4 recepty na vianočné medové dobroty od magazínu Dobré jedlo

FkJP.jpg
Jedlo


Medové týždne

V kuchyni začínajú vždy príchodom decembra. Vytiahnite plechy, rozvážte suroviny a pečte do aleluja pre všetkých, ktorých máte radi. Je ich dosť, však? Začínam zľahka:



Medové rezy od nagymamy (alebo starej mamy) 1 MENŠÍ PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 4 x 6 MINÚT

Na cesto 450 g hladkej múky 50 g masla 150 g kryštálového cukru 1 vajce 3 lyžice mlieka 2 lyžice medu 1 lyžička sódy bikarbóny
Na krém 250 ml mlieka 2 lyžice hrubej múky 100 g práškového cukru 100 g masla 100 g na hrubo podrvených orechov ríbezľový džem
Na ozdobu kvalitná čokoláda na varenie opražené mandľové lupene
1. Nad parou rozpustite maslo, cukor a med, pridajte mlieko. Do vychladnutej zmesi pridajte vajce, múku so sódou bikarbónou a dobre vymiešajte. Hladké cesto rozdeľte na 4 kusy a nechajte (najlepšie cez noc) odležať v chladničke. 2. Potom cestá vyvaľkajte na tenké pláty a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 6 minút. 3. Pripravte krém: Mlieko s múkou uvarte na kašu, pridajte cukor a maslo, nechajte vychladnúť. Nakoniec vmiešajte podrvené orechy. 4. Spodný plát potrite krémom, prekryte ho ďalším plátom cesta, potrite džemom a pridajte tretí plát cesta. Na ten opäť naneste krém. Potom položte posledný plát cesta. Nechajte odležať aspoň 2-3 dni, aby korpusy pekne zmäkli. Koláč polejte čokoládou a posypte opraženými mandľovými lupeňmi až pred podávaním.

Zázvorové keksíky s melasou 35 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
tri štvrtiny hrnčeka masla pol hrnčeka krupicového cukru (je jemnejší ako kryštálový, ale môžete použiť aj trstinový) štvrť hrnčeka melasy 1 vajce 2 hrnčeky hladkej múky 2 lyžičky prášku do pečiva 1 lyžička mletej škorice pol lyžičky drvených klinčekov 1 lyžička sušeného zázvoru štipka soli a krupicový cukor na obaľovanie

1. Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte vajce, melasu a nakoniec suché ingrediencie s korením. Dobre premiešajte a cesto nechajte aspoň hodinu chladiť. Potom vytvarujte guľôčky, obaľte ich v kryštálovom cukre a poukladajte na vymastený plech. Nie však na tesno, pretože narastú do šírky - budú z nich keksíky. Pečte 8-10 minút v rúre vyhriatej na 190 stupňov.
Keksíky vyberte z rúry, keď majú chrumkavé okraje. Stred ešte dôjde na mriežke. Naopak, ak ich necháte piecť príliš dlho, vyschnú.
Skladujte ich v plechovke alebo v dóze.

Perníková torta so sušeným ovocím 1 OKRÚHLA FORMA 24 CM, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Na cesto 330 g hladkej múky 100 g trstinového cukru 200 g medu 100 g masla 3 lyžice mlieka 1 vajce 1 prášok do pečiva 2 lyžičky perníkového korenia 1 a pol lyžičky kakaa holandského typu

Na náplň 260 g marhuľového džemu 50 g sušených marhúľ 30 g hrozienok 50 g sušených sliviek 1 lyžička rumu
Na ozdobu čokoláda na varenie
1. Najprv pripravte náplň: Sušené ovocie umyte a nechajte v čistej vode aspoň dve hodiny, aby zmäklo. Potom ho nasekajte a zmiešajte s džemom a rumom. 2. V miske zohrejte med, pridajte cukor, mlieko a maslo. Nechajte trochu vychladnúť. Potom vmiešajte vajce a nakoniec preosiatu múku, kakao aj prášok do pečiva. Vypracujte hladké cesto. Polovicu z neho vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Naň naneste ovocnú náplň a zakryte ju zvyšnou časťou cesta. Pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov 35-40 minút. Vychladnutý perník polejte čokoládou.
Perníková torta vydrží v chladničke 7-10 dní. Teda, len ak ju dobre skryjete.

Medové koláčiky so slivkovým lekvárom a s vlašskými orechmi 30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 8 MINÚT
350 g hladkej múky 200 g medu 25 g práškového cukru 1 vajce 105 g masla 7,5 g sódy bikarbóny pol lyžičky perníkového korenia pol lyžičky mletej škorice slivkový džem vlašské orechy

1. V miske vyšľahajte maslo s cukrom, postupne pridávajte med a vajce. Nakoniec vmiešajte suché ingrediencie. Hotové cesto nechajte na noc (alebo aspoň na 2-3 hodiny) odležať v chladničke. 2. Z cesta tvarujte malé guľôčky, v strede urobte opakom varechy jamku. Každú naplňte slivkovým lekvárom a navrch položte orech. Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 200 stupňov 6-8 minút.
Recepty a príprava Veronika Kollárová, Food styling a Foto Valentína Nídelová, Spracovala Katarína Brunovská


Autor: Andrea Horská

Zdieľajte článok:

Facebook Kopírovať link

Môže vás zaujímať

Titulnafotka_7_6_2023_v1.jpg
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Zelená špargľa je hit sezóny. Vyberte si chutný recept, ktorý bude pre vás gurmánskym zážitkom

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
maslova tekvica recept1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Objavte čaro maslovej tekvice: Sladké receptové inšpirácie

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
1_2_titulka.jpg
Blog Jedlo Zdravie

Ako si udržať zdravé srdce? Buďte v kondícii s praktickými tipmi

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
občerstvenie na silvester bory mall3.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Štýlové silvestrovské občerstvenie, ktoré očarí vašich hostí

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
veganstvo u deti1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Keď dieťa nechce mäso: Praktické rady pre rodičov mladých vegánov a vegetariánov

PREČÍTAŤ ČLÁNOK