Shakshuka alebo lečo inak

shutterstock-1923211211.jpg

Ideálne na pomalé rána! Dokonalo udusené vajíčka v jemnej pikantnej paradajkovej omáčke s čili sezamovým maslom, syrom feta, bylinkami a citrónom. Príprava zaberie maximálne 30 minút času a iba jednu panvicu. Prvým krokom je výroba spomínaného sezamového masla. Vo veľkej panvici rozpustíme štyri polievkové lyžice masla, ktoré dochutíme štipkou soli. Pridáme polovicu čajovej lyžičky čili vločiek, polovicu lyžičky červenej údenej papriky a jednu lyžičku sezamových semienok. Varíme, pokiaľ maslo nezhnedne, čo je približne tri až päť minút. Odstavíme z ohňa a maslo nalejeme do misky. Následne pokračujeme v príprave vajíčok. Vrátime panvicu na sporák a štyri polievkové lyžice olivového oleja zahrejeme na strednom ohni. Pridáme tri strúčiky rozpučeného cesnaku a varíme, pokiaľ cesnak nezhnedne. Vmiešame polovicu čajovej lyžičky čili vločiek a šťavu z jedného citrónu. Do panvice vlejeme jednu štyristo gramovú plechovku drvených paradajok a osolíme. Pridáme dva hrnčeky baby špenátu. Následne zmeníme teplotu na stredne nízku. Dusíme odkryté desať až dvanásť minút, kým paradajky nezhustnú na omáčku. Zadnou stranou lyžice urobíme do omáčky štyri až šesť dierok a do každej z nich rozbijeme vajíčko. Prikryjeme a varíme dve až tri minúty pre tekutejšie žĺtky. Pred podávaním rozdrobíme na vajcia feta syr a posypeme zmesou bylín podľa chuti. Odporúčame čerstvý kôpor, koriander či bazalku. Hotové raňajky dochutíme čili sezamovým maslom a podávame s opekaným kvaskovým chlebom. Ak nie ste fanúšikmi pikantných jedál alebo raňajky pripravujete aj pre svoje ratolesti, čili vločky v masle vynechajte a nahraďte ich kvalitnou sladkou paprikou.

Céčkové smoothie

shutterstock-1011500959.jpg

Posilní imunitu a prekvapí vaše chuťové poháriky. Smoothie nabité vitamínom C, množstvom živín, vlákniny a antioxidantov. Je to ideálny a chutný spôsob, ako začať ráno, prekonať nástrahy zimného prechladnutia a udržať si energiu po celý deň! V mixéri zmiešame jeden hrnček manga, šťavu z jedného citróna, polovicu čajovej lyžičky kurkumy, kajenského korenia, jeden deciliter pomarančovej šťavy a dve čajové lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru. Mixujeme, pokiaľ nebude zmes úplne hladká, a v prípade potreby dosladíme medom. Hotovú zmes vlejeme do dvoch vysokých pohárov. Mixér vypláchneme a vložíme doň jednu menšiu cviklu nakrájanú na kúsky, jednu šálku mrazených malín, jeden červený pomaranč a deci šťavy či džúsu z granátového jablka. V prípade potreby pridáme viac šťavy z granátového jablka alebo čistú vodu, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu. Hotovú zmes nalejeme na prvú korenisto-mangovú zmes a jemne premiešame. Ak chcete, pridajte si navrch aj semienka, napríklad chia. Samozrejme, recept si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií, ako napríklad nahradiť červený pomaranč obyčajným alebo grapefruitom. Táto kombinácia bude taktiež úžasná! Ovocné a zeleninové kokteily podľa vašej chuti vám taktiež namixujú v zdravom bare Fruitisimo v Bory Mall.

Zelený štart

Misa plná zdravých a chutných ingrediencií! A čo je na tomto jedle naozaj skvelé? Takmer všetky časti tohto pokrmu je možné pripraviť vopred, uchovať v chladničke a ráno to iba „nahádzať“ dohromady! Teda, okrem prípravy vajíčok. Veď uvidíte sami. Úplne prvý krok zdravých raňajok pre dvoch začína superpotravinou. Obilninou s obsahom bielkovín, vitamínov, minerálov, vlákniny a 9 esenciálnych aminokyselín – quinoou. Dva hrnčeky uvaríme podľa návodu na obale. Pokračujeme prípravou bylinkového dresingu. Jeden biely jogurt zmiešame s jednou polievkou lyžicou nakrájaného čerstvého kôpru, petržlenu a dvoch strúčikov pretlačeného cesnaku. Dochutíme štipkou soli, čierneho korenia a celú zmes necháme oddychovať v chladničke. Teraz prichádza čas na vajíčka. Ideálnou verziou sú pošírované, takzvané stratené vajíčka, keď žĺtok ostáva tekutý. Príprava takéhoto vajíčka vyžaduje dodržanie niekoľkých základných krokov

    1. vajíčko si rozbijeme do nádobky,
    1. vo väčšom hrnci necháme prevrieť vodu,
    1. do vriacej vody nalejeme polievkovú lyžicu octu,
    1. rýchlym miešaním vytvoríme vír a doprostred neho vlejeme vajíčko,
    1. na dosiahnutie tekutého žĺtka varíme presne tri minúty,
    1. vajíčko vyberieme deravou naberačkou a necháme odkvapkať od vody na bočnom tanieri.

Ak na takúto procedúru nie je dostatok času, postačí aj volské oko, praženica či vopred uvarené vajíčko natvrdo. Nachystáme si misky, rozdelíme do nich uvarenú quinou, veľkú lyžicu dresingu, lyžicu pesta z paradajok, ktoré si môžete kúpiť hotové v obchode alebo si ho jednoducho vyrobíte doma. Rozmixujeme sušené paradajky v oleji aj so samotným olejom, vlašskými orechmi, štipkou soli a voilá, domáce pesto je pripravené. Pridáme vajíčka, premyté lístky baby špenátu, nakrájané avokádo a kozí syr. Misu dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou, koriandrom alebo kôprom, pokvapkáme limetou, posolíme, doladíme čiernym korením a môžeme vychutnávať!

shutterstock-391538767.jpg

Zdravý puding

shutterstock-1517848757.jpg

Zdravý puding už nie je v dnešnej dobe žiadny oxymoron. Ako dôkaz slúži aj tento recept, ktorý je spojením zdravých surovín a skvelej kombinácie chutí. A keďže sú sladké raňajky jedným z obľúbených spôsobov, ako začať deň, poďme na to! V sklenenej nádobe alebo miske zmiešame 120 ml kokosového mlieka, tri lyžice chia semiačok, jednu čajovú lyžičku vanilky a štipku soli. Prikryjeme a vložíme do chladničky minimálne na dve hodiny. Následne si rozmiešame dve polievkové lyžice masla a dve lyžice javorového sirupu v malej panvici a privedieme do varu. Varíme do zhustnutia, teda tri až päť minút. Pomocou elektrického mixéra vyšľaháme maslo, kým nebude úplne vyšľahané. Vmiešame štipku soli a zmes prerozdelíme do 3 nádobiek. Pridáme odpočinutý puding z chladničky, čerstvé figy a vlašské orechy. Dobrú chuť! Pri príprave jedál si dajte záležať najmä na kvalitných surovinách. Nájdete ich v prevádzkach Starý Otec či BioPark v Bory Mall.