O svoje pohľady na niektoré kľúčové otázky týkajúce sa sveta kníh a čítania sa s nami podelil Ľubo Šulko, marketingový riaditeľ kníhkupectva Panta Rhei.

Aktuálne trendy vo svete kníh

Na knižnej scéne sa stále viac objavujú diela, ktoré sa zaoberajú dôležitými sociálnymi témami. Okrem toho sa stále viac autorov venuje aj environmentálnym témam, ako je klimatická zmena, ochrana prírody a udržateľnosť.

„Stúpa záujem o nebeletristickú literatúru - o motivačné knihy, knihy o duševnom zdraví, ale napríklad aj o reportážnu literatúru. Na popularite naberajú aj detské knihy,“ dodáva Ľubo Šulko.

Internet a technologické inovácie zmenili spôsob, akým konzumujeme a zdieľame knihy. Vďaka sociálnym sieťam a knižným aplikáciám môžete zdieľať svoje recenzie, obľúbené citáty a odporúčania s ďalšími čitateľmi z celého sveta. 

Aj keď to prináša nové výzvy, máme možnosť sa priamo prepojiť s autormi a s ďalšími fanúšikmi podobných žánrov a objavovať nové diela.

Mnoho benefitov

Čítanie je ako tréning pre náš mozog. Keď sa ponoríme do knihy, naše mozgové centrá sa aktívne podieľajú na spracovaní informácií, ukladaní nových slov do pamäte a vytváraní súvislostí medzi rôznymi myšlienkami a konceptmi. 

Štúdie ukazujú, že pravidelné čítanie môže viesť k zlepšeniu pamäte a kognitívnych funkcií, čo má pozitívny vplyv nielen na akademický úspech, ale aj na každodenné rozhodovanie a riešenie problémov.

Rozvíja empatiu

Pri čítaní sa tiež ponárame do sveta emócií postáv a do ich príbehov. Vďaka tomu rozvíjame empatiu a porozumenie pre rozmanité ľudské situácie. To nám môže pomôcť v reálnom živote v interakciách s ľuďmi okolo nás. Je to tiež efektívny spôsob relaxácie a zníženia stresu, pretože nás prenáša do iných svetov a umožňuje nám na chvíľu zabudnúť na každodenné starosti.

Čím viac slov poznáte, tým lepšie

Každá kniha ponúka bohatstvo slovnej zásoby a rôznych jazykových konštrukcií. Čítanie rozširuje náš slovník a pomáha nám porozumieť rôznym štýlom písania a vyjadrovania sa. 

U detí je čítanie kľúčové pre rozvoj ich jazykových schopností a gramatiky. Pre dospelých je to skvelý spôsob, ako udržiavať a rozvíjať jazykové zručnosti.

Knižné swapy

Aktuálnym trendom vo svete kníh sú knižné swapy, ktoré sa stávajú populárnou alternatívou k tradičnému nákupu kníh.

Nákup kníh z druhej ruky má svoje čaro a nespočetne výhod. Ľubo Šulko, marketingový riaditeľ Panta Rhei pripomína aj to, prečo je dobré nakupovať aj nové knihy z kníhkupectva. „Najmä preto, aby čitatelia podporili vydavateľov a mohli vychádzať nové knihy, či už od slovenských alebo zahraničných autorov. Niekedy však čitatelia zháňajú už vypredanú a nedostupnú knihu a to je príležitosť na využitie antikvariátu alebo swapu,“ dodáva.

Ak ste milovníci kníh a čítania, nenechajte si ujsť podujatie Mallá knižnica, ktoré sa koná opäť po roku na námestí v pasáži od 26. februára do 14. marca. Do Mallej knižnice môžete priniesť ľubovoľný počet kníh a vymeniť si ich za iné knihy, ktoré vás zaujmú.

Ako si vybrať dobrú knihu?

Podľa Ľuba Šulka je skvelým riešením riadiť sa napríklad knižnými recenziami.

A akú knihu by si mal podľa marketingového riaditeľa kníhkupectva prečítať každý? Odporúča nám určite nejakú dobrú klasiku - Vojnu a mier, Bratov Karamazovcov alebo Hlavu 22.