Svoj pohľad na umenie a postrehy k umeleckej tvorbe nám predstavila Maria Hula, úspešná maliarka abstraktnej a portrétovej tvorby. Jej obrazy si po boku ďalších súčasných umelcov slovenskej scény budete môcť pozrieť v našich výstavných priestoroch a v nákupnej pasáži. Tešiť sa môžete na interaktívne inštalácie, fotogenické objekty či vizuálne ilúzie. A budete sa musieť veľmi dobre pozerať, aby ste počas prechádzky po Bory Mall nič nevynechali! Prídu sa pozrieť aj srnky, ktoré nájdete na našom námestí, vašu pozornosť zaujmú svietiace káble vo výťahu znázorňujúce jeho život a roztancuje vás telefónna búdka, kde si môžete v slúchadle vypočuť hudbu Milana Lieskovského. Diela a virtuálna realita intermédií vás skrátka úplne ponoria do sveta umenia! Okrem Huly sa na vás budú tešiť výtvarník Aleš Vojtášek, digitálny umelec Ondrej Rudavský, sochár Jakub Trajter a množstvo ďalších. Čakáme vás 10. júna až 3. júla v priestoroch Bory Mall.

Kde nachádza svoje ja popredná umelkyňa Hula?

Už viete, čo umenie pre naše vnútro znamená, aj to, čo robiť, keď chcete začať. Vieme, že prvé kroky a získanie sebavedomia v tom, čo robíte, môžu byť náročné, preto sme sa rozhodli inšpirovať vás. Jednak pár otázkami, s ktorými sme sa obrátili na maliarku Hulu, ktorá sa tiež nenarodila so štetcom v ruke, a v druhom rade aj naším eventom ART WEEKS. Už od 10. júna do 3. júla vaše nákupy v Bory Mall spríjemnia vystavované inštalácie a interaktívne diela slovenských umelcov.

twins-maria-hula-valencikova (1).jpg Zdroj: HULA

Ako a prečo si si vybrala práve cestu umelkyne? Bol to tvoj detský sen alebo si sa v tom našla až plynutím času?

Odjakživa to vo mne driemalo. Výtvarníctvo ma bavilo, ale nebol to môj detský sen. V umení som našla svoje miesto až niekedy na začiatku štúdia na vysokej škole. Kreatívne prostredie produktového dizajnu na mňa zapôsobilo a ja som začala postupne nachádzať ďalšie a ďalšie smery kreatívneho vyjadrenia. A jedným, najhlavnejším, z nich bola maľba.

Ako u teba prebieha kreatívny proces?

Prebieha u mňa veľmi intuitívne. Prvým krokom je pre mňa vždy uvoľnenie a trpezlivé čakanie na inšpiráciu či prvú myšlienku na to, čo chcem práve vytvoriť. Vždy si ma napokon nájde.

7.jpg Zdroj: HULA

Čo ťa pri tvojej tvorbe inšpiruje?

Svoju inšpiráciu hľadám vo svete okolo mňa, v prírode, v bežnom živote, v rozhovoroch s ľuďmi… Zakaždým si vyberiem z toho, čo ma inšpirovalo, len určitý fragment a ten napojím na vlastné nové kreatívne nápady, myšlienky a pohľady.

1A.jpg Zdroj: HULA

Máš pri tvorbe isté „rituály“, ktorých sa držíš, alebo je to skôr o spontánnosti?

Mojím jediným rituálom pri tvorbe je šálka rannej kávy. Okrem nej nemám žiadne zaužívané pravidlá, uprednostňujem spontánnosť.

Kadiaľ viedla tvoja cesta, kým si sa vyprofilovala na abstraktnú a portrétovú maliarku?

Zjednodušene povedané, jedného dňa pred dvanástimi rokmi som sa rozhodla začať a pokračovala som až dodnes. Všetko medzi tým bola dlhá cesta spoznávania, trénovania a skúšania. Bolo by to na veľmi dlhé rozprávanie, rovnako dlhé ako tých 12 rokov.

Kreativita nie je na povel. Zažila si niekedy tvorivý blok? Ak áno, ako sa ti darí prekonať ho?

Snáď len málo ľudí patrí medzi tých šťastlivcov, ktorí si aspoň určitou formou bloku neprejdú. Jediný výraznejší som zažila asi pred šiestimi rokmi. Bolo to obdobie, počas ktorého som približne pol roka nenamaľovala vôbec nič. Cítila som, že potrebujem pauzu. Trvalo to pár mesiacov, no umenie si ma znovu našlo, ale nemôžem povedať, že sa to vrátilo do normálu. Začala som tvoriť omnoho intenzívnejšie! Po tejto skúsenosti sa snažím dopriať si pravidelne dostatočné pauzy, striedať dni intenzívnej tvorby s tými oddychovými.

Máš nejaké vzory v umeleckom svete aj mimo neho?

Vzory v pravom slova zmysle nemám ani v umeleckom, ani v ostatnom svete. Ale mnoho umelcov je pre mňa inšpiráciou, či už svojou cestou, tvorbou alebo vystupovaním.

2.jpg Zdroj: HULA

Kto je tvoj najväčší podporovateľ?

Myslím, že ich je omnoho viac ako jeden. Sú to všetci moji sledovatelia a klienti. A samozrejme, som to aj ja sama pre seba.

Čo pokladáš za svoj najväčší úspech?

Môj najväčší úspech sa nedá vystaviť v ateliéri. Mojim najväčším úspechom je totiž rozhodnutie, že chcem žiť takto a nijak inak. Keď som učinila toto rozhodnutie, zrazu sa mi otvorili nové cesty, možnosti, prišli tí správni ľudia. Verím, že každý jeden máme v sebe potenciál žiť naplnený život a venovať sa primárne tomu, čo ho baví a napĺňa.

Už od 10. júna do 3. júla si môžete prísť pozrieť aj Hulyne diela do jej samostatného ateliéru v Bory Mall. Možno si práve počas nášho eventu ART WEEKS nájdete cestu k umeniu a nájdete v ňom relax a zaľúbenie.