1.    Spravte si prázdninový plán

Čo vás čaká prvý, druhý, tretí týždeň? Kedy pôjdete s deťmi na rodinnú dovolenku, kedy pôjdu k babke, na tábor a kedy ostanú doma? To všetko by ste na začiatku prázdnin už mali vedieť. Aby ste mali prehľad o plánovaných aktivitách nielen vy ale aj deti, spravte si prázdninový plán. Na papier nakreslite tabuľku s dňami rozdelenými po týždňoch a rôznofarebnými fixami zaznačte, čo sa kedy bude diať. Môžete to robiť aj s deťmi, ktoré tak budú mať jasnú predstavu, na čo sa môžu tešiť. Zároveň uvidíte, kde ešte máte nejaké voľné dni, počas ktorých sa bude dať vyraziť na menší výlet.

 

2.    Ako nestratiť všetky vedomosti

Cez prázdniny by si mali deti hlavne oddýchnuť od školy. S tým asi súhlasia všetci. Podľa posledných výskumov sú však straty na vedomostiach počas leta veľmi veľké. Zabrániť sa im dá jednoduchými činnosťami, pri ktorých si deti trénujú mozog, ale pritom ich nebudú vnímať ako učenie.
 
Prvou je čítanie. Skúste si s deťmi spraviť ranný rituál a nechajte ich čítať aspoň 15 minút. Ráno je najlepšie, pretože ešte nie je teplo a dieťa nie je rozptýlené. Po dobré knihy skočte do Bory Mall do kníhkupectva Panta Rhei. Deťom sa budú určite páčiť knihy od Braňa Jobusa alebo novinka od autorky známych kníh Ako si vycvičiť draka Cressidy Cowell - Ako sa stať pirátom.

reading.jpg

Zdroj: Focusonfamily.com


Ak vaše dieťa nie je zrovna knihomoľ, skúste ho podporovať v prirodzenom čítaní. Nech vám číta nápisy ulíc, menu v reštaurácii alebo názvy obchodov. Aj vďaka tomu dieťa nezabúda osvojené vedomosti.
 
Druhou aktivitou sú spoločenské hry. Karty, pexeso, dobble alebo Aktivity junior…hier vhodných pre deti je veľa. Spoločenské hry sú nielen zábavné, ale rozvíjajú aj rýchle myslenie, rozhodovanie a kreativitu. Preto by ste si ich mali pribaliť na každý výlet. Oceníte ich aj pri čakaní v reštaurácii. Zahrať si uno je určite lepšie ako dať dieťaťu do ruky mobil. Skvelé hry nájdete v Bory Mall v hračkárstvach Dráčik, Alltoys a Vnímavé deti.
 

3.    Ukážte im svet okolo

Jasné, deti by najradšej trávili celé prázdniny pri vode, čo je celkom pochopiteľné. Skúste si však nájsť čas a spraviť si pár výletov, kde im ukážete aj krásne historické miesta a múzeá. Mnohé majú cez prázdniny upravený program pre deti.


Oravský hrad ponúka nočné prehliadky.

naoravedobre.jpg

Zdroj: Naoravedobre


Schladiť sa môžete v niektorej z jaskýň.  Ak sa ocitnete na východe Slovenska, nevynechajte návštevu jaskyne Domica, ktorá patrí medzi najkrajšie na Slovensku.


domica-slovakia travel.jpg

Zdroj: Slovakiatravel


Hľadáte tip na jednodňový výlet v okolí Bratislavy? Určite vyskúšajte Family park Neusiedlersee. Perfektný zábavný park je len pár kilometrov za hranicami v Rakúsku. Čakajú tu na vás kolotoče od výmyslu sveta pre všetky vekové kategórie. Pozor, veľa z nich je spojených so striekajúcou vodou, čiže pribaľte deťom plavky, prípadne náhradné oblečenie.


Dostali ste voľno v práci na poslednú chvíľu a nemáte teda žiadny plán kam vycestovať? Skúste pozrieť ponuky last minute dovoleniek cestovných kancelárií Firo Tour a Neckermann Reisen, ktoré nájdete v Bory Mall.


beach-1867271_1280.jpg

Zdroj: Pixabay

 

Tí, ktorí ešte zháňajú na poslednú chvíľu tábor pre deti, majú možnosť využiť ponuku denných táborov, ktoré organizuje Mesto povolaní v Bory Mall. Okrem hier a kreatívnych workšopov čaká na deti každý deň zaujímavý výlet. Deti sa pozrú do zákulisia televízie JOJ, navštívia Múzeum polície alebo Minizoo v Devíne. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke www.mojemesto.org.


Ak si nemôžete dovoliť vycestovať do zahraničia za morom, nezúfajte. Dieťa môže nezabudnuteľné prázdniny zažiť aj doma. Vyrazte na túru do lesa, spravte si prespávačku na záhrade, choďte sa okúpať do najbližšieho jazera. Alebo preskúmajte aj naše TIPY na výlety na Slovensku.

Hlavne strávte čas so svojim dieťaťom. Váš záujem a spoločné zážitky je to najcennejšie, čo mu môžete dať.



Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom  FacebookuInstagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.