Hruškový bezlepkáč

Čo takto pripraviť si jemnulinký nadýchaný koláč a oddýchnuť si na chvíľu od lepku? Na tomto koláči si nielen pochutíte, ale aj urobíte niečo pre svoje zdravie, takže nemusíte mať žiadne výčitky. Je plný vitamínov, vlákniny i cennej pohánkovej múky.

pear.jpg

Na 1 tortovú formu budeme potrebovať:
 
4 vajíčka
120 g jemného trstinového cukru
100 ml vlažnej vody
100 ml roztopeného kokosového oleja
160 g pohánkovej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
50 g kvalitného kakaa
maslo na vymazanie formy
5 lyžíc strúhaného kokosu na vysypanie formy
4 stredne veľké hrušky
2 lyžice kvalitného medu (voliteľné)

podnos hm.png

Stojan na tortu, obrus: H&M Home
 
 
Ako na to:
 
Hrušky umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Žĺtka si s cukrom vymiešame dopenista. Potom postupne prilievame striedavo vodu a olej. Po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Ak chceme, môžeme pridať aj 2 lyžice medu.Cesto vylejeme do formy, ktorú sme predtým vymazali maslom a vysypali strúhaným kokosom. Na vrch poukladáme hrušky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 165°C po dobu 30 až 35 minút. Ak nemáme teplovzdušnú rúru, odporúčame piecť tradične pri 180°C. Vrch môžeme na záver pečenia ozdobiť plátkami na tenko pokrájaných hrušiek.
 
Zdroj: Fitshaker


Jablkovo-makové muffiny

Poznáte azda lepšie a jesennejšie spojenie ako mak s jablkami? Netrápte sa so štrúdľou a vyskúšajte si teraz túto kombináciu trochu netradične a úplne jednoducho.

salky.png

Šálky na espresso: Tchibo
 
 
Na 12 kúskov budeme potrebovať:
 
1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky (pokojne použite aj celozrnnú)
1/2 hrnčeka mletého maku
1/2 hrnčeka trstinového cukru
1 veľké jablko (200 g ošúpaného)
1 hrnček jogurtu alebo kefíru
2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
2 vajcia
6 PL oleja alebo roztopeného masla
 
Ako na to:
 
Jablko ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Suché a mokré suroviny zmiešame každé zvlášť a potom vlejeme mokré do suchých a zľahka premiešame. Cestom naplníme formičky na muffiny do 3/4. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180 °C  po dobu 20-25 minút, môžeme si pomôcť skúškou špáradlom. Upečené muffiny necháme dobre vychladnúť a podávame.
 
 
Zdroj: Zosrdcadohrnca
 
 

Slivková slasť

Dosť bolo kysnutých slivkových koláčov s tradičnou posýpkou. Vyskúšajte tento elegantný zákusok s vôňou orechov, ktorý je ľahký, rýchly a zdravý. Ak by ste ho chceli doviesť do ešte väčšej dokonalosti, môžete ho podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

stchibo_slivky.png

Na 1 tortovú formu budeme potrebovať:

500 g sliviek 
200 g polohrubej múky 
100 g trstinového cukru 
150 g masla izbovej teploty 
50 g mletých orechov 
1 ČL kypriaceho prášku 
1 ČL mletej škorice 
1 vajíčko 
nastrúhaná kôra z 1 citróna 
 
Na posypanie:
 
3 PL mletých orechov 
2 PL trstinového cukru

 
Ako na to:
 

Slivky umyjeme a nakrájame na polovice. Rúru zapneme na 180 stupňov. Maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme vajíčko a citrónovú kôru. Múku zmiešame s mletými orechmi, kypriacim práškom a škoricou a pridáme k maslovej hmote a dobre premiešame. Cesto dáme do koláčovej formy, ktorú sme vymazali maslom a vysypali múkou. Na vrch naukladáme slivky. Posypeme ešte mletými orechmi zmiešanými s kryštálovým cukrom. Dáme piecť na cca 30-35 minút.

 
Zdroj: sweet-family.sk