Ako na to?

Prvým krokom pri organizácii je triedenie predmetov, ktoré jednoducho zaberajú veľa miesta. Nie každý sa vie zbaviť týchto vecí, niektorí si povedia, že ich ešte určite budú potrebovať, že do nich schudnú, priberú, alebo majú sentimentálnu hodnotu.

1. Všetko von!
Začiatok je úplne jednoduchý. Doslova musíte vyhádzať celú skriňu. Nájdite si vhodné miesto, napríklad na posteli, gauči, alebo si rozložte deku na zem. Sentiment musí ísť bokom a skriňa musí zostať prázdna, ak chceme spraviť poriadnu revíziu.

obrazokvsetkovon.jpg

2. Rozdeľte oblečenie podľa sezóny

Všetko oblečenie rozdeľte podľa ročných období. Vytvorte si kôpky na kabáty, svetre, šaty, šortky, sukne atď. Pri oddeľovaní oblečenia od zimy, jari, leta alebo jesene si treba spomenúť na to, kedy tieto kúsky bežne nosíte. Znie to jednoducho, ale keď to máte zrazu pokope, možno zistíte, že máte 8 šedých zimných svetrov a ani jeden ľahký čierny na jeseň.

obrázokpodľasezóny.jpg

3. Nechať, vyhodiť, možno…

Po dôkladnom rozdelení šiat podľa ročných období môžeme prejsť na to skutočné upratovanie. Potrebujeme 3 kôpky pri každom ročnom období. Veci rozdelíme na tie, ktoré si určite chceme nechať, tie ktoré určite chceme vyhodiť a kôpku “možno”.

obrázoknechaťvyhodiťmožno.jpg

4. Spýtajte sa 7 otázok

Teraz začína to ozajstné triedenie. Na oblečenie z kôpky “možno” treba test. Ak ste pri nejakom kúsku oblečenia zodpovedali kladne na všetkých 7 otázok, obstál a patrí mu miesto v skrini.

  1. Hodí sa vám to?
  2. Vyzerá to na vašej postave dobre?
  3. Je to v dobrom stave?
  4. Je to nadčasová klasika?
  5. Mali ste to oblečené počas poslednej sezóny?
  6. Cítite sa pri nosení toho kusu dobre a sebavedomo?
  7. Reprezentuje to vás, alebo to, kde chcete v živote byť?

obrázokorganizácia.jpg


Ak sa neviete rozhodnúť a nechcete sa unáhliť, venujte každej položke pár minút, vyskúšajte si ju. Nepozerajte na to, čo s čím nosíte. Choďte položku po položke. Takto prejdite každú sezónnu kôpku. Nebojte sa vyhadzovať, jedine tak sa dopracujete k šatníku, do ktorého môžete kedykoľvek siahnuť a budete mať chuť obliecť si čokoľvek, čo vytiahnete.

5. Všetko upratať naspäť do skrine

Každá vec musí mať svoje miesto. Všetko uložte naspäť do skrine tak, ako vám to vyhovuje. Keďže už máte v skrini viac miesta, môžete si vybrať, ako oblečenie zorganizujete. Môžete si usporiadať veci podľa farby. Nám sa osvedčilo vešanie usporiadať podľa farby a zvyšok podľa typu - šortky, nohavice, krátky rukáv, dlhý rukáv, tielka, svetre, všetko môže mať svoj “komínik”.

Vyskúšajte jeden zo štyroch spôsobov usporiadania šatníka:


1. Podľa sezóny: Ak chcete mať viac miesta a máte kam odložiť na jar zimné a na jeseň letné oblečenie, je to ideálny spôsob, najmä ak nemáte vstavaný šatník, ale menšiu skriňu.

2. Podľa typu: Ak chcete vidieť všetky možnosti a mať oblečenie pokope, skúste usporiadať všetky svoje košele spolu, všetky nohavice spolu, blejzre atď. Od najtmavšej po najsvetlejšiu.

3. Podľa príležitosti: Môžete rozdeliť oblečenie na pracovné a neformálne. Pre niektorých ľudí je najpohodlnejšie oddeliť štýl oblečenia, napríklad džínsy od nohavíc.

4. Podľa obľúbenosti: V šatníku si môžete spraviť niečo ako rýchlu voľbu na telefóne. Ak nosíte niektoré kúsky viac ako iné, môžete ich umiestniť dopredu a do stredu. Nemá zmysel mať ľahko dostupné oblečenie, ktoré nikdy nenosíte, dajte si na dosah ruky oblečenie, ktoré nosíte každý týždeň alebo mesiac.

obrázokbox.jpg

Vyberte si podľa svojho životného štýlu spôsob, ktorý sa k vám hodí najviac a podľa neho si skriňu usporiadajte. Ak sa do vášho šatníka nezmestí všetko, hľadajte alternatívy úložných priestorov pre predmety ako sú šály, legíny, opasky atď. Väčšinou sú to malé veci, ktoré sa ťažko organizujú a vďaka ktorým vyzerá vaša skriňa chaoticky. Vyskúšajte napríklad kontajnery či úložné boxy.

Vyvarujte sa zapratávaniu skrine krabicami zo spotrebičov, kempingovým vybavením, krabicami od topánok a starými haraburdami. Jedine tak si udržíte skriňu čistú a krásne usporiadanú.

obrázokhotovo.jpg


Inšpirované článkom od Vanessy Rodriguez zo Stylish Life
Zdroj obrázkov: Archív Komandor, Pixabay