Nie je čas strácať čas

Najdôležitejší krok na ceste k vášmu novému koníčku je plánovanie. Naplánujte si svoj voľný čas a nestrácajte čas nepodstatnými činnosťami. Áno, medzi takéto činnosti patrí aj neustále kontrolovanie sociálnych sietí. Nedovoľte, aby sa obrazovky stali vaším koníčkom. Nájdite si niečo, čo váš život obohatí. Nezáleží na tom, koľko máte rokov, ani na tom, ako šialene znie vaša predstava o novej záľube. Pamätajte, že nikdy nie je neskoro začať s tým, čo vás urobí šťastnými.

Cesta k záľube(niu)

Čo ste vždy túžili robiť? Čím ste chceli byť? Zaspomínajte na minulosť a možno práve tam nájdete odpoveď. Vráťte sa do detstva a zamyslite sa nad tým, aké aktivity vám robili radosť. Či už to bol tanec, ručné práce, hudba, divadlo alebo šport, nie je dôvod, prečo by ste v týchto aktivitách nemohli pokračovať aj teraz, v dospelosti. Ak však ani náhľad do minulosti nepomohol, skúste si odpovedať na otázku, ako najradšej trávite svoj voľný čas. Ak je to sledovanie televízie, pátrajte ďalej. Rozšírte svoje obzory a hľadajte inšpiráciu. Navštívte miesta, ktoré bežne nenavštevujete. Obchod pre domácich majstrov, galériu alebo zájdite na koncert. Nový podnet k vám môže prísť naozaj všade. Ako sa hovorí, kto hľadá, nájde. Dokonca aj z vašich každodenných činností môžu byť koníčky. Zvážte to a povýšte napríklad varenie na vyššiu úroveň novým kurzom u skúseného kuchára. Verte či nie, ale aj cvičenie dokážete mať radi. Skúšajte a objavujte nové formy pohybu. Hodiny tanca, šerm, box, synchronizované plávanie alebo si dohodnite tréning s osobným trénerom v Golem Club v našom Bory Mall. Činnosť, ktorú si nakoniec vyberiete, vám však vo výsledku musí prinášať radosť.

shutterstock-685738177.jpg

Každý koníček sa počíta

Skúste začať zľahka, takzvanými minimalistickými záľubami. Nezaberú vám veľa miesta a ani toľko námahy. Veľkou výhodou je, že ich môžete praktikovať doma. Naučte sa krasopis. Na internete je hneď niekoľko návodov, ako zvládnuť základy kaligrafie. Stačia vám na to iba tie správne nástroje – perá a fixky, ktoré nájdete v papiernictve Ševt alebo TITI v Bory Mall. Ak máte radi hudbu, prečo ostať iba pri jej počúvaní? Naučiť sa hrať na hudobný nástroj nebolo nikdy jednoduchšie ako v tejto digitálnej dobe. Zájdite do prevádzky Muziker a sami uvidíte, ktorý nástroj vám zahrá práve na tú vašu strunu.

untitled-1.png

Rozhýbte svoj byt. Hodiny pilatesu, jogy či dynamický aerobic máte na dosah od cvičiteľov z celého sveta! Skúšajte a možno vďaka online hodinám nájdete typ pohybu, ktorý vám vyhovuje. Následne si môžete nájsť podobný tréning práve vo svojom okolí. Vhodnú športovú výbavu nájdete aj u nás v Bory Mall a našich športových predajniach Sportisimo, Intersport, Fit Plus a mnoho ďalších. Čo ďalšie môžete robiť doma? Stavať puzzle, učiť sa štrikovať, vyšívať, vytvoriť si svoju malú botanickú záhradu, venovať sa písaniu poézie či prózy, čítať knihy, upraviť svoj starý nábytok... Kreatívne aktivity na zmysluplné trávenie svojoho času hľadajte aj vo svojom okolí. Porozhliadnite sa napríklad po hodinách keramiky, skupinovom maľovaní alebo navštívte kurz vyrábania mydiel či sviečok. Každá aktivita vás obohatí novými zručnostiam. To, ako svoj voľný čas trávite, je dôležité aj pre vaše zdravie. Pozrite sa, prečo sú pre vás záľuby v mnohých smeroch prospešné.

  1. Fyzické zdravie. Mať koníčky a iné voľnočasové aktivity je spojené s rôznymi výhodami, vrátane predchádzaniu menej závažných ochorení a dokonca dlhovekosti.
  2. Viac spánku. Aj keď si možno myslíte, že záľuba vám zaberie príliš veľa voľného času alebo vám skráti spánok, je to práve naopak. Ľudia, ktorí venujú viac času svojim záľubám, majú v skutočnosti lepší a kvalitnejší spánok.
  3. Nižší stres. Veľké množstvo výskumov ukazuje, že voľnočasové aktivity môžu pomôcť znížiť stres, potláčajú negatívnu náladu a vyzdvihujú pozitívne postoje.
  4. Pocit šťastia. Ľudia, ktorí sa zúčastňujú príjemných aktivít, majú tiež väčšiu spokojnosť so životom a cítia, že ich životy majú väčší zmysel.
  5. Viac priateľov. Voľnočasové aktivity a koníčky súvisia s vytváraním si širších sociálnych sietí. Stretávanie rozmanitejších skupín teda môže vytvárať aj nové priateľstvá.
  6. Lepší pracovný výkon. Záľuby vedia pozitívne ovplyvniť aj pracovné výkony. Dávajú priestor prísť na iné myšlienky a rozptýlenie od pracovných povinností.

shutterstock-1483533266.jpg

Zorganizujte si svoj koníček!

  1. Urobte si plán. Každý týždeň si nájdite pár minút na to, aby ste si rozplánovali čas, keď sa budete svojmu koníčku venovať.
  2. Spíšte si ciele. Ujasnite si, čo od svojej záľuby očakávate.
  3. Buďte realista. Zamerajte sa skôr na malé kroky. Ich postupné plnenie vás bude motivovať.
  4. Nájdite si parťáka. Nie nadarmo sa hovorí, že vo dvojici sa všetko tiahne jednoduchšie.
  5. Prestaňte sa báť. Buďte pripravení vystúpiť z komfortnej zóny. Možno práve mimo nej nájdete koníček, ktorý vás bude napĺňať.

Ak sa ešte stále necítite dosť motivovaní na to, aby ste svoje návyky menili, skúste si prečítať niečo zo sekcie motivačnej literatúry. Odporúčame tituly „Atómové návyky“ alebo „Neznášam behanie, pridáte sa?“. Oba tituly nájdete v kníhkupectve Panta Rhei v Bory Mall.

knihyblog.png