Kedy zazimovať interiérové rastliny?

Zazimovanie interiérových rastlín závisí na niekoľkých faktoroch - druh rastliny a miestna klíma. Pri slovenských klimatických podmienkach sa odporúča pripravovať rastliny na zazimovanie pri poklesoch teplôt a skracovaní denného svetla. Zvyčajne ide o rozmedzie medzi septembrom a októbrom.

Niektoré rastliny sú prirodzene odolnejšie, ale podľa odborníčky Jarky z Rhapis aj tie potrebujú určitú starostlivosť či už ide o svetlo, zavlažovanie alebo občasné hnojenie. „Vyberte si rastliny, ktoré vyhovujú vašim podmienkam a schopnostiam, ako napríklad sukulenty a kaktusy. Tie dokážu zadržiavať vodu vo svojich listoch a stonkách, preto nemusia byť často polievané.“ Jarka pre začiatočníkov odporúča aj niektoré druhy fikusov. Fikus Benjamina napríklad znesie stredné svetlo a nie je náročný na zalievanie. Rastlina Aloe vera, ktorá patrí medzi sukulenty je odolná a jednoducho sa pestuje. Má liečivé vlastnosti a vyžaduje minimálne zalievanie.

Kvetinárstvo Rhapis

Ako zazimovať rastliny?

 Pred zimou je dobré vyhodnotiť potreby vašich konkrétnych rastlín a prispôsobiť prípravu ich individuálnym potrebám. Určitá príprava rastlín na zimné obdobie môže zvýšiť ich šance na prežitie a udržať ich zdravé.

 Toto sú dôležité kroky a tipy, ktorých by sme sa mali držať:

1. Zazimovanie vnútorných rastlín: Vnútorné rastliny môžu byť citlivé na nízke teploty. Presuňte ich ďalej od chladných okien a miest, kde môže vzniknúť prievan a mohli by byť vystavené chladu. Tiež sa uistite, že majú dostatočný prístup k svetlu.

2. Zníženie zavlažovania: Vo väčšine prípadov rastliny potrebujú v zime menej vody, pretože ich rast sa spomaľuje a pôda pomalšie vysychá. Skontrolujte pôdu vždy pred zalievaním a ubezpečte sa, že nie je príliš vlhká.

3. Dodatočné osvetlenie: Ak máte vnútorné rastliny, ktoré potrebujú veľa svetla, môžete zvážiť použitie rastlinných svetiel, aby ste im poskytli dostatok osvetlenia aj počas krátkych zimných dní.

4. Ochrana pred mrazom: Ak máte vonkajšie rastliny, ktoré sú citlivé na mrazy, môžete ich ochrániť prekrytím vrstvou textílie. To pomôže zachovať teplo a ochrániť korene pred mrazom.

5. Ochrana kvetináčov: Ak máte vonkajšie kvetináče, môžete ich umiestniť na stojančeky alebo podložiť pod ne polystyrénové dosky, aby sa zabránilo priamemu kontaktu s chladnou pôdou.

Presadiť či nepresadiť?

V prvom rade si overte, či je presádzanie nevyhnutné. Pre niektoré rastliny je vhodnejšia jar. Presadenie pomôže rastline zamerať sa na správnu obnovu koreňov. Počas zimných mesiacov má možnosť v pokoji si zvyknúť na nový črepník. Navyše, ak má rastlina odumreté korene, počas presádzania sa ich môžete zbaviť.

Kvetinárstvo Rhapis

Rastliny môžu byť choré aj keď nekýchajú

Pred uložením rastlín do zimného režimu skontrolujte ich stav. Sú na listoch mušky alebo iní škodcovia? Tí sa dokonca môžu nachádzať pri koreňoch v hline. O chorobách či vitalite vám veľa napovie farba a stav listov. Skontrolujte a ošetrite rastliny ešte počas jesene.

predajňa Pepco

Živiny aj počas zimy?

Frekvenciu hnojenia odporúčame určite znížiť. Počas sezóny kvitnutia na jar a v lete potrebuje rastlina rozhodne viac síl. V oddychovom režime je to však inak. Tu sa vyžaduje hnojiť oveľa menej.

Podľa odborníčky Jarky je jednou z najčastejších chýb zalievanie rastlín príliš často alebo nadmerne. „V zime väčšina rastlín potrebuje menej vody, pretože ich rast je spomalený. Nadmerná zálievka môže viesť k hnilobe koreňov a iným problémom.“ Taktiež ešte raz dodáva, že častým problémom býva nedostatočné osvetlenie, keďže v zimnom období sú dni kratšie a slnko menej intenzívne.

Starostlivosť o zelenú oázu

Navštívte Bory Mall a pripravte si vašu interiérovú oázu na jeseň a zimu. Okrem toho, že v kvetinárstve Rhapis vám veľmi ochotne poradia, predajne Pepco alebo H&M Home majú v ponuke zase rôzne dizajnové črepníky.

Tešíme sa na vašu návštevu.