Kde sa berie vitamín D?

Možno ste sa mnohí zamýšľali, ako je možné prijímať nejaký vitamín zo slnečného žiarenia. Ako sa zo slnka dostane do našej pokožky? Odpoveď je jednoduchá. Vitamín D sa vytvára z cholesterolu, ktorý sa nachádza v našej pokožke, keď príde do kontaktu s ultrafialovými slnečnými lúčmi (UVB). Pretože zo stravy nevieme získať jeho dostatočné množstvo, tešíme sa na slnečné počasie, vďaka ktorému ho vieme načerpať viac. Skôr, než sa vrhnete na chytanie bronzu a vitamínu D, prečítajte si, ako na to a čomu sa vyhnúť.


Načo nám je?

Vitamín D je trochu menej známym, no o to dôležitejším vitamínom. Stará sa o pevnosť našich kostí, znižuje riziko vzniku osteoporózy i zlomenín. Zlepšuje našu fyzickú silu a znižuje riziko vzniku cukrovky 1. typu. Ak denne užívate vitamín D spolu s vápnikom, znižujete riziko vzniku rakoviny až o 60 %. Zabezpečuje dobrú imunitu, chráni nás pred chrípkovými i srdcovo-cievnymi ochoreniami. V neposlednom rade pôsobí tento skvelý vitamín na našu náladu. Nie nadarmo sa hovorí, že prechádzka na slnku urobí dobre telu i duši. Vitamín D účinne pomáha bojovať s depresiou a úzkosťou.

mood.jpg Zdroj: MedicalTech


Prečo ho nemáme dostatok?

Mať dostatok vitamínu D je veľmi dôležité pre naše zdravie. Ak ho nemáme dosť, sme unavení, necítime sa dobre, nemáme dobrú náladu a môžeme trpieť aj bolesťami svalov či kostí. Dôvodov, prečo ho predovšetkým u nás, na Slovensku ľudia nemajú dostatok je niekoľko. V prvom rade je na vine naša geografická poloha. Keďže žijeme v miernom pásme, nemáme dostatok slnečného žiarenia počas roka, lebo dni i letá sú krátke. Ďalším dôvodom je to, že trávime veľké množstvo času vo vnútri, minimálne 8 hodín denne sme zatvorení v práci.

vitD-collage.png

Déčko kúpite aj vo forme kapsúl či kvapiek v lekárni Dr. Max, ako náhradu slnečných lúčov počas zimných mesiacov.


Ako získame vitamín D zo slnka?

Leto so svojimi dlhšími a slnečnejšími dňami je konečne tu a my sa môžeme vrhnúť na dopĺňanie Déčka. Aby sme z neho vyťažili maximum a neohrozili svoje zdravie priamym pobytom na slnku, musíme sa držať niektorých zásad:
 
 

1.      Vystavujte sa slnečnému žiareniu okolo obeda

 
Áno, na prvý pohľad to znie to ako niečo úplne iné, ako nás vedci odjakživa učili. Najnovšie výskumy však dokázali, že ľudská pokožka dokáže v tomto čase vyprodukovať mnohonásobne viac vitamínu D ako napríklad poobede. Taktiež jej  na získanie dostatočného množstva stačí kratší čas. Vedci tvrdia, že na získanie optimálneho množstva vitamínu D stačí stráviť 13 minút na obednom slnku len 3 krát do týždňa.

pupa-collage.png

Táto rada ale neznamená, že máte stráviť na poludňajšom slnku niekoľko hodín  bez akejkoľvek ochrany. Na opaľovacie prípravky určite nezabudnite, kvalitný výber nájdete v predajni Pupa Milano.

Zapojte sa do súťaže o balíček opalovacej kozmetiky Pupa Milano. Pre viac info sledujte náš Instagram.


2.      Prispôsobte pobyt na slnku farbe svojej pokožky


Ľudia s tmavšou pokožkou majú prirodzene viac pigmentu, ktorý sa nazýva melanín. Chráni kožu pred poškodením tak, že znižuje množstvo preniknutých UVB lúčov. To je síce veľmi prospešné, ale zároveň sú to presne tie lúče, ktoré potrebujeme na tvorbu vitamínu D. Preto ľudia s tmavším tónom pleti potrebujú na slnku stráviť viac času, aby získali rovnaké množstvo vitamínu D ako ľudia s bledšou pleťou.

iStock-466495113.jpeg Zdroj: Innoaesthetic


3.      Viac odhalenej pokožky, viac vitamínu D
 
Nie, tým, že obrátite tvár k slnku, bohužiaľ dostatok vitamínu D nezískate. Keďže ho prijímame cez pokožku, potrebujeme jej slnku ukázať čo najviac. Niektorí vedci odporúčajú odhaliť približne tretinu celej plochy kože na tele. Vychádzajúc z tohto odporúčania by malo stačiť nosiť krátke nohavice a tričko bez rukávov na dobu 10 až 13 minút 3 krát do týždňa. Ľudia s tmavším tónom pleti budú samozrejme potrebovať viac času.
 
 
4.      Nepreháňajte so s krémom na opaľovanie
 
Samozrejme, že pre dlhodobý pobyt na slnku je krém na opaľovanie základnou výbavou. Ak však chcete zo zdravotného hľadiska získať vitamínu D čo najviac, budete musieť trochu taktizovať. Krémy na opaľovanie totiž obsahujú látky zabraňujúce vstupu škodlivého UV žiarenia do nášho tela, čo je na opaľovanie alebo pobyt pri vode veľmi dôležité. Zároveň tým ale zabraňujú aj premene cholesterolu na vitamín D. Ako si teda zabezpečiť prísun tohto vitamínu a zároveň sa nevystaviť riziku vzniku spálenej kože či rakoviny? Vedci radia stráviť na slnku 10 - 13 minút bez ochrany krémom, kým pokožka absorbuje dostatok UVB lúčov na tvorbu vitamínu D a potom sa okamžite natrieť vhodným krémom na opaľovanie a opakovať to každé dve hodiny.
 
 
Ako sme teda zistili, vitamín D je veľmi dôležitým a špecifickým vitamínom, ktorý je užitočný pre naše zdravie. Získať ho však nie je úplne jednoduché, navyše ak počas roka máme nedostatok slnečného svetla a vyváženej stravy bohatej na ryby. Tiež sme ale zistili, že sa nezískava niekoľkohodinovým vylihovaním na pláži bez patričnej ochrany, ale rozumne, po častiach a malých dávkach. Prajeme vám, aby sa vám toto leto podarilo nazbierať čo najviac tohto blahodarného vitamínu, aby ste v zime mali z čoho čerpať. Nezabúdajte sa však držať našich zásad a slňte sa s rozumom.


Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-from-sun