Môže sa zdať, že v dnešnej dobe, keď sú predajne plné tovaru, nebude problém nájsť perfektný darček. Opak je však pravdou, nákup narodeninového daru býva poriadna fuška. Ešteže nám prišli na pomoc vedci, ktorí skúmali ako vybrať darček, ktorý urobí radosť. Vďaka ich tipom zvládnete najbližšie nákupy darčekov bez zbytočných stresov.

1. Žiadne prekvapenia

Myslíte si, že darček by mal byť nečakaným prekvapením? Chyba! Podľa výskumov sa ľudia skutočne potešia, ak im splníte ich konkrétne želania. To znamená, že sa nebojte pýtať na priania obdarovaného. Nesľúbte mu, že mu ich splníte, tak ostane oslávenec v napätí až do otvorenia darčeku.

2. Niečo malé navyše

Investujete do drahšieho darčeku, ale aby toho nebolo “málo” pribalíte k nemu nejakú lacnú drobnôstku? Nabudúce to nerobte. Pozornosť obdarovaného sa presunie na lacný darček a celkový dojem si zpriemeruje. Jeden kvalitný darček úplne postačí.

gift.jpg

3. Sústreďte sa

Človek má väčšinou viacero záľub. Napríklad priateľka, ktorej vyberáte darček rada číta a zároveň má rada psov, tak si poviete, že jej budete hľadať encyklopédiu o psoch, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou ostane ležať zaprášená v knižnici. V tomto prípade sa oplatí nekombinovať a pri výbere sa radšej koncentrovať na jednu vec, ktorá bude hodnotná, či už to bude kvalitná kniha, od ktorej sa vaša priateľka neodtrhne, alebo brošňa v tvare psíka.


4. Menej je viac

Nekupujte darček len preto, aby ste spravili dojem. Praktický darček vždy porazí aj ten najdrahší dar. Myslíte si, že čím má prístroj viac funkcií, tým väčšia bude radosť obdarovaného? Vôbec nie. Práve naopak, obdarovaný sa zľakne, že nebude vedieť prístroj ovládať a z darčeka nadobudne nepríjemný pocit.
 

5. Doprajte si čas

Určite ste už aj vy zažili pocit, kedy sa nakupovanie darčeka stalo nočnou morou. A kým ste sa ešte pred týždňom tešili, ako budete vyberať pekný darček, deň pred oslavou ste zrazu v strese. Ak chcete obdarovaného potešiť skutočne pekným darčekom, nechajte si na jeho výber čas. V strese sa nám nebude zdať žiaden darček dostatočne dobrý a nakoniec narýchlo kúpime niečo, s čím vnútorne nie sme stotožnení.

AdobeStock_184194453.jpeg

6. Darčekový vzorec

Britskí psychológovia na základe dlhoročných testov a štúdií prišli so vzorcom podľa ktorého si môžete vyrátať, či ste vybrali perfektný darček. Pred jeho kúpou si spočítajte, či ste sa trafili správne. 0 znamená málo, 4 najviac.
 
Čas, strávený nad výberom 0 2 3 4
Ako vám je obdarovaný blízky 0 2 3 4
Využitie darčeka 0 2 3
Hodnota darčeka 0 1
Možnosť výmeny 0 1
 
Zrátajte si body. Ak je to viac ako 10, potom je váš darček skvelý. Menej ako 5? To radšej kúpte niečo iné. Prezradíme vám, že medzi najčastejšie priania obdarovaných patria poukážky, za ktoré si môžu vybrať sami, čo sa im páči.
 
Pozývame vás na naše narodeniny!
S darčekom pre nás si starosti robiť nemusíte! Naopak pár ich dostanete vy od nás. Bory Mall oslavuje už túto sobotu svoje 4. narodeniny! Okrem torty sme pre vás pripravili aj skvelú zábavu v podobe autogramiády vašich obľúbených hercov, ohňostroja a vystúpenia obľúbených Kandráčovcov. To si nenechajte ujsť!