1.     Nenechajte svoje rastliny „potiť sa“

Mnohý z nás majú umiestnené svoje zelené ratolesti priamo na parapetnej doske. Pod ňou sa zväčša ukrýva tichý škodca-radiátor.  Na takomto mieste, kde je teplota exponovaná, sa rastlinám zo zeminy vyparuje rýchlejšie voda, preto rýchlejšie schnú. Celkom zabrániť vplyvom sálavého tepla môžete umiestnením širšej dosky, ktorá bude prečnievať priamo na parapetu. Na túto dosku môžete rastlinku umiestniť a ochránite ju pred nepríjemným „potením“.

deco-plantes-interieur.jpg

Zdroj: Pinterest


2.     Zimný spánok znamená menej svetla aj vody

Počas zimných mesiacov sa aj niektoré interiérové rastliny ukladajú na zimný spánok. Počas spánku je aj pre vás zásada menej svetla vítaná- doprajte ju aj svojim rastlinám. V tomto prípade platí veľmi jednoduchá rovnica. Keď rastliny spia, majú radšej tmu a čím väčšiu tmu majú, tým menej vody potrebujú. Tak doprajte aj im oddych, ktorý si zaslúžia. Nezabúdajme však na tie, ktoré radi spia pri väčšom svetle- tie je vhodné presunúť na miesto, kde ho budú mať po celý deň dostatok.
 

3.     Sucho iba v púšti a vlhko iba v pralese

Ďalšie pravidlo, ktoré pomôže rastlinám u vás doma je ideálna vlhkosť vzduchu. Ak je vlhkosť príliš vysoká, na rastliny sa ľahšie usadá prach a časom veľmi ťažko dýchajú. Ani prílišné sucho nie je ideálna voľba- v zásade platí, čím vyššia interiérová teplota, tým viac zvlhčovania si vyžadujú. Preto váš radiátor v zime ide na plné obrátky, zaraďte párkrát do týždňa do svojho programu o starostlivosť rastlín aj rosenie. Verte, rastlinky sa vám na jar odvďačia.

Figgy-Leaf-Spray-Horizontal.jpg

Zdroj: Pinterest


4.     Nenechajte ich prechladnúť

Interiérové rastliny sa potrebujú aspoň raz za deň poriadne nadýchnuť tak, ako my. Pravidelné vetranie im naštartuje všetky procesy a osvieži ich. Myslite však na to, že teplota v zimných obdobia je niekedy naozaj mrazivá a tak to cítia aj vaše rastliny. Takže ak vyvetrať, tak krátko a ak holdujete dlhodobejšiemu závanu mrazivého čerstvého vzduchu, dajte si tú námahu a premiestnite svoje zelené ozdoby ďalej od priameho prievanu.
 
 
Stačí málo k tomu, aby sa vám vaše interiérové rastliny na jar odvďačili krásnou zelenou a farbami. Stačí na ne iba počas zimy nezabudnúť.