Najdôležitejšie sú správne rozhodnutia

Ľudia sú rôzni, žijú odlišné životy a od psíka majú iné očakávania. Pred výberom si naštudujte povahové črty jednotlivých plemien, až potom hľaďte na to, aký psík by sa vám páčil. Vybrať si môžete z kontaktnejších typov s povahou strážcu, ďalšie plemená vedia byť rezervovanejšie a ľahko sa fixujú len na jednu osobu. K deťom sa hodia skôr pokojné a hravé rasy a psíky vzrastovo väčšie a aktívnejšie radšej nechajte pre majiteľov domov so záhradou.

Potom sa nám naskytuje otázka veku. Šteniatka sa jednoduchšie cvičia. Na druhej strane sú mladé psíky plné energie a rady rozhryzú všetko, čo im príde pod labky. Na dospelého psa treba pri výchove trpezlivosť. Má vycibrený charakter aj zvyky bývalého majiteľa. No jeho charakter vás už neprekvapí a psík je jednoznačne pokojnejší. Ak je tým, čo hľadáte, vôbec sa nemusíte fixovať na „papierového“ psíka. V útulkoch čakajú desiatky na nový domov a lásku.

shutterstock_1969088419.jpg

Majitelia takýchto psíčkov sa už stihli zapojiť do piateho ročníka súťaže Boriešok roka 2022 a súperia o výbavu pre svojho štvornohého miláčika a o poriadnu kopu maškŕt od partnera Super ZOO. Súťaže na našom webe borymall.sk sa najskôr zúčastnilo množstvo psíkov, ale len najlepšia desiatka z nich sa príde predviesť na podujatie, ktoré prebehne 30. apríla v Bory Mall. Návštevníci počas dňa plného aktivít a prednášok zároveň rozhodnú o štvornohom víťazovi.

Tikajú posledné minúty

Psík sa dočkal šťastného majiteľa a do dátumu príchodu do nového domova zostávajú posledné týždne a dni. Ale tešiť sa nestačí. Celá domácnosť by sa mala pripraviť na nového člena rodiny. Svoje o tom vie Alžbeta Kanderová, majiteľka, chovateľka a cvičiteľka psíkov, ktorá všetky časté otázky uvedie na pravú mieru.

IMG_4834.jpg

Čo nesmie v byte či doma chýbať pred príchodom štvornohého miláčika?

Každý pes potrebuje mať v domove svoje miesto, v ktorom bude odpočívať a kde sa naučí, že ho čaká kŕmenie. Základom je teda poriadny psí pelech a dve misky. Jedna na vodu, ktorá mu bude neustále k dispozícii, a druhá na kŕmenie. Tú mu po najedení vezmite, aby nemal príležitosť hrať sa s ňou a naučiť sa tak nevhodným návykom. Pred príchodom vám nesmie doma chýbať krmivo, obojok, vôdzka a určite aj nejaké hračky. Celú výbavičku môžete zohnať na jednom mieste, v Super ZOO v Bory Mall.

3.png

Snáď pre každého je aj krátke odlúčenie od rodiny náročné, nieto ešte pre šteniatko, ktoré opúšťa mamu natrvalo. Táto skúsenosť musí byť pre psíka stresujúca. Ako pripraviť domov na jeho príchod, aby sa zaobišiel bez sĺz? Ako postupovať, keď ho vypustíme z prepravky?

Keď príde šteniatko do akéhokoľvek nového prostredia, môže byť spočiatku vyľakané. Šteniatka sú našťastie veľmi zvedavé a je celkom jednoduché zaujať ich. Zoznámte ho s novým priestorom, v ktorom bude žiť, pripravte mu nové hračky, zamestnajte ho hraním sa a objavovaním. Takto nebude mať priestor na plakanie. Veľmi však závisí aj od povahy prineseného psíka. Niektoré prídu do nového domova a hneď sa pustia do bádania, iné treba hlasom podporovať a byť im pri prvých krokoch oporou. Každopádne, od chovateľa by mal psíček dostať deku s pachom domova. Keď bude mať pri sebe niečo, čo mu je známe, bude sa v novom prostredí cítiť omnoho istejšie.

1.png

Prvé týždne sú rozhodujúce

Tak ako deti, aj šteniatka je najjednoduchšie formovať, kým sú ešte nepoškvrnené zvykmi. Učenie ich baví a zvládajú ho rýchlo.

Prečo je tak veľmi dôležité, aby sa začalo s výchovou hneď od prvého momentu, odkedy psík prekročí prah nového domova? Čo majiteľ riskuje, ak nechá psíka samovoľne sa učiť a nebude mu venovať svoj čas na výchovu?

Šteňací vek psíka je na výchovu ten najideálnejší. Malé šteniatko sa učí rýchlo, pri výchove je zvedavé, hravé, preto aj ľahko motivovateľné pamlskom, hračkou alebo mu dokonca stačí aj pohladenie. Po odmeny od výmyslu sveta si môžete prísť do Super ZOO a vybrať to, čo motivuje práve vášho psíka.

Nezľaknite sa výcviku, bude sa dávkovať postupne. V prvých dňoch v novom domove sa treba sústrediť na socializačnú a hygienickú výchovu. Ukážeme mu, kde má v dome svoje miesto, učíme ho prvým krokom na vôdzke a v neposlednom rade, kde má vykonávať potrebu. Už po prvom vykonaní potreby ho treba pochváliť.

2.png

Šteniatko sa od prvých momentov určite nevyhne novým tváram, nadšeným deťom a ani cudzím psom. Ako sa stavať k socializácii?

Socializovať šteniatko je veľmi dôležité už od prvých dní. Ak by ste túto zložku výchovy v ranom štádiu dospievania zanedbali, mohol by mať psík problém do konca života. Keď bude od malička naučené na rôzne zvuky a situácie, vyrastie z neho vyrovnaný a nekonfliktný spoločník. Neučí sa totiž len rešpektovaniu ďalších ľudí, ale spoznáva zvuky každodenného života, ako siréna policajného auta alebo bežný hluk na ulici. Prispôsobuje sa aj novým miestam a situáciám, napríklad bytu plnému detí, ktoré ho s radosťou hladkajú a naťahujú. Vezmite ho preto so sebou medzi ľudí do mesta, obchodného centra, kde naňho z každého kroku číha nový vzruch, a určite sa nevyhýbajte ani parkom a iným psíkom. Samozrejme, toto všetko spravte až po kompletnej vakcinácii.

Zvládne základný výcvik aj laik alebo by si mal čerstvý majiteľ radšej privolať na pomoc odborníka?

Základné povely zvládne každý majiteľ ľavou-zadnou. Stačí dostatok trpezlivosti, ktorou je však určite obrnený, keď sa rozhodol pre domáceho miláčika. Ak je však psík neposlušný a majiteľ si s ním nevie rady, určite by som odporučila vyhľadať odbornú pomoc trénera, ktorému prešlo rukami už mnoho psíkov s najrôznejšími povahami.

shutterstock_1064879663.jpg

Aj psík vie byť neposlušný a narobiť poriadnu neplechu. No stačí jeden pohľad a odrazu mu je všetko odpustené. Akým spôsobom vysvetliť šteniatku, že spravilo niečo zlé bez toho, aby to majiteľovi trhalo srdce?

Mnohí majú na šteniatka slabosť, a tak im prejde čokoľvek. Treba sa odosobniť a mať pevnú ruku, lebo vám z neho vyrastie rozmaznanec. Pri výchove sa netreba zamerať len na sadni a ľahni, ale učiť aj povely ako fuj alebo pusti. Šteniatko vyžaduje v nízkom veku veľa pozornosti. Ak ju nedostane, bude si ju hľadať sám, začne brať papuče, bude trhať knižky... V tomto momente je dôležité dať šteniatku najavo, že to, čo urobilo, nie je správne a vy ste stále doma pánom. Pri niektorých psíkoch stačí zvýšiť hlas a prestanú. Niekedy je treba zodvihnúť ruku a jemne dať psíkovi po zadku. Určite nič z jeho skutkov neprehliadajte.

Od prvého na miesto až po skákanie cez obruče

Výcvik psíka pozostáva z množstva lekcií. Zatiaľ čo niekto zostane pri základných poveloch, iní majú ambíciu venovať sa s ním športom a trénovať ho na súťaže. Kam až s výchovou zájdete, je na vás, no tú základnú by mal zvládnuť každý majiteľ.

Ako by mal majiteľ postupovať pri výchove psíka? Čím by mal náš výcvik jednoznačne začať?

Úplne prvou lekciou je naučiť šteniatko na jeho meno. Neustále ho opakujte, a keď naň zareaguje, pochváľte ho. Každý jeden úkon, ktorý so psíkom spravíte, spojte s povelom. Keď ho dáte do peliešku, povedzte mu povel „miesto“, keď začne ničiť veci v domácnosti či na prechádzke jesť zo zeme, povedzte mu „fuj“. Za správne zareagovanie ho odmeňte. Postupne pokračujte k ďalším a ďalším povelom, striedajte ich a učte súčasne.

shutterstock_1853535682.jpg

Myslite však aj na to, že musíte byť jednoznačný. Slovenčina je krásny jazyk a na pomenovanie vecí a udalostí nám ponúka veľa synoným. Pri výcviku sa však musíte držať slov, ktoré si stanovíte hneď na začiatku a zostanú nemenné. Psíka môžete ľahko zmiasť nielen rôznymi slovami na rovnaký povel, ale aj gestom, ktoré pri ňom vykonáte. Dávajte veľký pozor na jasnosť svojich povelov.

Akým spôsobom môžeme odmeňovať psíka pri výchove? Stačia pamlsky alebo existuje aj iný spôsob?

Pamlsky sú skvelý prostriedok na motivovanie psíka. Súčasne s odmenou ho chváľte aj slovne a milým hlasom mu hovorte: dobrý, šikovný… Pri tréningu povelov ako prines či pusti je zas skvelým pomocníkom hračka. Keď ju psík pustí, za odmenu mu ju hoďte opäť. Pri výchove staršieho šteniatka je obľúbený kliker, ktorý nájdete napríklad v Super ZOO. Poviete mu povel, psík ho vykoná a následne ho odmeníte kliknutím klikeru. Psíkovi sa začne automaticky spájať zvuk so správnym vykonaním povelu.

IMG_7109.jpg

Možno nie hneď, ale skôr či neskôr bude musieť psík tráviť čas aj sám. Ako ho na to pripraviť?

Na samotu treba šteniatko tiež učiť postupne. Výborným pomocníkom je klietka, samozrejme vhodnej veľkosti, aby sa v nej psík cítil komfortne. Vložíte ho do nej s povelom „miesto“. Časom pochopí, že klietka je priestor na oddych a začne do nej vchádzať aj samo. Keď bude v klietke, predídete zbytočným škodám v byte a určite sa vám mimo domu uľaví, že aj šteniatko je v bezpečí.

Kvôli preprave či úvodným vakcináciám bude šteniatko nútené dostať sa do nie úplne bežných situácií. Vyberiete sa s ním na cesty autom alebo k veterinárovi. Dá sa vôbec pripraviť na tieto stresujúcejšie zážitky?

V prvom rade dbajte na to, aby mal v každej situácii psík dobrý pocit a cítil istotu. Cestovanie určite dávkujte postupne, najskôr kratšie trasy, neskôr dlhšie. Umiestnite ho do klietky, na ktorú si pomaly zvykne, pridajte mu do nej deku alebo obľúbenú hračku. Bude sa cítiť omnoho bezpečnejšie. A aj na návštevu veterinára je jednoduché sa pripraviť. Imitujte situácie, ktoré môžu pri prehliadke nastať. Vyložte ho raz za čas na stôl, prehmatajte ho, pozrite sa mu na zúbky. Bude omnoho pokojnejší, keď si zvykne na dotyky. Po úspešnej návšteve nezabudnite psíka pochváliť a odmeniť.

IMG_7132.jpg

Psíka si určite zamilujete od prvého momentu, ako doma otvoríte dvierka prepravky. Ak sa naňho ešte len chystáte alebo už máte jedného doma, príďte 30. 4. do Bory Mall na podujatie Boriešok roka. Zoznámite sa nielen s ostrieľanými trénermi, ktorí vám radi poradia, ale aj s majiteľmi psíkov, s ktorými budete na jednej vlne.