Zdravie na prvom mieste

Polievky sú jednoduchým receptom k zdravému vareniu. Sú nielen skvelou voľbou z hľadiska výživy, ale niektoré druhy zdravo a priaznivo pomáhajú pri chudnutí. Najmä polievky založené na zeleninovej báze sú tou správnou voľbou pre optimálne zdravie. Získate z nich veľa kľúčových živín vrátane vitamínov a minerálov za relatívne málo kalórií. Svojím tekutým skupenstvom pomáhajú telu ostať hydratované. Navyše vzpružujú imunitný systém – odvrátia nádchu či chrípku. Štúdie v skutočnosti ukazujú, že kuracia polievka môže pomôcť predchádzať bežnému prechladnutiu, najmä ak do nej naložíte čerstvý cesnak, cibuľku, zeler a mrkvu. Z čoho vyplýva, že polievky môžeme s čistým svedomím označiť za imunitný booster.

shutterstock_1660483093.jpg

Najlepšie z oboch svetov

Ušetrite čas aj peniaze. Okrem toho, že polievka vie byť rýchlovka využitím jedného hrnca, je to jedno z jedál, ktorému zmrazenie neublíži. Po uvarení ju jednoducho nadávkujte, vložte do mrazáka a v prípade pilných dní ju opätovne rozmrazíte. Voilà, domáci pokrm máte hotový do pár minút. Takto jednoducho ušetríte svoj drahocenný čas. A čo finančná stránka? Polievky vám dovoľujú použiť suroviny, ktoré by ste už možno nespotrebovali. Od zeleninových odrezkov cez tie mäsové až po smutný zemiak, ktorý v špajze čaká, kým vám naň konečne padne zrak.

Nie je všetko zlato, čo sa nazýva polievkou

Len aby nedošlo k nedorozumeniu. Nie je polievka, ako polievka. Niektoré ingrediencie používané na vylepšenie textúry a posilnenie chuti, ako napríklad vysoké množstvo glutamanu, môžu vytvoriť nezdravé jedlo. Ako pri každom pokrme, aj pri polievkách dajte radšej na sezónnosť použitých surovín. Niektoré druhy zeleniny môžeme v obchodoch nakupovať celoročne. Vyzerajú dobre, ale reálny úžitok prinesú nášmu organizmu len počas sezóny. Ak teda túžite po bohatej palete chutí a vitamínov, riaďte sa dostupnými kalendármi, ktoré vám poradia čas dozrievania ovocia a zeleniny v prírode. Aby ste mali jednoduchšiu predstavu o tom, ako môže byť „obyčajná” polievka jedlom dňa, venujte pozornosť týmto trom receptom, ktoré sme pre vás vybrali.

Exotika v miske

shutterstock_2024662547.jpg

Ak ste počas dňa do seba nestihli hodiť nič, čo by potešilo vaše chuťové poháriky, pripravte si túto thajskú oázu chutí. Výsledok máte hotový za 30 minút a nasýtite až 6 hladných krkov!

Do misky vložte 500 g mletého mäsa podľa vlastného výberu, 2 nakrájané jarné cibuľky, približne 2 cm nastrúhaného zázvoru, jeden strúčik pretláčaného cesnaku a štipku čierneho korenia. Miešajte, kým sa chute nespoja. Ruky si natrite troškou olivového oleja a z mäsa vyvaľkajte guľky veľké ako polievková lyžica. Vytvoríte tak 15 – 20 fašírok.

Nahrejte veľký hrniec a pridajte lyžicu extra panenského olivového oleja. Keď olej začne jemne bublať, pridajte mäsové guľky. Opekajte ich 4 – 5 minút, pričom ich 2 – 3-krát otočíte, až budú opečené do chrumkava. Prihoďte k ním 4 kusy baby pak choia alebo jeden zväzok nasekaného kelu a varte ešte 2 minúty. Celý obsah preložte na tanier.

Do toho istého hrnca pridajte polievkovú lyžicu panenského olivového oleja a 1/4 šálky thajskej červenej kari pasty a následne varte približne 2 minúty. Vmiešajte plechovku kokosového mlieka, 3 šálky kuracieho vývaru, lyžicu medu a 3 lyžice rybacej omáčky, ktorú môžete nahradiť aj sójovou. Následne vložte mäsové guľky a pak choi späť do polievky. Varte na strednom ohni, kým sa mäsové guľky nedovaria, 5 – 8 minút. Po dovarení vmiešajte čerstvé bylinky. Odporúča sa čerstvý koriander, thajská alebo klasická bazalka.

Uvarte si ryžové rezance podľa návodu na obale. Následne ich prerozdeľte do misiek a zalejte hotovou polievkou. Nezabúdajte, že jedia aj oči. Každú porciu dozdobte bylinkami, jarnou cibuľkou a limetkou.

Ak však máte deň, keď sa vám do varenia nejak špeciálne nechce, navštívte náš foodcourt. EDO-KIN, Pho či VIAHE uspokoja vaše chute po exotike do pár minút.

Ukrýva v sebe raj!

shutterstock_185237030.jpg

A to nie iba v názve, ale najmä v chuti. Rajčinová polievka, ktorá si vás na 100 % získa. Navyše mesiace máj a jún sú začiatkom sezóny nielen hlavnej ingrediencie, ale taktiež paprík, ktoré v recepte pre dvoch figurujú.

Vyberte si zmes 250 g väčších čerstvých cherry paradajok a 150 g červenej papriky. Očistené, umyté a rozrezané ich porozkladajte na plech s dvoma strúčikmi cesnaku. Zmes pokvapkajte extra panenským olivovým olejom, osoľte a vložte do vyhriatej rúry na 220 °C. Plech vyberte vo chvíli, keď budú rajčiny a paprika pekne opečené a pustili šťavu, ktorú taktiež použijeme vo varení. Následne v hrnci rozohrejte polievkovú lyžicu rastlinného oleja, pridajte opečený cesnak, najemno nastrúhaný zázvor – približne 2 cm, nakrájanú chilli papričku a 2 ks citrónovej trávy – zbavenej vonkajších tuhých listov a naozaj najemno nasekanej. Okoreňte štipkou rímskej rasce, mletého koriandra, čerstvo namletého čierneho korenia a opekajte približne minútu. Pridajte opečené paradajky, papriku zbavenú šupky spolu so šťavou, ktorú zelenina na plechu pustila. Zalejte 600 ml zeleninového vývaru alebo vodou. Varte 5 minút a následne polievku rozmixujte dohladka. V prípade potreby dosoľte a dokoreňte. Namiesto cestoviny použite ryžu basmati. Polievku priveďte opäť do varu, pridajte vodu podľa potreby a 3 polievkové lyžice ryže varte 10 – 12 minút, pokiaľ nezmäkne. Posypte syrom gréckeho typu, poprípade kúskami ugrilovaného halloumi. Nakoniec pridajte čerstvé lístky koriandra a môžete podávať.

Rajský paradajkový krém s čerstvou bazalkou nájdete spolu s tým najlepším zo stredomorskej kuchyne v mediteránnej reštaurácii KUBU u nás v Bory Mall.

Nedeľná klasika inak

shutterstock_521278840.jpg

Sú to malé rozdiely, ktoré robia jedlo výnimočným. Ozvláštnite si preto svoj tradičný nedeľný obed a prekvapte novými chuťami celú rodinu receptom pre 6 ľudí.

Ako prvé si ochuťte 2 ks kuracích pŕs soľou a korením. Vo veľkom hrnci zohrejte ¼ šálky extra panenského olivového oleja na vysokú teplotu. Následne pridajte kuracie mäso a opečte ho z oboch strán do zlatista, asi 5 minút z každej strany. Znížte teplotu na minimum, pridajte 8 – 12 rozpučených strúčikov cesnaku, podľa chuti, bobkový list a varte 3-5 minút dozlatista. Následne pridajte 6 ks nakrájanej mrkvy, polievkovú lyžicu nasekanej čerstvej šalvie - dá sa nahradiť sušenou, lyžicu nasekaných lístkov tymianu, štipku soli, korenia a varte ďalších 5 minút. Do zmesi pridajte 8 šálok kuracieho vývaru alebo vody, kóru z parmezánu a štipku drvenej papriky. V prípade, ak ste zmes zaliali vývarom, varte na miernom ohni 15 – 20 minút. Ak ste však zmes zaliali vodou, pre intenzívny zážitok sa odporúča polievku variť 4 – 6 hodín na miernom ohni. Po uvarení kurča vyberte a nakrájajte. Do polievky vmiešajte lístky nahrubo narezaného kelu, veľkú lyžicu narezaného kôpru, šťavu z dvoch citrónov a varte ďalších 5 minút. Odstráňte kôru z parmezánu, bobkový list a nasekané kura vložte naspäť. Nakoniec ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.

Cestoviny typu orzo uvarte vo vedľajšom hrnci podľa návodu, pokiaľ nebudú al dente. Scedené cestoviny rozdeľte do misiek a zalejte polievkou. Do každej misky pridajte čerstvý kôpor a citrón podľa chuti.

Nech sa už rozhodnete pre akýkoľvek recept, nezabúdajte na čerstvosť surovín, ktorú vám ponúkajú aj nájomcovia v Bory Mall. Okrem iných vám odporúčame prevádzku Starý Otec či náš Mallý trh. Tešíme sa na vás a prajeme dobrú chuť!