Digitálny svet je lákavý. Ponúka veľa dobrého, ale aj zlého. Dieťa na ňom rýchlejšie nájde informácie pre školský projekt a pomocou edukatívnych hier sa môže vzdelávať. Ale neobmedzené možnosti internetu prinášajú aj mnohé nástrahy.
 

Rozprávajte sa

Predtým než dieťaťu dovolíte mať mobilný telefón alebo tablet, porozprávajte sa s ním o rizikách internetu. Upozornite ich, na čo si dávať pozor a že pravidlo nedôverovať cudzím platí nielen na ulici ale aj na internete. Dôležité je prejaviť záujem, čo dieťa na internete vyhľadáva, aké hry hrá, aby nemalo problém zdôveriť sa vám, ak nejaký problém nastane.

deti.jpg Zdroj: Twitter


Buďte v obraze

Sledujte ako technológie vplývajú na vaše deti. Podľa výskumov deti, ktoré používajú sociálne siete viac ako 10 hodín týždenne majú o 56 % väčšiu pravdepodobnosť povedať, že sú nešťastné. Porovnávajú sa totiž s nereálnymi obrázkami z pestrého života rôznych influencerov. A to už nehovoríme o stále častejšej kyberšikane. Preto, ak vidíte, že sa vaše dieťa zmenilo, je viac utiahnutejšie, zapnite kontrolky a začnite riešiť, čo sa deje.
 

Jasné pravidlá

Rodičia často riešia otázku, kedy je čas dať dieťaťu prvý mobil. Samozrejme, že deti si ho pýtajú už v prvom ročníku na základnej škole, ale pokiaľ sa dieťa nepohybuje po meste samé, mobil nepotrebuje. Vtedy sa stáva, že dieťa sa na internet dostane doma pomocou tabletu alebo mobilu požičaného od rodiča. Nie je na tom nič zlé, ak si stanovíte jasné pravidlá. Deťom dovoľte stráviť hraním maximálne hodinu denne. Je tiež dobré nevytvárať na hry každodenný návyk.
 

Prvý mobil

Všeobecne platí, že dieťaťu do tretieho ročníka na základnej škole mobil netreba. Ak sa preň rozhodnete, snažte sa mať pod kontrolou to, čo s ním dieťa robí. Pomôže vám s tým napríklad aplikácia Google Family Link, vďaka ktorej budete mať dieťa pod kontrolou. Vďaka nej mu môžete zamedziť vstup na rôzne aplikácie, budete mať prehľad o tom, koľko času strávi v jednotlivých aplikáciách a tiež schvaľujete inštaláciu programov. Rodič môže určiť koľko času smie dieťa na mobile cez deň stráviť a nastaviť hodinu, kedy sa telefón automaticky uzamkne, napríklad ak nechcete aby surfovalo po internete po deviatej hodine večer.

deti 2.jpg Zdroj:Audea.es

Ďalšou možnosťou je rodičovská kontrola od Eset Smart Security pomocou ktorej rodič kontroluje prístup detí k internetu a vie blokovať stránky s nevhodným obsahom.
 
Na ochranu myslia aj mobilní operátori, ktorí ponúkajú rôzne programy pre rodiny. Poradiť sa môžete aj v predajni Telekom v Bory Mall.
 

Ak nechcete mobil, sú tu hodinky

Inteligentné hodinky pre deti sa stávajú obľúbenou voľbou rodičov, ktorí nechcú deťom zaobstarať mobil, ale chcú mať možnosť sa s nimi spojiť. Vďaka hodinkám má rodič prehľad, kde sa jeho dieťa nachádza. Ich primárnou funkciou je telefonovanie. Niektoré majú integrovanú kameru, s ktorou sa dá aj fotografovať. Neslúžia na surfovanie po internete, či hranie hier. Smart hodinky nájdete aj v ponuke Nay Elektrodomu v Bory Mall.

hodinky.jpg

Zdroj: Nay


Buďte vzorom

Darmo budete deťom zakazovať hranie s mobilom, keď ho vy sami takmer nespustíte z ruky. Skúste byť príkladom. Spravte si večer bez mobilov, kedy sa budete rozprávať a hrať spoločenské hry a ukážte vášmu dieťaťu, že reálny svet môže byť tiež zábavný.
 

#CheckniTo s Kalim

Zabaviť sa môžete aj 1. 6. v Bory Mall! Čaká na vás technologický deň s top vychytávkami a interaktívnymi prezentáciami. Uvidíte ako môže vyzerať deň s youtuberom a tešiť sa môžete aj na rôzne zaujímavé workšopy. Celý deň ukončí skvelý koncert KALIHO.


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom  FacebookuInstagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.