Zdravá bombaKapustnica má obrovské množstvo vitamínu C a pridať do nej môžete aj ďalšie zdravé ingrediencie ako sú sušené slivky, rímska rasca a liečivé huby shiitake. Shiitake (húževnatec jedlý) si v Japonsku, Kórei a Číne už viac ako 1000 rokov cenia ako mimoriadne účinný doplnok stravy pri posilňovaní imunity a v boji s viacerými chorobami.

Shiitake - zázračné účinky
Huby shitake sú mimoriadne užitočné pri chorobách horných dýchacích ciest, liečbe vysokého krvného tlaku a znižovaní cholesterolu. Pomáhajú pri žalúdočných problémoch a vredoch, bolestiach kĺbov a ochoreniach pečene. Dokonca sú aj výbornou pomocou pri stresovej záťaži a vyčerpanosti. Hotový zázrak na predvianočný zhon! Navyše aj výborne chutia!
Zdroj: Biopark

Kapustnica s hubami shiitakeBEZ LEPKU, BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKA
Ingrediencie:
1 veľká cibuľa
3 PL olivového oleja
1 kg kyslej kapusty
2-3 l zeleninového vývaru
20 g húb shiitake
100 g sušených sliviek
1 jablko
1-2 ČL sladkej mletej červenej papriky
1 ČL mletej rímskej rasce
5 bobkových listov
soľ a čierne korenie podľa chuti
Na záver môžete pridať vegánske párky/ klobásky Topas Wheaty (nájdete v chladenom sortimente obchodov Biopark) - opečené s troškou oleja a nakrájané na kolieska.


Zdroj: Biopark

Postup:1. Huby shiitake namočíme do vody na minimálne 30 minút. Vodu po scedení môžeme použiť ako základ kapustnice - primiešame ju k zeleninovému vývaru.
2. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na olivovom oleji, pridáme kyslú kapustu a zalejeme zeleninovým vývarom.
3. Pridáme bobkové listy, rímsku rascu, mletú papriku, slivky, huby, jablko, soľ a korenie a za občasného miešania necháme variť minimálne hodinu, ideálne 3 hodiny a viac. Na záver môžeme pridať orestované vegánske klobásky, prípadne na kocky nakrájané opečené údenú tofu.
Prajeme dobrú chuť!
Všetky ingrediencie (v BIO kvalite) nájdete v obchode Biopark v Bory Mall.