1. Nesmažte, pečte

Jednou z najväčších nástrah, ktoré na nás na štedrovečernom stole číhajú, sú vyprážané dobroty. Takéto pokrmy sa vôbec nemusia pozdávať vášmu žlčníku či srdcu a o tukových zásobách snáď ani hovoriť nemusíme. Skúste si tento rok rybu radšej upiecť či ugrilovať. Chutiť bude rovnako výborne a vaše zažívanie sa vám poďakuje.


2. Raňajky sú základ

Túto radu ste už istotne počuli minimálne tisíckrát. Niečo na tom ale pravdy bude. Ak si doprajete výživné raňajky (tým nemyslíme medovníčky a zemiakový šalát, čo ostal z večere) plné vitamínov, bielkovín a vlákniny, budete zasýtené a nebudete mať takú chuť neustále vyjedať koláčiky.

breakfest.jpeg Zdroj: Readytonourish.com


3. Voda, voda, voda

Voda je základ života a cez sviatky to platí dvojnásobne. Keď nás všade ponúkajú rôznymi farebnými nápojmi, plnými cukru, kávou, rôznymi likérmi či niečím tvrdším, človek si na obyčajnú vodu ani nespomenie. A to je chyba, pretože čistá voda je najlepší detoxikant, ktorý nie len vyplaví z tela škodliviny, ale aj doplní zanedbanú hydratáciu, ktorá je v tomto čase obzvlášť dôležitá.


4. Pozor na oriešky

Ak si chceme cez Vianoce pri pozeraní rozprávok trochu zdravšie pochrumkať, väčšinou siahneme po orieškoch. Tie sú síce veľmi zdravé (predovšetkým nepražené mandle, vlašské orechy či kešu), ale obsahujú aj pomerne veľa tukov, a teda aj veľa kalórií. Takže nabudúce, keď budete chcieť zdravo maškrtiť, spomeňte si na to, že oriešky si doprajte, ale s mierou.

 

5. Napečte zdravšie koláčiky

Nemusíte si počas sviatkov odopierať všetky sladkosti. Stačí, ak ich budete konzumovať s mierou, alebo si napečiete svoje zdravšie verzie koláčikov a vianočného pečiva. Uberte z množstva cukru, vymeňte klasickú bielu múku za celozrnnú, namiesto maslových krémov použite ovocné peny, šľahačku nahraďte tvarohom a koláčiky budú rovnako chutné, len zdravšie.

sweet_collage.png Zdroj: Spinachforbreakfest.com


6. Prejdite sa

Nemusíte sa ísť nutne trápiť päťkrát do týždňa do fitka, aby ste spálili to nadmerné množstvo kalórií, ktoré ste sviatočným jedlom prijali. Stačí, ak si každý deň doprajete aspoň pol hodinkovú prechádzku po čerstvom vzduchu a pomôžete tak nielen svojmu spaľovaniu, ale aj tráveniu, obehovému systému, dýchaniu a vyčistíte si aj trochu i hlavu. Navyše je to príjemná aktivita s celou rodinkou.


7. Vychutnávajte

Sviatky sú predsa o tom, aby sme si vychutnávali. Pokoj, čas s najbližšími, ale aj dobré jedlo. Doprajte si čokoľvek, ale s mierou. Skúste si naložiť trochu menšiu naberačku zemiakového šalátu a tanier vyplňte radšej zeleninou, dajte si vanilkový rožtek, len si ich nedajte tridsať. Vychutnávajte si, jedzte pomaly, poriadne všetko prežujte a budete sa cítiť zasýtenejšie a nebudete mať potrebu ešte niečo vyjedať.
 
Dúfame, že sme vám našimi radami trochu pomohli k tomu, aby ste to celé ľahšie strávili a teraz vám už želáme len  príjemné prežutie vianočných sviatkov.


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory MalI.