PredjedloPEČENÁ TEKVICA S KONOPNOU KRUSTOU4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT



100 g kuskusu, 1 tekvica hokkaido, 4 lyžice olivového oleja, soľ, 1 lyžička tymianových lístkov, za hrsť petržlenovej vňate, 100 g konopných semienok (zoženiete v bioobchodoch), šťava z polovice citróna, 2 lyžice nastrúhaného parmezánu, mleté čierne korenie
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Kuskus osoľte a zalejte vriacou vodou. Po 4 minútach zamiešajte.2. Umytú tekvicu nakrájajte na 4 pravidelné kusy, zbavte jadierok a položte do plechu vystlaného papierom na pečenie.3. Do kuskusu pridajte olej, soľ, korenie, tymian, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, konopné semienka (trochu si z nich nechajte aj na posypanie), citrónovú šťavu a parmezán.4. Dôkladne premiešajte, zmes dajte do tekvicových misiek, posypte konopnými semienkami, pokvapkajte olivovým olejom a pečte vo vyhriatej rúre 40 minút.Nepotrebujete žiadne nádoby na zapekanie. Poslúžia vám misky z vydlabanej tekvice.
Hlavné jedloKAČACIE PRSIA S ORECHOVÝM PILAFOM4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT4 ks kačacích pŕs, soľ, mleté biele korenieNa pilaf: 1 lyžica olivového oleja, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 150 g špaldového bulguru, 70 g vlašských orechov, 310 ml kuracieho vývaru, zrnká granátového jablka na ozdobu1. Pripravte pilaf: Rúru predhrejte na 180 °C. Do ohňovzdornej nádoby dajte olej a zohrejte ho na strednú teplotu. Pridajte očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu a nadrobno pokrájaný cesnak. Za občasného miešania opekajte 5 minút.2. Pridajte opláchnutý bulgur a vlašské orechy podrvené na malé kúsky. Krátko opečte. Zalejte horúcim vývarom, prikryte pokrievkou alebo alobalom a dajte do rúry. Zapekajte 15 minút. Odstráňte fóliu a pečte ešte 5 minút. Vyberte z rúry a udržujte v teple.3. Vo veľkej panvici zohrejte olej a osolené a okorenené kačacie prsia na nej opekajte kožou dole, kým nie sú zlaté a chrumkavé, asi 10-15 minút. Otočte a opekajte z druhej strany 10 minút. Nakrájajte na tenké plátky.4. Do misiek dajte pilaf a navrch plátky kačacieho mäsa. Posypte zrnkami granátového jablka. Ihneď podávajte.Ani ryža, ani zemiaky, ako príloha bude bulgur! Pilaf z predvarenej nalámanej pšenice s orieškovou chuťou si zamilujete.
DezertOBRÁTENÉ JABLKOVÉ KOLÁČIKY S JAVOROVÝM SIRUPOM4 OKRÚHLE ZAPEKACIE FORMIČKY, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
200 g chladeného lístkového cesta, 4 pevné jablká, 110 g masla, 16 lyžičiek javorového sirupu, citrónová šťava
1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na 4 okrúhle pláty veľkosti zapekacích formičiek.2. Jablká olúpte a zbavte jadrovníkov. Pokrájajte na hrubšie kolieska. Na dno každej zapekacej misky dajte 4 plátky masla a 4 lyžičky javorového sirupu. Na to poukladajte kolieska jabĺk a pokvapkajte trochou citrónovej šťavy.3. Na každú formičku položte ako „pokrievku" plát cesta. Úhľadne ho pritlačte k okrajom a povrch párkrát prepichnite vidličkou. Vo vyhriatej rúre pečte asi 40 minút do zlatista.4. Po upečení nechajte koláčiky 10 minút chladnúť, potom každý prekryte tanierikom, opatrne preklopte a odoberte formičku a podávajte.
Servírujte s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s lyžičkou hustej kyslej smotany.Dobrú chuť vám praje Dobré jedlo!