Kapusta naša každodenná

V srdci tradičnej slovenskej kuchyne sa ukrýva skromná, ale významná surovina – kapusta. Táto zelenina hrá kľúčovú rolu v príprave vianočných štedrovečerných polievok. Kapustová polievka sa vďaka svojej dostupnosti a výživnosti na Vianoce transformovala do rôznych regionálnych variantov. V niektorých oblastiach Slovenska to bola kapustnica obohatená o hríby, inde o klobásu.

Okrem kapusty na štedrovečernom stole objavujeme aj polievky z hrachu či šošovice.

Tieto suroviny boli v našich podmienkach najľahšie dostupné a tiež sa jednoducho dali skladovať. V časoch, keď boli zdroje obmedzené a životné podmienky často skromné, každá surovina sa využívala s maximálnou úctou a vynaliezavosťou.

Západné slovensko

Menu štedrovečernej večere na západnom Slovensku spája najmä kapustnica. V niektorých domácnostiach ju nájdete s hubami, inde s mäsom či klobásou a občas dochutenú aj trochou smotany. Niekde si zasa vychutnávajú kyslú šošovicovú polievku, iné rodiny dávajú prednosť hríbovej, hrachovej alebo dokonca rybacej polievke. A čo taká hŕstková polievka? Tá spája fazuľu, hrach a šošovicu do jedného chutného pokrmu.

Juh

Tu sa na vianočných stoloch často objavuje jedna špeciálna pochúťka – tradičná hustá rybacia polievka známa ako halászlé. Táto polievka má svoje korene v maďarskej kuchyni. Je výrazne aromatická a bohatá na kúsky čerstvej riečnej ryby.

H&M Home

Kysuce

Na Kysuciach, kde sa zachovávajú hlboko zakorenené tradície, má Štedrý večer svoje osobité pravidlá. Tu sa v tento sviatočný deň úplne vyhýbajú mäsovým pokrmom, čo znamená, že typická mäsová kapustnica je nahradená inými alternatívami. Jednou z nich je tradičná hrachová polievka so slivkami, známa ako Vilija.

Orava

Na Orave je taktiež obľúbená kapustnica, ktorá sa tu pripravuje s jedinečnou kombináciou húb, údenej ryby, smotany a zemiakov. Zvykne sa podávať spolu so zemiakovou kašou. Okrem kapustnice sa na Orave na Štedrý večer často objavuje aj hríbová mliečna polievka, ktorá je obohatená údeným kolenom či klobásou.

Orion

Východné Slovensko

Pred hlavným chodom sa podáva mačanka. Ide o hustú kašu z kapustovej šťavy, ktorá je obohatená o huby, cesnak a cibuľu. Je zahustená smotanou alebo múkou a jedáva sa s chlebom. Čo sa týka kapustnice, tá je na východe Slovenska najčastejšie pripravovaná s klobásou a hríbmi, ale aj tu existujú lokálne variácie. Napríklad v okolí Trebišova sa do vianočnej kapustnice pridáva pretlak a ryža, čo jej dodáva osobitý charakter.

Vianoce u nás

S príchodom decembra sa otvárajú aj Vianočné trhy v Bory Mall, na ktorých vás čaká bohatá ponuka vianočných dobrôt, od tradičných pochúťok až po originálne remeselné výrobky, ktoré môžu byť perfektným darčekom pre vašich blízkych. Tešíme sa na vás.