Pripravili sme pre vás zoznam 30 tipov, vďaka ktorým budete mať o upratovaní prehľad, vytvoríte si systém, na nič nezabudnete a navyše vám bude robiť radosť každá splnená položka, ktorú budete môcť zo zoznamu vyškrtnúť. Upraceme tak celý dom, zbavíme sa nepotrebných vecí a potešíme sa z krásnych čistých domácností, v ktorých je radosť žiť. Tak sa do toho pusťme!


Začnime kuchyňou

  1. Vyhoďte všetky potraviny po dátume spotreby.
  2. Je čas na odmrazenie chladničky a mrazničky a ich dôkladné vyčistenie.
  3. Poumývajte kuchynskú linku, sporák, drez, poutierajte kuchynské skrinky.
  4. Máte v kuchynských skrinkách toľko riadu, že sa už nedajú zatvoriť dvierka? Pretrieďte ho a ten, ktorý už nepoužívate, darujte. kitchen.jpg
  5. Ak máte umývačku riadu, spustite jej samočistiaci program so špeciálnym čistiacim prostriedkom.
  6. Zbavte sa nepoužívaných kuchynských zariadení či pomôcok. Ak sa dá, môžete skúsiť mixér, ktorý už dlho leží nedotknutý napríklad darovať niektorej z neziskových organizácií.
  7. Urobte si poriadok v plastových vreckách. (Ideálne ich vymeňte za sieťky či znovu použiteľné vrecká.


Pokračujeme obývacími priestormi

  1. Knižky, ktoré ste už prečítali, nemusíte mať stále poruke. Odložte ich do knižnice alebo vyraďte tie, ktoré viete, že už čítať nebudete.
  2. Ešte stále sa vám doma povaľujú nejaké CD-čka a DVD-čka? Pokojne ich môžete vyhodiť, dnes už naozaj všetko nájdete online.
  3. Vytvorte si doma akési „zóny bez neporiadku“, napríklad jedálenský stôl, na ktorom nesmie byť nič okrem vecí, ktoré naň patria – takže žiadne noviny, ovládače, nabíjačky a podobne.
  4. Vytepujte koberce a poutierajte prach na skriniach.
  5. V jednoduchosti je krása. Pozrite sa na svoje dekorácie a pokúste sa zredukovať ich počet. shelf.jpg
  6. Operte všetky záclony, závesy, deky, prikrývky či dekoračné vankúšiky.
  7. Zbavte sa všetkých prečítaných časopisov, novín či televíznych programov. Ruku na srdce, aj tak dobre viete, že sa k nim už nevrátite.


Ideme do spálne a šatníka

  1. Je čas zimné kabáty, hrubé svetre, čiapky a šály na chvíľu zas odložiť z dosahu. Použiť môžete napríklad špeciálne vákuové vrecia, vďaka ktorým uchováte svoje zimné oblečenie čisté a nezaberie v skrini toľko miesta.
  2. Keď sa už budete zaoberať oblečením, pretrieďte si ho. Ak ste už minimálne rok niečo nemali na sebe, šup s tým do vreca na darovanie či výmennú burzu, prípadne ho prešite na niečo nové. To isté urobte s každým kúskom, ktorý vám už nerobí radosť.
  3. Očistite si všetku obuv a popri tom vyraďte kúsky, ktoré sú už príliš zničené alebo ktoré nemáte k čomu nosiť. Niekto sa im možno poteší.
  4. Pretrieďte a zorganizujte si všetky svoje šperky do jednotlivých škatuliek či nádobiek. Ak ste už niečo z toho nemali na sebe viac ako dva roky, tiež by to malo ísť.
  5. Dajte si z nočných stolíkov preč všetko okrem lampičky a poutierajte z nich prach.
  6. Máte v spálni pracovný stôl? Nech na ňom nič okrem počítača neostane.

closet.jpg


Nezabúdajme na kúpeľňu a toaletu

  1. Pretrieďte skrinky a všetky produkty po dátume spotreby musia ísť preč. Ak máte vo fľaštičke posledné mililitre šampónu, prelejte ho k inému a zbytočnú fľašu už vyhoďte.
  2. Urobte revíziu svojej lekárničky a taktiež všetko po dátume spotreby nemilosrdne vyhoďte. bathroom.jpg
  3. Operte všetky koberčeky a ak je to možné, tak aj sprchový záves.
  4. Pokúste sa zbaviť vodného kameňa na vani, umývadle, sprchovej hlavici či všetkých kohútikoch. Obyčajný ocot dokáže v tomto urobiť zázraky.
  5. Vyčistite upchaté odtoky. (Mrzí nás to, ale aj to treba.)
  6. Vymeňte staré zubné kefky za nové.
  7. Vyprázdnite všetky odpadkové koše a košíky.


3 tipy na záver

  1. Vytvorte si z niektorých upratovacích prác rutinu a berte to ako súčasť života v poriadku a čistote. Nerobte si z toho zbytočného strašiaka, všetko ide lepšie s ľahkosťou a radosťou. Navyše, čím častejšie budete upratovať, tým menší neporiadok budete musieť zakaždým odpratávať a tým kratšie vám to bude trvať.
  2. Hľadáte motiváciu na triedenie a vyraďovanie vecí? Spíšte si zoznam svojich dôvodov, prečo by ste chceli mať veci zorganizované a čo by ste chceli dosiahnuť.
  3. Spríjemnite si upratovanie či triedenie. Pustite si príjemnú hudbu či film, nalejte pohár vína, alebo si sľúbte nejakú odmenu, ktorú si po ukončení danej aktivity doprajete – či už dobré jedlo, voňavý kúpeľ či dobrá knižka.

 

Zdroj foto: Pinterest, Containerstore.com