1. Kuba

Jedinečná atmosféra, architektúra, staré veterány, rum, cigary a exotické nápoje – aj takto si možno predstaviť známy karibský ostrov, ktorý obľubuje čoraz viac cestovateľov. Zaujímavými pamiatkami vás oslovia mestá Santiago de Cuba, Santa Clara, hlavné mesto Havana, prípadne mesto Trinidad zapísané ako svetové dedičstvo UNESCO. Nenechajte si taktiež ujsť návštevu národného parku Viñales.

Ak navštívite Kubu, určite si doprajte miestne jedlá, ako napríklad arroz morro (ryža s čiernou fazuľou a bravčovým mäsom). Sladkou bodkou bude vyprážaný banán a po kvalitnom jedle si doprajte skvelý kokteil Mojito alebo Cuba Libre.


2. Hoi An, Vietnam

Ázijské krajiny sa tešia čoraz väčšej popularite u mladých cestovateľov vďaka špecifickej kultúre a čarovným miestam. Mesto Hoi An leží na pobreží Vietnamu, pýši sa svojou povesťou obchodníckeho prístavu a mnohé miesta vyzerajú rovnako ako kedysi.

Na prechádzke mestom navštívte miestnu tržnicu plnú jedla, vôní a suvenírov. Za návštevu stojí chrám Fu Khien s jedinečnou architektúrou a taktiež hodvábne centrum Thang Loi, vďaka ktorému je Hoi An známy. Do mesta sa zamilujete aj vďaka všade prítomným lampiónom, ktoré večer vytvoria z ulíc kúzelné miesto.


3. Maurícius, Afrika

Biele pláže, tyrkysové more, bohatý podmorský svet a nádherné prostredie – v tejto ostrovnej destinácii si príde na svoje každý. Ostrov ponúka pokoj hotelového rezortu aj možnosť spoznať pravý život domácich. Pozrieť si môžete prírodnú rezerváciu Black River Gorges, vodopád Charamel, botanickú záhradu Pamplemousses alebo zámok Labourdonnais.

Ak hľadáte dokonalú dovolenkovú destináciu, Maurícius je tá správna cestovateľská voľba. Objavte sladký ostrov plný cukrovej trstiny, vanilky, kávových a čajových plantáží a rumu.


4. Siem Reap, Kambodža

Cestovatelia, ktorých láka juhovýchodná Ázia, si prídu v Kambodži na svoje. Mesto Siem Reap je kultúrno-historickou dominantou. Nevyhnutnosťou, ktorú musíte navštíviť je archeologický park Angkor s množstvom chrámov, ktorý sa radí do svetového dedičstva UNESCO.

Po dni plnom pamiatok a histórie nazrite do khmérskej/kambodžskej kuchyne na Pub Street. Vyskúšajte národné jedlo Amok – ryba v banánovom lise na pare s kokosom a ryžou, rybacie polievky alebo tropické ovocie podávané ako dezert.



5. Chiang Mai, Thajsko

Podľa Tripadvisoru si zaručene užijete dobrodružstvo v meste Chiang Mai, ktorý vám ponúkne nezabudnuteľné zážitky. Mesto navštívte v zime, kedy sa teploty pohybujú okolo 30 stupňov.

Na rozdiel od nikdy nespiaceho Bangkoku, je Chiang Mai dokonalou a pokojnou kombináciou zábavy, bohatej histórie a kultúry. Objavovať môžete nespočetné množstvo chrámov, slonie útulky a osviežujúce vodopády. Na ceste vás zaujmú bambusové chatrče alebo ženy s tradične dlhými krkmi a obručami.

6. Grand Cayman, Kajmanské ostrovy

Nádherné more a biele pláže - zažite Karibik na jednom z najkrajších ostrovov na svete. Grand Cayman je ostrov, na ktorom sa rozhodne nudiť nebudete. Vyskúšajte si počas dovolenky surfovanie alebo potápanie a objavte podmorský svet Kajmanských ostrovov.

Navštívte hlavné mesto George Town, korytnačiu farmu vo West Bay, botanickú záhradu Queen Elizabeth II Royal Botanic Park alebo si užite príjemnú prechádzku Mastic Trail.


7. Fez, Maroko

Severoafrické mesto Fez je zmesou kultúry, vzdelania a stredovekej atmosféry. Cestovateľov osloví historické centrum s pôvodnými školami Medresa Bou Inania a Al-Attarine. Oddýchnete si v jednej z fezských záhrad. Mesto Fez je známe garbiarstvom, a preto odporúčame navštíviť aj garbiarske dielne, kde sa koža spracováva.

Pokiaľ ste dobrodruh, ktorý sa občas rád stratí,  vo Fez si prídete na svoje. Stredoveké mesto tvorí cez 9 000 uličiek, v ktorých pocítite pravé Maroko. Aby ste sa v labyrinte nestratili na celý deň, zaplaťte si sprievodcu, ktorý vám ukáže najdôležitejšie pamiatky skryté v uličkách.


8. Baku, Azerbajdžan

Tripadvisor zaradil do miest, ktoré sa v roku 2023 oplatí navštíviť, azerbajdžanské mesto Baku. Hlavné mesto sa zapáči najmä cestovateľom, ktorí neobľubujú davy turistov. Objavovať môžete historické centrum s hradbami, pamiatkami a úzkymi uličkami, kde ochutnáte miestne jedlá, koreniny aj ovocie.

Symbolom Azerbajdžanu je oheň, podľa ktorého sa v meste Baku pýšia aj mrakodrapy Flame Towers. Oddych si doprajete v nádhernom parku Philarmonic gardens. Dobrodruhov zaujme taktiež horiaca hora Yanar Dag v blízkosti mesta Baku alebo promenáda Baku Boulevard priamo v hlavnom meste.


Oslovila vás niektorá z destinácií odporúčaných Tripadvisorom? Najvyšší čas pobaliť kufre a vydať sa za dobrodružstvom. Niektoré krajiny sa oplatí navštíviť už na jar, ďalšie zasa počas letnej sezóny. Vyberte si ten najvhodnejší termín a vyrazte na letisko.

Preferujete radšej pokojnú dovolenku, kedy máte všetko vopred zajednané? Zastavte sa u autorizovaných predajcov zájazdov Invia alebo TUI Reisecenter.

Vedeli ste, že s prípravou na výlety vám vieme pomôcť? V Bory Mall nájdete kufre a tašky od Lara Bags. Do chladného počasia sa oblečiete v Helly Hansen, Endorphin Republic alebo Alpine Pro a horúce podnebie prežijete vďaka jednoduchým kúskom z Cropp, House alebo C&A.

Tešíme sa na vašu návštevu v Bory Mall.