EN / SK

3 rytierske špeciality

I3RW.png
Jedlo

Viete na čom si pochutnávali ľudia v stredoveku? V čase rytierov, panošov a zlatej éry legiend o mýtických drakoch? Máme pre vás 3 gurmánske špeciality z tohto obdobia. Inšpirujte sa stredovekým hodovaním a rozšírte si váš jedálniček o tieto inšpiratívne recepty.



1. Páv v Kyselici Prvý recept pochádza zo 16.storočia a znie naozaj honosne. Páva ošklbeme až po chvost. Korunku a chvost mu necháme neporušenú. Umyjeme ho a opatrne osolíme a okoreníme. Páva položíme na rošt tak, akoby kľačal a hlavu mal vzpriamenú. Korunku a chvost mu omotáme plátenou látkou a na látku potrieme riedke cesto. Keď je páv upečený, odbalíme mu korunku aj chvost a chvost rozprestrieme ešte za horúca, a by bol rozprestretý ako koleso. Upečeného páva položíme na misu a okolo neho vylejeme čiernu huspeninu a páva dozdobíme. Figovým lekvárom potrieme upečeného páva a oblepíme ho drobnými kúskami z oblátok. Na huspeninu poukladáme kvety vyrobené z oblátok. Aby bol páv zlatistý, krídla, nohy a hrdlo mu pozlátime vaječným cestom. Takto pripraveného páva podávame na stôl a konzumujeme chlebovým posúchom a s červeným vínom.
2. Hrach ala stredovek

Hrach ako ho poznáme existuje odpradávna. Vyskúšajte tento stredoveký rytiersky postup. Hrach namočíme do horúcej vody a necháme postáť. Následne ho zlejeme, precedíme a necháme vyschnúť. Hrach upražíme, necháme vychladnúť a roztlčieme. Takto spracovaný hrach vložíme do mažiaru a zahrievame miešame, postupne pomaly pridávame do hrachu masť s miešame. Pridáme 3 lyžice studenej vody a opäť horúcu vodu a opäť miešame. Nakoniec hrach preložíme do misy a podávame.3. Šišky z bieleho chleba
Sladkosti nechýbali ani v dávnych časoch. Jeden z typických sladkých jedál boli aj šišky, ktoré vyrábali z chleba, nasledovne. Nastrúhame biely chlieb a preosejeme ho. Pridáme vajcia, hrozienka, trošku cukru, škoricu a šafran. Všetko dobre premiešame. Cesto rozložíme na drevo a odkrajujeme z neho nožom kúsky cesta, ktoré vhadzujeme do nádoby s rozpáleným maslom. Osmažené šišky poukladáme na misu, posypeme cukrom a zjeme. Dobrú chuť :)
Pripravili: Bory Mall


Zdroj: 123rf, idnes.cz

Autor: Andrea Horská

Zdieľajte článok:

Facebook Kopírovať link

Môže vás zaujímať

Titulnafotka_7_6_2023_v1.jpg
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Zelená špargľa je hit sezóny. Vyberte si chutný recept, ktorý bude pre vás gurmánskym zážitkom

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
maslova tekvica recept1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Objavte čaro maslovej tekvice: Sladké receptové inšpirácie

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
1_2_titulka.jpg
Blog Jedlo Zdravie

Ako si udržať zdravé srdce? Buďte v kondícii s praktickými tipmi

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
občerstvenie na silvester bory mall3.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Štýlové silvestrovské občerstvenie, ktoré očarí vašich hostí

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
veganstvo u deti1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Keď dieťa nechce mäso: Praktické rady pre rodičov mladých vegánov a vegetariánov

PREČÍTAŤ ČLÁNOK