Stačí tak málo

Presne tak! Aby ste sa vyhli spáleným miestam na pokožke, ktoré pália, bolia a neraz dokonca mokvajú, stačí vám sa na prílev slnka pripraviť. Začnite tým, že s prihliadnutím na váš fototyp pokožky siahnete po vhodných opaľovacích prípravkoch. Fototyp pleti určuje pigment melanín, ktorý ju zároveň chráni pred ultrafialovým žiarením. Viete aký je ten váš?
 
Fototyp 1, pre majiteľov je typická svetlá koža, ryšavé alebo blond vlasy, obvykle i pehy. Po opaľovaní ich potrápi skôr červená pokožka, ktorá páli. Opaľovanie by mali obmedziť na minimum a siahnuť po kvalitných kozmetických produktoch s vysokým ochranným faktorom.
 
Fototyp 2, k základným charakteristikám patrí svetlá pokožka, blond alebo svetlohnedé vlasy. Na spálenie nebývajú takí náchylní ako ľudia s fototypom 1.
 
Fototyp 3, ich pokožka je svetlohnedá, majú tmavšie vlasy a pri správnej starostlivosti im opaľovanie nespôsobuje väčšie problémy.
 
Fototyp 4¸ príznačné preň sú tmavé vlasy a olivová pokožka, rozhodne však netreba podceniť dôležitosť používania opaľovacích prípravkov a mať pri sebe aspoň tie s nižším ochranným faktorom.

iStock-811410200s-1024x745.jpg

Zdroj: sihealth.co.uk


Nič netreba preháňať

Za najrizikovejšie sa považuje obdobie medzi 11. a 15. hodinou, kedy slnko hreje najsilnejšie. Pokožku treba na slnečné lúče privyknúť postupne, preto sa v prvý deň opaľovania priamemu slnku radšej vyhnite. Doprajte si maximálne pätnásť minút a zvyšný čas strávte radšej v tieni pod slnečníkom.


Na nanášaní  záleží

Krém s ochranným faktorom musí byť samozrejmosťou. Naneste ho pol hodinku pred opaľovaním, až po tejto dobe sa totiž dobre vstrebe a uplatní sa jeho ochranný účinok. Pri natieraní buďte dôsledný. Ak krém rozotriete nerovnomerne, necháte na pokožke nechránené miesta, ktoré sa ľahko spália. Pozornosť venujte aj tenkej pokožky na ušiach – mimochodom, častého miesta vzniku kožných nádorov. Nezabúdajte, že raz  proste nestačí! Nakrémujte sa každé dve hodiny alebo hneď ako vyjdete z vody.


Aj po opaľovaní

Po návrate z kúpania sa starostlivosť o pokožku nekončí. Doprajte si osviežujúcu sprchu, ktorou zo seba zmyjete soľ alebo chlór, ihneď po kúpeli pokožku nezabudnite hydratovať. Vhodné sú telové krémy a mlieka s obsahom panthenolu či vitamínu E, ktoré pleť pomôžu zregenerovať.

 

SOS - spálená pokožka

Niekedy sa problémom so spálenou pokožkou predsa len nevyhneme. Ak ste to na slnku prehnali, vyskúšajte naše rady ako spálenej pokožke poskytnúť úľavu:
 

1. Ak máte problémy s podráždenou pokožkou každú sezónu, začnite pred letom užívať betakarotén. Kúpite v DM drogérii a lekárni Dr.Max.


karoten_kolaz.png


2. Spálenú pokožku chlaďte. Okrem chladiacich gélov a krémov, vám vytúženú úľavu prinesú studená voda, obklady a vrecká s ľadom alebo aj obyčajný biely jogurt či smotana.


3. Na spálenú pokožku používajte prípravky s obsahom panthenolu alebo aloe vera. Tie  skľudnia podráždené miesta a poskytnú vám úľavu.

poopal_kolaz.png

Zdroj: DM drogéria 


4. Dodržiavajte pitný režim. Pite čistú vodu i športové iontové nápoje, ktoré pomáhajú doplniť elektrolyty, kým sa pokožka lieči.


5. Ak ste sa spálili intenzívnejšieho, môžu sa objaviť aj pľuzgiere. Tie vznikajú ako obranný mechanizmus - zabezpečia ochranu poškodeného miesta a vďaka tekutine ho ochladia a dezinfikujú. V žiadnom prípade ich neprepichujte a nechajte tento prirodzený proces doznieť. 


6. Pri výbere textúry prípravkov po opaľovaní je dôležité vyhodnotiť typ pleti. Suchšia pokožka privíta olejový základ, tej mastnejšej zas vyhovuje jemnejšia emulzia.

konzistencia_kolaz.png

Zdroj: DM drogéria


7.  Nepoužívajte prípravky, ktoré nie sú vodeodolné. Pri každom namočení sa z kože zmývajú. Znalci radia natrieť súvislú vrstvu krému na pokožku tak, aby bola koža biela a krém sa do nej postupne vstrebával.


S menšou obozretnosťou sa spáleniu pokožky dokážete poľahky vyhnúť. Pred  slnkom vás ochráni aj vhodné oblečenie, klobúk a v neposlednom rade slnečné okuliare. Práve ich výber by ste nemali podceniť, zistite si na čo sa treba zamerať.



Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.