Medové rezy od nagymamy (alebo starej mamy) 1 MENŠÍ PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 4 x 6 MINÚT

Na cesto 450 g hladkej múky 50 g masla 150 g kryštálového cukru 1 vajce 3 lyžice mlieka 2 lyžice medu 1 lyžička sódy bikarbóny
Na krém 250 ml mlieka 2 lyžice hrubej múky 100 g práškového cukru 100 g masla 100 g na hrubo podrvených orechov ríbezľový džem
Na ozdobu kvalitná čokoláda na varenie opražené mandľové lupene
1. Nad parou rozpustite maslo, cukor a med, pridajte mlieko. Do vychladnutej zmesi pridajte vajce, múku so sódou bikarbónou a dobre vymiešajte. Hladké cesto rozdeľte na 4 kusy a nechajte (najlepšie cez noc) odležať v chladničke. 2. Potom cestá vyvaľkajte na tenké pláty a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 6 minút. 3. Pripravte krém: Mlieko s múkou uvarte na kašu, pridajte cukor a maslo, nechajte vychladnúť. Nakoniec vmiešajte podrvené orechy. 4. Spodný plát potrite krémom, prekryte ho ďalším plátom cesta, potrite džemom a pridajte tretí plát cesta. Na ten opäť naneste krém. Potom položte posledný plát cesta. Nechajte odležať aspoň 2-3 dni, aby korpusy pekne zmäkli. Koláč polejte čokoládou a posypte opraženými mandľovými lupeňmi až pred podávaním.

Zázvorové keksíky s melasou 35 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
tri štvrtiny hrnčeka masla pol hrnčeka krupicového cukru (je jemnejší ako kryštálový, ale môžete použiť aj trstinový) štvrť hrnčeka melasy 1 vajce 2 hrnčeky hladkej múky 2 lyžičky prášku do pečiva 1 lyžička mletej škorice pol lyžičky drvených klinčekov 1 lyžička sušeného zázvoru štipka soli a krupicový cukor na obaľovanie

1. Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte vajce, melasu a nakoniec suché ingrediencie s korením. Dobre premiešajte a cesto nechajte aspoň hodinu chladiť. Potom vytvarujte guľôčky, obaľte ich v kryštálovom cukre a poukladajte na vymastený plech. Nie však na tesno, pretože narastú do šírky - budú z nich keksíky. Pečte 8-10 minút v rúre vyhriatej na 190 stupňov.
Keksíky vyberte z rúry, keď majú chrumkavé okraje. Stred ešte dôjde na mriežke. Naopak, ak ich necháte piecť príliš dlho, vyschnú.
Skladujte ich v plechovke alebo v dóze.

Perníková torta so sušeným ovocím 1 OKRÚHLA FORMA 24 CM, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Na cesto 330 g hladkej múky 100 g trstinového cukru 200 g medu 100 g masla 3 lyžice mlieka 1 vajce 1 prášok do pečiva 2 lyžičky perníkového korenia 1 a pol lyžičky kakaa holandského typu

Na náplň 260 g marhuľového džemu 50 g sušených marhúľ 30 g hrozienok 50 g sušených sliviek 1 lyžička rumu
Na ozdobu čokoláda na varenie
1. Najprv pripravte náplň: Sušené ovocie umyte a nechajte v čistej vode aspoň dve hodiny, aby zmäklo. Potom ho nasekajte a zmiešajte s džemom a rumom. 2. V miske zohrejte med, pridajte cukor, mlieko a maslo. Nechajte trochu vychladnúť. Potom vmiešajte vajce a nakoniec preosiatu múku, kakao aj prášok do pečiva. Vypracujte hladké cesto. Polovicu z neho vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Naň naneste ovocnú náplň a zakryte ju zvyšnou časťou cesta. Pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov 35-40 minút. Vychladnutý perník polejte čokoládou.
Perníková torta vydrží v chladničke 7-10 dní. Teda, len ak ju dobre skryjete.

Medové koláčiky so slivkovým lekvárom a s vlašskými orechmi 30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 8 MINÚT
350 g hladkej múky 200 g medu 25 g práškového cukru 1 vajce 105 g masla 7,5 g sódy bikarbóny pol lyžičky perníkového korenia pol lyžičky mletej škorice slivkový džem vlašské orechy

1. V miske vyšľahajte maslo s cukrom, postupne pridávajte med a vajce. Nakoniec vmiešajte suché ingrediencie. Hotové cesto nechajte na noc (alebo aspoň na 2-3 hodiny) odležať v chladničke. 2. Z cesta tvarujte malé guľôčky, v strede urobte opakom varechy jamku. Každú naplňte slivkovým lekvárom a navrch položte orech. Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 200 stupňov 6-8 minút.
Recepty a príprava Veronika Kollárová, Food styling a Foto Valentína Nídelová, Spracovala Katarína Brunovská