Platí, že komiksy sú pre deti alebo to už je dávna minulosť?

V našich končinách si komiksy spájame primárne s mladším čitateľom. Mnohí sme vyrastali na Káčerovi Donaldovi, Rýchlych šípoch či W.I.T.C.H. S popularizáciou komiksov u dospelých dnes pomáhajú hlavne filmy z dielne Marvel a DC studiosDetské komiksy sú žáner sám o sebe a sme radi, že môžeme povedať, že v Nekonečne vychádzajú už aj v slovenskom jazyku. A teda, aj ten najmladší čitateľ si prečíta o svojom obľúbenom hrdinovi v rodnom jazyku,“ priblížila Pauli.

Dospelý čitateľ si v ich ponuke nájde to pravé orechové! Či už ho bavia klasické superhrdinské komiksy, „v Nekonečno im hovoríme „pláštenkárske“, alebo sa zaujíma o európsku tvorbu, japonskú tvorbu či encyklopédie o komiksoch, u nás mu radi poradíme s výberom“!


Čítanie komiksov ako prospešná zábava

Dospelí alebo deti – čítanie kreslených príbehov si získava v dnešnej dobe čoraz viac fanúšikov. Okrem toho, že vás pútavý príbeh vtiahne priamo do deja, pre deti a tínedžerov je čítanie aj prínosné.

Deti si už v malom veku trénujú predstavivosť vďaka obrázkom a menšiemu množstvu textu. Na pokračovanie obľúbeného komiksu si niekedy musíte počkať. Novú časť si spájate s predchádzajúcou, čím sa zlepšuje vaša pamäť. Mladí čitatelia bližšie spoznávajú vďaka príbehom emócie, historické udalosti, prírodu, kultúry, rôzne zvyky, tradície a ľudí. Jednoducho stačí vybrať kategóriu, ktorá by vaše deti zaujala.

Bavia komiksy čoraz viac ľudí?

Veľa ľudí objavilo pôvab a čaro komiksov práve vďaka „Marvelovkám“ - t.j. filmovým adaptáciám komiksov. V komiksoch si každý divák či čitateľ nájde svojho obľúbeného hrdinu alebo záporáka. Komiksový svet je hlavne naozaj pestrý. Fungujú v ňom iné pravidlá - super schopnosti, nadprirodzené sily, dobro víťazí nad zlom a mnohé ďalšie.,“ vysvetľuje Pauli.

Predajňa Nekonečno

Komiksy za milióny eur

Komiksy sa hodnotia na stupnici od 0-10. Hodnota 0,5 predstavuje veľmi nízke číslo. Môže znamenať chýbajúce strany alebo závažné poškodenie komiksu. Na základe hodnotenia sa odzrkadľuje jeho hodnota pre zberateľov.

Staršie vydania komiksov majú pre zberateľov veľkú cenu. Mnohé z nich sa predávajú za tisíce a milióny na rôznych aukciách. Najdrahší komiks, aký sa kedy predal, je Amazing Fantasy No. 15 s hodnotou 9,6. Jeho cena sa vyšplhala na 3,6 milióna dolárov. Komiks z roku 1941, Captain America No. 1, sa predal za 3,1 milióna dolárov. Stalo sa tak na aukcii v apríli 2022.

Nájdeme v Nekonečne aj zberateľské kúsky?

Určite áno! Máme široký výber zberateľských súborných vydaní komiksov tzv. omnibusov. Library editions (Knižnicové edície), Collectors editions (Zberateľské edície), ako aj rámcové diela konkrétnych hrdinov – tieto sety obsahujú aj zberateľskú masku,“ dodala Pauli.


Ako začať so zbieraním komiksov?

Ukážte vašim deťom novú zábavu a založte spoločne s nimi zbierku zaujímavých komiksov. Začnite postupne. Kúpte každý mesiac nové číslo. Vyskúšajte viacerých autorov. Zistite, ktorá kategória a žáner sa vám a vašim deťom páči najviac.

O svoju radu sa podelila aj Pauli: „To je skvelá otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď – je to veľmi individuálne. Pre úplných začiatočníkov vždy odporúčam zvoliť si komiks, ktorý sa im vizuálne najviac páči. Ale ako s každým koníčkom, je dôležité jednoducho začať. Na svoj prvý komiks však nikdy nezabudnete a bude mať vo vašom srdiečku špeciálne miesto.

Predajňa Nekonečno

Prenesme sa spoločne do Japonska

Poznáte slovo manga? Ide o komiksy v japonskom štýle, ktoré momentálne zažívajú veľký úspech. V štýle manga sa nesú aj japonské animované filmy nazývané anime. Typický japonský štýl spoznáte podľa veľkých očí, malých úst alebo malého špicatého nosa.

Svoju históriu začali manga komiksy písať vo veľkom po 2. svetovej vojne, kedy Japonsko potrebovalo spôsob na odreagovanie. Úspech zožali komiksy až tak, že v krajine bol nedostatok papiera na tlač.

Dnes sú manga komiksy a anime filmy súčasťou kultúry. Bežne sa počas týždňa v Japonsku predá okolo 3 miliónov výtlačkov.

Filozofia japonskej manga

Manga vznikla v Japonsku a má veľké množstvo žánrov. Nájdete tu komédie, romantiku, detektívky až po horory, trilery a žánre, ktoré vôbec nie sú vhodné pre mladšieho diváka.

Okrem toho má manga aj svoje vlastné špecifické podžánre, ako napríklad shoujo (manga určená pre mladšie dievčatá), shonen (manga určená pre mladších chlapcov), či dokonca isekai (momentálne veľmi populárny, veľmi špecifický žáner, v ktorom sa hlavný hrdina reinkarnuje do iného, častokrát fantasy sveta),“ doplnila Pauli.


Čo aktuálne letí v komiksovom svete?

Do popredia sa pri mladšej generácii dostáva teraz hlavne manga, japonský komiks. Manga sa teší veľkej obľube vďaka jej inakosti a jedinečnosti. Je čiernobiela, tlačená na menší formát a číta sa sprava doľava. Taktiež štýl kresby je vždy jedinečný záležiac od konkrétneho diela a autora.“ A čo komiksový superhrdina? „Vo svete komiksov jednoznačne dominujú za Marvel Iron Man, Spider-man a Hulk, za DC určite Batman, Harley Quinn a Joker. V manga prostredí medzi najobľúbenejších hrdinov patrí Naruto z mangy Naruto, Tanjiro z mangy Demon Slayer a z novších sérii aj Anya z mangy Spy X Family,“ prezradila Pauli.

Predajňa Nekonečno

Manga aj Marvelovky vás už čakajú

Už viete, kam bude smerovať vaša ďalšia návšteva v Bory Mall? V novootvorenej predajni Nekonečno si príde každý na to svoje. Pokiaľ sa nebudete vedieť rozhodnúť, milý personál vám určite pomôže.

Tešíme sa na vašu návštevu.