Na zdravie! 

Milujete víno? Teraz vám dáme o niekoľko dôvodov viac dopriať si pohárik každý deň. Vína sú totiž plné antioxidantov a látok, ktoré pomáhajú predchádzať najrôznejším ochoreniam. Viacero štúdií dokázalo, že ľudia, ktorí pili červené víno, sa tešili dlhovekosti, ich telo aj mozog starli omnoho pomalšie. Dennou dávkou sa dokážete vyhnúť Alzheimerovej chorobe, cukrovke, srdcovým ochoreniam či mŕtvici spôsobenej krvnými zrazeninami. Víno má dokonca schopnosť znižovať riziko niekoľkých druhov rakoviny, predovšetkým rakoviny hrubého čreva. Látky obsiahnuté vo víne dokážu zlepšiť aj vašu fyzickú výkonnosť a spevniť svaly.  

Napriek množstvu zdravotných benefitov myslite na to, že víno nie je liek. Určite by ste ním nemali nahradiť cvičenie a zdravú stravu. Stále ide o alkoholický nápoj, ktorý vo väčšom množstve viac ublíži ako pomôže. Riaďte sa heslom: kvalita nad kvantitu. Nezáleží na tom, ktorú odrodu či chuť vína preferujete. Nájdite si to svoje v novej prevádzke WinePlanet, ktorú v Bory Mall čoskoro otvoríme. 25. až 26. novembra sa ale môžete tešiť na GRAND OPENING. Zastavte sa na uvítaciu ochutnávku vína v Bory Mall, počas Grand Openingu bude prebiehať úplne ZADARMO. Ochutnáte zahraničné vína od someliéra prevádzky WinePlanet, ale aj vína priamo od slovenských vinárov. Bezplatná degustácia sa bude konať na námestí Bory Mall od 14:00 do 19:00. Okrem ochutnávky na vás čakajú vysoké víkendové zľavy v akcii BLACK WINEDAY, nezmeškajte neopakovateľné zľavy na vína až do výšky - 50%.

Vychutnajte si Vianoce s vareným vínom 

Po jeseni plnej vinobraní prichádza ďalšie obdobie, kde víno nesmie chýbať: december a s ním vianočné trhy. Ako sa však na varené víno pozerajú odborníci? Varené víno sa stalo súčasťou a akýmsi symbolom Vianoc a celého adventu. Jednoznačne patrí k vianočným trhom, aj keď mu someliéri a vinári nie sú naklonení, keďže počas prípravy vplyvom prevárania a korenín výrazne mení svoju chuť. Predovšetkým v krajinách strednej Európy, ako  Rakúsko, Česko, Maďarsko, Poľsko a, samozrejme, Slovensko, nesmie varené víno alebo punč na vianočnom posedení s priateľmi chýbať, hovoria zamestnanci WinePlanet 

Vedeli ste ale, že varené víno nie je len výstrelkom novodobých vianočných trhov? Už starí Egypťania pili víno v horúcej a korenistej podobe. Nazývali ho elixírom života, pretože každého udržiaval spokojného a v teple aj počas chladných dní. Dokonca jeden z najvýznamnejších lekárov v dejinách, staroveký grécky filozof Hippokrates, predpisoval varené korenené víno ako liek. Tak si predpíšte aj vy túto zimu Hippocras, ako zvykli Európania varené víno na pamiatku Hippokrata nazývať, a vyžeňte z tela všetky choroby.  

Pripraviť si ho môžete aj doma, veľmi rýchlo a jednoducho. Odkrojte z pomaranča, ktorý nájdete aj v našej prevádzke Starý Otec, 2 plátky a zapichnite do nich 6 klinčekov. Zo zvyšku pomaranča vytlačte šťavu, nalejte ju do hrnca spoločne s plátkami. Pridajte jedno drievko škorice a niekoľko kusov badiánu. Všetko zalejte 500 ml červeného vína. Na prípravu vareného vína neodporúčame používať vína vyšších cenových kategórií. Ich špecifické chute dochucovaním celkom zaniknú, radí Denisa z WinePlanet. Siahnite napríklad po Frankovke modrej alebo Cabernet Sauvignon, ktoré si už od 18. novembra môžete kúpiť aj v našej prevádzke WinePlanet v Bory Mall. 

 Zdroj: Starý Otce

Podľa chuti primiešajte kryštálový cukor a zohrievajte na miernom ohni. Dávajte pozor, aby sa víno nezačalo variť, inak sa z neho alkohol vyparí. Hotový nápoj nechajte ešte 5 minút odležať, aby bola chuť korenín ešte výraznejšia.  

Víno ako pravá ruka šéfkuchára 

Víno je jedným z najuniverzálnejších pomocníkov v kuchyni. Pomôže vám pri varení, pečení, dochucovaní aj pri príprave marinád, omáčok a chrumkavej glazúry. Nemusíte sa obávať experimentovania, alkohol sa počas varenia vyparí a v jedle zostáva len jemná unikátna chuť vína.  

Víno obsahuje kyseliny a taníny, ktoré dokážu zvýrazniť chuť mäsa a iných surovín, ktoré pridáte do jedla. Pri výbere vína však dávajte pozor na jeho chuťový profil. Napríklad cukry obsiahnuté v sladkom víne budú vo výsledku ešte výraznejšie. Ak použijete kyslejší druh bieleho vína s vyššou aciditou, vynechajte ocot aj citrón. V prípade, že pripravujete jedlo s cibuľou, pórom či mrkvou, použite suchšie vína a určite sa vyhnite sladkým a polosladkým druhom, radia vo WinePlanet. „Je tiež dôležité myslieť na párovanie, aj to je však veľmi jednoduché. Červené víno používajte k červenému mäsu, ako je hovädzina či bravčovina, biele sa zas skvelo hodí ku kuraciemu mäsu, rybám a morským plodom.” 

Hlavná surovina pravého talianskeho risotta  

Presvedčili sme vás? Vyskúšajte aj vy primiešať pár mililitrov do najbližšieho receptu. Hlavne na jeseň si určite pochutnáte na dusenom hovädzom mäse alebo ragú z diviny na červenom víne. Ak však máte chuť na niečo rýchle, naučte sa pripraviť pravé talianske risotto s bielym vínom podľa nášho receptu. Poďme na to! 

Na masle orestujte najskôr najemno nakrájanú šalotku a 1 strúčik, potom aj 250 g nakrájaných šampiňónov. Pridajte 300 g Arborio ryže ideálnej na prípravu rizota. Ryžu neoplachujte, aby ste nezmyli škrob, ktorý je dôležitý na dosiahnutie krémovosti. Pomiešajte a zalejte 100 ml bieleho vína. Ak si nebudete vedieť vybrať, zastavte sa u nás vo Wine Planet, kde vám radi poradia. Kým sa víno začne variť, pripravte si kurací vývar. Pridajte do ryže jednu naberačku a počkajte, kým sa víno zmiešané s vývarom vyparia. Potom pridajte ďalšiu naberačku a opäť počkajte. Postup opakujte, kým nie je ryža mäkká. Do hotového jedla pridajte soľ, korenie a nastrúhaný parmezán.  

Víno je zázrak! Padne vám na úžitok v kuchyni aj pri liečbe a predchádzaní najrôznejších chorôb. Tak a teraz máte skvelý argument na dopriatie si pohárika každý jeden deň. Vychutnajte si ho už čoskoro vďaka novej prevádzke WinePlanet v Bory Mall, ktorú čoskoro otvoríme a počas GRAND OPENING 25. a 26. novembra. Tešiť sa môžete na lokálne aj svetové vína unikátnych chutí a kvalitných odrôd. Na zdravie!