Pripravte trojchodové jesenné menu

kihW.jpg
Jedlo

Aj vás sychravé počasie nabáda k vareniu? Tak vyskúšajte tieto skvelé recepty od Dobrého jedla a pochutnajte si na tekvici, kačke či jablkách!


PredjedloPEČENÁ TEKVICA S KONOPNOU KRUSTOU4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT



100 g kuskusu, 1 tekvica hokkaido, 4 lyžice olivového oleja, soľ, 1 lyžička tymianových lístkov, za hrsť petržlenovej vňate, 100 g konopných semienok (zoženiete v bioobchodoch), šťava z polovice citróna, 2 lyžice nastrúhaného parmezánu, mleté čierne korenie
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Kuskus osoľte a zalejte vriacou vodou. Po 4 minútach zamiešajte.2. Umytú tekvicu nakrájajte na 4 pravidelné kusy, zbavte jadierok a položte do plechu vystlaného papierom na pečenie.3. Do kuskusu pridajte olej, soľ, korenie, tymian, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, konopné semienka (trochu si z nich nechajte aj na posypanie), citrónovú šťavu a parmezán.4. Dôkladne premiešajte, zmes dajte do tekvicových misiek, posypte konopnými semienkami, pokvapkajte olivovým olejom a pečte vo vyhriatej rúre 40 minút.Nepotrebujete žiadne nádoby na zapekanie. Poslúžia vám misky z vydlabanej tekvice.
Hlavné jedloKAČACIE PRSIA S ORECHOVÝM PILAFOM4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT4 ks kačacích pŕs, soľ, mleté biele korenieNa pilaf: 1 lyžica olivového oleja, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 150 g špaldového bulguru, 70 g vlašských orechov, 310 ml kuracieho vývaru, zrnká granátového jablka na ozdobu1. Pripravte pilaf: Rúru predhrejte na 180 °C. Do ohňovzdornej nádoby dajte olej a zohrejte ho na strednú teplotu. Pridajte očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu a nadrobno pokrájaný cesnak. Za občasného miešania opekajte 5 minút.2. Pridajte opláchnutý bulgur a vlašské orechy podrvené na malé kúsky. Krátko opečte. Zalejte horúcim vývarom, prikryte pokrievkou alebo alobalom a dajte do rúry. Zapekajte 15 minút. Odstráňte fóliu a pečte ešte 5 minút. Vyberte z rúry a udržujte v teple.3. Vo veľkej panvici zohrejte olej a osolené a okorenené kačacie prsia na nej opekajte kožou dole, kým nie sú zlaté a chrumkavé, asi 10-15 minút. Otočte a opekajte z druhej strany 10 minút. Nakrájajte na tenké plátky.4. Do misiek dajte pilaf a navrch plátky kačacieho mäsa. Posypte zrnkami granátového jablka. Ihneď podávajte.Ani ryža, ani zemiaky, ako príloha bude bulgur! Pilaf z predvarenej nalámanej pšenice s orieškovou chuťou si zamilujete.
DezertOBRÁTENÉ JABLKOVÉ KOLÁČIKY S JAVOROVÝM SIRUPOM4 OKRÚHLE ZAPEKACIE FORMIČKY, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
200 g chladeného lístkového cesta, 4 pevné jablká, 110 g masla, 16 lyžičiek javorového sirupu, citrónová šťava
1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na 4 okrúhle pláty veľkosti zapekacích formičiek.2. Jablká olúpte a zbavte jadrovníkov. Pokrájajte na hrubšie kolieska. Na dno každej zapekacej misky dajte 4 plátky masla a 4 lyžičky javorového sirupu. Na to poukladajte kolieska jabĺk a pokvapkajte trochou citrónovej šťavy.3. Na každú formičku položte ako „pokrievku" plát cesta. Úhľadne ho pritlačte k okrajom a povrch párkrát prepichnite vidličkou. Vo vyhriatej rúre pečte asi 40 minút do zlatista.4. Po upečení nechajte koláčiky 10 minút chladnúť, potom každý prekryte tanierikom, opatrne preklopte a odoberte formičku a podávajte.
Servírujte s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s lyžičkou hustej kyslej smotany.Dobrú chuť vám praje Dobré jedlo!

Autor: Andrea Horská

Zdieľajte článok:

Facebook Kopírovať link

Môže vás zaujímať

Titulnafotka_7_6_2023_v1.jpg
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Zelená špargľa je hit sezóny. Vyberte si chutný recept, ktorý bude pre vás gurmánskym zážitkom

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
maslova tekvica recept1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Objavte čaro maslovej tekvice: Sladké receptové inšpirácie

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
1_2_titulka.jpg
Blog Jedlo Zdravie

Ako si udržať zdravé srdce? Buďte v kondícii s praktickými tipmi

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
občerstvenie na silvester bory mall3.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Štýlové silvestrovské občerstvenie, ktoré očarí vašich hostí

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
veganstvo u deti1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Keď dieťa nechce mäso: Praktické rady pre rodičov mladých vegánov a vegetariánov

PREČÍTAŤ ČLÁNOK