Nie je sedieť ako sedieť

Nikto nepovedal, že „sedieť doma“ musí doslova znamenať sedieť na gauči a pozerať televíziu. Pohyb je zdravý nie len pre telo, ale aj dušu. Vezmite rodinku na prechádzku na odľahlé zákutie niekam do prírody. Nazbierajte si medvedí cesnak, pohľadajte stopy nejakých zvieratiek, naučte deti rozoznávať rôzne stromy či rastlinky. Ak nemôžete či nechcete ísť von, môžete si doma spolu zacvičiť alebo zatancovať. Sledujte Golem Club a inšpirujte sa domácimi tréningmi v ich stories.

medvedi-cesnak-v-rozkvete.jpg Zdroj: medvedicesnak.sk


Prebuďte v sebe kreativitu

Teraz máme ideálnu príležitosť ukázať, čo v nás je a vrhnúť sa na nový tvorivý projekt. Máme dostatok času na pletenie, vyšívanie, maľovanie, písanie, kreslenie, šitie (napríklad aj rúšok), modelovanie, vystrihovanie, lepenie, vymaľovávanie. Možností je nekonečno a všetko sú to činnosti, do ktorých môžete poľahky zapojiť aj svoje ratolesti. Naučte ich napríklad zašiť gombík alebo im dovoľte asistovať vám pri šití rúšok.

craft.jpg Zdroj: Pinterest


Upratovanie hrou

Táto karanténa akoby nám prišla vhod, práve v čase jarného upratovania. Spíšte si zoznam prác, ktoré ste dlho odkladali na „potom, keď bude čas“ a urobte si z neho zábavnejšiu verziu. Potrebujete poumývať okná? Zapojte do toho celú rodinu, pustite si k tomu veselé pesničky, a zaspievajte si. Zahrajte sa na malých záhradkárov a popresádzajte svoje izbové či balkónové rastlinky, ukážte deťom, ako naklíčiť strukoviny či vypestovať žeruchu. Urobte si domácu módnu prehliadku a pri tom vytrieďte staré, nenosené oblečenie. Oblečenie z pevnejších materiálov môžete zrecyklovať a využiť na ušitie rúšok pre celú rodinu.

Spring-Gardening-on-your-Balcony.jpg Zdroj: Pinterest


Sladké ničnerobenie

Užite si, že nič nemusíte robiť. Robte len to, čo vás baví, napĺňa, rozvíja. Ak je to čítanie, tak si urobte rodinný čitateľský klub a čítajte si navzájom, striedajte knihy, vymieňajte sa pri čítaní a diskutujte. Pozrite si spolu obľúbený film či rozprávku, zahrajte si spoločenské hry, vypočujte audio knihu či podcast. Vytiahnite staré fotoalbumy, pospomínajte si, porozprávajte svojim deťom príbehy, viažuce sa k fotkám, zasmejte sa spolu na nevydarených snímkach. Premeňte na chvíľu svoje obydlie na kozmetický salón, nalakujte si s dcérami nechty, vyskúšajte pleťové masky, natočte im vlasy. A aby bolo to ničnerobenie ešte sladšie, upečte si spoločne poriadny sladký koláč. Vyskúšajte tento recept na čokoládový lávový koláč. Čokoláda je predsa dobrá na nervy, no nie?

salonmotherdaughterday.jpg Zdroj: hierandhaines.com


Máme tu pre vás aj inšpirácu ako sa zabaviť s rodinou na celý deň! :)



Áno, aj z tejto neľahkej situácie, v ktorej sme sa ocitli sa dá vyťažiť niečo dobré. Dokonca veľa dobrého. To, že sme spolu so svojimi rodinami zatvorení v jednom priestore na neurčitý čas nemusíme vnímať ako trest či stres. Máme šancu utužiť svoje vzťahy, lepšie sa spoznať, dozvedieť sa viac jeden o druhom, zblížiť sa. Neplytvajme časom ani energiou na hádky, hľadajme cestu jeden k druhému a tešme sa so svojej prítomnosti.