Čím je Salón elektromobilov a celkovo elektromobilita zaujímavá pre širokú verejnosť, nielen pre skalných fanúšikov?

Hlavná myšlienka akcie Salón Elektromobilov je robiť osvetu elektromobilom a tejto novej forme dopravy. Ľudia častokrát nepoznajú elektromobily a bojujú s predsudkami, ktoré sa objavujú na internete. My sme sa rozhodli ukázať tieto nové vozidlá širokej verejnosti, preto aj prichádzame s týmto konceptom do nákupného centra Bory Mall, kde si ich môže každý pozrieť a vyskúšať. Výhoda to je aj pre fanúšikov, ktorí si elektromobil plánujú kúpiť a nájdu ich na jednom mieste. Tiež sa vedia poradiť s majiteľmi elektromobilov, ktorí sa prídu podeliť o svoje skúsenosti.

Bude budúcnosť dopravy patriť už len elektromobilom?

Elektromobily majú svoje miesto v osobnej doprave, to už je teraz jasné. My v našej krajine si ešte naplno neuvedomujeme znečistenie v mestách, ktoré spaľovacie autá prinášajú. Na západe alebo napríklad v Číne sa s týmto problémom stretávajú už niekoľko rokov, a preto aj výmena za elektromobily môže prispieť k zlepšeniu situácie. V ostatných druhoch dopravy sú podľa mňa ešte otvorené aj iné alternatívne pohony.

shutterstock_1115943893.jpg

Ako to s elektromobilitou vyzerá na Slovensku v súčasnosti a do budúcna?

Elektromobilita na Slovensku má už prvé kroky úspešne za sebou, otvárali sme napríklad najrýchlejšiu nabíjaciu stanicu v regióne. V porovnaní s európskym priemerom však zaostávame v systémovej podpore e-mobility a aj v počtoch zakúpených elektrických áut. Je to však aj dôsledok nižších priemerných miezd, čo sa odráža aj v tomto segmente.

Ktoré značky sú najväčšími hráčmi na trhu elektromobilov?

Ako prvá automobilka, ktorá nastúpila na trh s elektromobilmi, bola určite Tesla, ktorá vyrába iba elektrické autá. V minulosti boli pokusy aj iných automobiliek, ale až teraz cítiť, že sa do elektromobilovej ofenzívy púšťajú aj ďalšie značky. Napríklad VW, Škoda, Audi, BMW, Mercedes-Benz či Renault a Nissan, ktorí už mali výborný elektromobil na trhu a čaká sa na nástupcov. Prakticky každá automobilka už teraz vyhlasuje, že ich stratégia je do roku 2030 predávať už len elektromobily.

Aké sú najväčšie výhody elektrických áut?

Medzi najväčšie výhody patria ekologická doprava, nízke prevádzkové náklady a zážitok z jazdenia.

shutterstock_548313280.jpg

Aké sú najväčšie mýty, ktoré sa s elektromobilmi spájajú?

Medzi pravidelne sa opakujúce mýty stále môžem spomenúť to, že sa dlho nabíjajú, že nič nevydržia - prejdú malý počet kilometrov. Že je malý počet nabíjacích staníc. A keď budem nabíjať, tak nebude elektrika. Tiež sa často opakuje mýtus s degradáciou batérie a že sú neekologické a nevhodné pre životné prostredie. Všetky tieto mýty vysvetlíme a uvedieme na správnu mieru. Treba povedať jednu vec, áno, elektromobil nie je pre každého. Ale podľa najnovšej štúdie, až 90% ľudí denne prejazdí výrazne menej km, ako ponúkajú aktuálne elektromobily na trhu. A to už stojí za zváženie, keď si človek vyberá nové auto a chce investovať napríklad 30-tisíc a viac. V tejto sume už nájde plnohodnotné vozidlo aj medzi elektromobilmi.

Keby ste mali vybrať najväčšie lákadlo Salóna elektromobilov 2021, čo by to bolo?

Medzi najväčšie vychytávky, ktoré na e-salóne nebudú chýbať, patrí určite Škoda Enyaq, Mercedes-Benz EQA, Audi e-tron GT, BMW iX3, Jaguar I-PACE, Citroën ë-C4 a ë-Jumpy, Opel Mokka-e. V Bory Mall nebudú chýbať ani najnovšie plug-in hybridy Jaguar Land Rover, KIA Sorento, Hyundai Tucson a ďalšie. Celkovo bude vystavených viac ako 60 elektrifikovaných vozidiel a návštevníkom bude k dispozícii skoro 30 áut na testovacie jazdy.

Ak tento článok čítate pred konaním Salóna elektromobilov 2021, veríme, že sme vás naň dostatočne navnadili a nenecháte si ho ujsť.