie mlieko, z ktorého je vyrobená obsahuje dvojnásobok bielkovín v porovnaní s tým kravským. Obsah vitamínu B3, C a D je dokonca päťnásobne vyšší. Bryndza obsahuje množstvo vápnika, fosforu, horčíka, železa a mastných kyselín, ktoré nezvyšujú cholesterol v krvi. Navyše v nej nájdeme obrovské množstvo živých, dobrých baktérií a probiotík. V jednom grame bryndze nájdeme až miliardu vyše dvadsiatich druhov mliečnych baktérií, vďaka čomu posilňuje imunitu, pomáha pri zažívacích ťažkostiach a slúži ako prevencia proti rakovine.

BeFunky-collage (11).jpg

 Zdroj: pixabay.com
 

Pasterizovať či nepasterizovať?

Niektorí z nás majú obavy z tepelne neošetreného ovčieho mlieka, tvoriaceho základ bryndze. Aby sme to mohli správne pochopiť, najskôr si musíme ujasniť niektoré fakty. V prvom rade, niečo také ako „pasterizovaná bryndza“ neexistuje. Pasterizuje sa len ovčie mlieko, do ktorého sa následne pridávajú kyslomliečne kultúry, takže si zachováva aj svoju probiotickú mikroflóru. Horšie je to už s termizovanou bryndzou, ktorá stráca všetky prospešné mliečne baktérie, takže si vlastne kupujeme „mŕtvu“ potravinu. Nepasterizovaná bryndza je teda z hľadiska prospešných baktérií najideálnejšia, obsahuje ich totiž najväčšie množstvo, ale ak máte obavy, pokojne siahnite aj po pasterizovanej, termizovanej sa radšej vyhnite.


Upečte si bryndzový chlebík

Vrhli ste sa v období karantény na pečenie chlebíkov a pečiva? Vyskúšajte chlieb s bryndzou, nie v podobe klasickej nátierky na krajci, ale s bryndzou priamo v ceste. Nepotrebujete naň ani kvások, ani droždie a príprava vám zaberie len hodinku.

cheese-1328824_1920 (1).jpg

Zdroj: pixabay.com
 

Čo budeme potrebovať?

 
700 g hladkej špaldovej múky
1 kypriaci prášok bez fosfátov
1 lyžicu morskej soli
200 g bryndze
3 dl bieleho vína
50 ml kvalitného repkového oleja
300 ml vlažnej vody
celú rascu
hrubú morskú soľ na posypanie
 

Ako na to?

 
1. V miske zmiešame múku spolu s kypriacim práškom a soľou.
2. V hlbšej nádobe rozmiešame bryndzu s vínom tak, aby sme nemali hrudky.
3. Takto rozmiešanú bryndzu spolu s olejom a vodou pridáme k múke.
4. Všetko spolu premiešame tak, že vznikne redšie cesto, ktoré nemiesime.
5. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej nádoby a vytvarujeme bochník. Ja som použila tortovú formu.
6. Vrch chleba posypeme rascou a hrubou soľou.
7. Pripravený chlieb vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme 60 minút.
8. Po upečení chlieb vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame s nátierkami a čerstvou zeleninou.

Skvelý recept sme si požičali od https://fitshaker.sk/bryndzovy-chlieb-bez-kysnutia-ktory-zvladne-aj-zaciatocnicka/.