Aj ten najlepší recept vylepšia rady odborníkov 

Upiecť tradičnú hus či kačku s dusenou kapustou a lokšami, zemiakovou alebo žemľovou knedľou nie je žiadna veda. Správnym postupom to zvládne každý z nás. Ak však chcete svoje kuchárske umenie ešte povýšiť, nechajte si poradiť od odborníkov: našich starých mám. Rady hovoria, že na prípravu ešte chutnejšieho operenca je dôležité umyť mäso v mlieku namiesto vody. Následne by ste mali operenca osoliť a okoreniť aspoň 12 hodín pred pečením, čím dosiahnete, že sa chute dostanú hlboko do mäsa.  

Každý majster v kuchyni tiež vie, že dobre upečené mäso nie je ani surové, ani vysušené. Ako správne odhadnúť čas? Babské recepty radia piecť hus či kačku minimálne toľko hodín, koľko kilogramov operenec váži.  

Tak čo, ste pripravení pustiť sa do tých najlepších jesenných hodov? Pripravte si pero, papier a napíšte si nákupný zoznam. 

Za kačacími prsami s pomarančovo-zázvorovou omáčkou sa budete zalizovať 

 

Zdroj: nazjedenie.sk 

Milujete kombinácie sladkého ovocia a šťavnatého mäsa? Tak tento recept vám bude pochuti!  

Umyte a očistite 2 kačacie prsia a ochuťte ich soľou a korením. Sprudka ich opečte kožou nadol, kým nezhnedne. Na opekanie nepoužívajte olej, pri opekaní mäso pustí trochu tuku. Potom prsia otočte a opečte aj z druhej strany kým nebudú zlatohnedé. Restované prsia preložte do zapekacej misy a posypte čerstvým rozmarínom. Pečte na 200 °C asi 10 minút, hotové ich pokvapkajte šťavou z polovice pomaranča a prikryte alobalom. 

Kým sa však budú prsia piecť, zvládnete pripraviť omáčku. Potrebujete na ňu výpek z panvice, v ktorej ste restovali mäso. Do rozpálenej panvice s tukom pridajte pár kvapiek olivového oleja a opečte na nej 1 nasekanú šalotku a asi lyžicu nasekaného zázvoru. Potom pridajte šťavu z dvoch pomarančov, lyžicu medu, soľ, čierne korenie a všetko povarte na miernom ohni. Omáčku zahustite vložením 2 lyžíc masla priamo do omáčky. Na záver omáčku dochuťte výpekom, ktorý vám zostal v zapekacej mise.  

Ako príloha sú k tomuto receptu skvelé pečené batáty. Očistite si 2 kusy a nakrájajte na väčšie kúsky, ktoré stačí vložiť do zapekacej misy, pokvapkať olivovým olejom a ochutiť soľou, čiernym korením a rozmarínom. Pečte ich v rúre na teplote 200 stupňov. Po 20 minútach batáty posypte nasekanými pekanovými orechmi a nechajte dopiecť na 2 – 3 minúty. 

Kačacie prsia servírujte so šalátom z rukoly a pomaranča pokvapkaného olivovým olejom a dochuteného soľou a korením. 

Ochutnajte kačaciu pečeň s hruškovým čatní a lokšami 

 

Zdroj: nazjedenie.sk 

Pri výbere mäsa na pečenie sa mnohokrát zabúda na časti, ktoré sú plné vitamínov, minerálov a plných chutí. Vymeňte kačacie prsia či nohy a pripravte si pečeň. 

500 g kačacej pečene nakrájajte na hrubšie plátky. Osoľte ich a okoreňte len z jednej strany. Na grilovacej panvici nechajte roztopiť 1 lyžicu masla s trochou olivového oleja. Pečeň na rozpálenej panvici sprudka opečte do zlatohneda z oboch strán. Aby bola skutočne skvelá a chrumkavá, pravidelne ju počas opekania polievajte výpekom. Hotovú pečeň stiahnite z ohňa, prisypte na panvicu hrsť umytého špenátu a zľahka premiešajte. 

V menšom hrnci roztopte 1 lyžicu masla a opražte v ňom 1 nasekanú šalotku s 2 bobkovými listami  a asi 2 cm nastrúhaného zázvoru. Keď šalotka zmäkne, prisypte soľ, korenie, 2 lyžice cukru a štipku mletej škorice. Po chvíli, keď sa cukor roztopí, pridajte 2 očistené a nakrájané hrušky. Podlejte zmes 50 ml bieleho suchého vína a pokvapkajte citrónovou šťavou. Napokon pridajte 1 nastrúhanú hrušku, premiešajte a duste pod pokrievkou asi 20 minút, kým nebudú hrušky mäkké.  

Pečeň a hruškové čatní servírujte s lokšami potretými výpekom z panvice, v ktorej ste pripravovali mäso.  

Ste vegáni? Pripravte si doma kačacie hody aj tak 

Vedeli ste, že existuje kačica aj pre vegánov? Tajnou surovinou je seitan, ktorý si s trochou trpezlivosti pripravíte aj doma, len s pomocou vody a polohrubej múky. Stačí z neho vymiesiť cesto, vytlačiť z neho škrob, povariť a potom nechať marinovať v zmesi korenia pripomínajúcej kačicu.


Zdroj: nazjedenie.sk 

 Pochrumkajte si na pečenej husi v medovej kruste plnenej jablkami  

 

Zdroj: tesco.sk 

Ak by ste predsa len túžili po niečom tradičnejšom, tento recept bude pre vás ako stvorený. Zemiaková knedľa, dusená kapusta a pečená kačica len s drobnou úpravou, ktorej neodoláte. 
Hus osoľte a ochuťte rascou. 2 červené jablká umyte, rozkrojte na polovice a očistite. Naplňte nimi vnútro husi a voľnú kožu spojte kovovou špízovou ihlicou. Hus vložte do pekáča s trochou vody a pečte v rúre na 150 stupňoch asi 3 hodiny. O mäso sa pravidelne starajte. Priebežne ju podlievajte vodou a kožu nezabudnite prepichovať, aby z husi vytekal tuk. Dávajte však pozor, aby príliš nevyschla. Pripravte si tiež zmes medu a červeného vína a pravidelne hus hmotou potierajte, aby na koži vznikla chrumkavá krusta.  

Kým budete čakať, pripravte si dusenú kapustu. Najskôr si očistite a nadrobno nakrájajte 500 g kapusty. Na troche oleja opražte 1 cibuľu. Keď bude cibuľka zlatistá, pridajte k nej kapustu a podlejte vodou. Do mäkkej kapusty pridajte trochu octu a zmes vody a 1 lyžice polohrubej múky. Chvíľu povarte a následne dochuťte cukrom alebo octom podľa potreby.  

Hus plnená jablkami s touto sladko-kyslou dusenou kapustou je skvelá s domácou zemiakovou knedľou. 

Vychutnajte si zemiakové lokše plnené šampiňónmi a husacou paštétou 

Zdroj: lahke-recepty.sk 

Čo tak začať hodovať už na raňajky? S týmto receptom si môžete pochutnať na husacine už ráno.   

Vložte 300 g husacej pečene na hodinu do studeného mlieka. Nasekanú cibuľu opražte na masle, pridajte k nej nakrájanú pečeň a opekajte do mäkka. Pridajte vyžmýkanú žemľu, ktorá bola predtým namočená v mlieku, soľ, jedno natvrdo uvarené vajce, 1 malú lyžičku horčice a 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Všetko rozmixujte dohladka.  

Na panvici si rozpusťte maslo, pridajte nasekanú cibuľu a orestujte. Pridajte šampiňóny, ochuťte soľou, korením a mletou paprikou a opekajte asi 3 minúty. Šampiňóny zmiešajte s husacou paštétou a potrite nimi lokše. Skvelou prílohou je rukola. 

Lokše na zdravý alebo omnoho sladší spôsob  

Lokše sú ďalším z chutných a absolútne všestranne využiteľných jedál zo slovenskej kuchyne. Môžete si ich vychutnať na sladko s makom, lekvárom či medom, na slano so šunkou a syrom či plnené najrôznejšími mäsovými zmesami. Zájdite s chuťami ešte trochu ďalej a zasiahnite už priamo do receptu. Stačí keď vymeníte bielu múku za špaldovú a zdravšia verzia lokší je na svete. Chcete niečo ešte odlišnejšie? Pripravte si batátové lokše 

Uvarte v šupke 800 g batátov. Vychladnuté ich ošúpte a popučte na kašu. Pridajte jedno vajce, soľ, lyžicu petržlenovej vňate, 400 g hladkej špaldovej múky a vypracujte cesto. Ďalej postupujte ako pri príprave klasických lokší. Z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske lokše hrubé približne 2 – 3 mm a pečte ich z každej strany na suchej panvici. Opečenú lokšu potrite rozpusteným ghee maslom. Jednoduchá zmena receptu, ale zato výrazne odlišná chuť. 

Zdroj: fitshaker.sk 

Či ste milovníci experimentovania, alebo si už teraz spisujete nákupný zoznam podľa niektorého z našich receptov, u nás v Bory Mall nakúpite všetky najlepšie suroviny, ktoré potrebujete. No ak vám vyhráva v bruchu už teraz, v našom food courte zaženiete hlad, pokým si nenavaríte chutné jedlo na tohtoročné hody.