1. Romantika

Ak hľadáte príbehy, ktoré vás zahrejú pri srdci a prinútia vás zabudnúť na pochmúrnejšie počasie, prečítajte si tieto romantické knihy, ktoré sú dokonalé na jesenné obdobie.

Hotel plný tajomstiev

Diana Biller

V srdci Viedne v roku 1878 sa začína plesová sezóna plná lesku, hudby a tajomstiev. Mária Wallnerová, ktorá je odhodlaná obnoviť rodinný hotel Wallner čelí množstvu výziev - od rodinných škandálov až po nebezpečenstvo, ktoré jej hrozí na každom kroku. Eli Whittaker, americký tajný agent, prichádza do Viedne s úlohou vypátrať zločinca, ale namiesto toho sa ocitá uprostred plesového chaosu a stretáva sa so záhadnou Máriou.

Knihomoli

Emily Henryová

Nora Stephensová je drsná literárna agentka, ktorá žije pre knihy, ale v skutočnom živote sa necíti ako hrdinka žiadneho príbehu. Jej jediným spojencom je jej mladšia sestra Libby. Keď ju Libby pozve na letný výlet do Sunshine Falls v Severnej Karolíne, Nora očakáva pokojný výlet. Avšak namiesto idylických chvíľ sa neustále stretáva s redaktorom Charliem, s ktorým má spoločnú minulosť plnú napätých momentov.

2. Sci-fi a fantasy

Ak uprednostňujete vesmírne dobrodružstvá alebo magické svety pred jesennou romantikou, máme niečo aj pre vás. Ponorte sa do svetov vzdialených planét, post-apokalyptických scenérií a fascinujúcich fantasy príbehov s týmito knižnými tipmi.

Koruny Nyaxie 1: Zmija a krídla noci

Carissa Broadbent

Vo svete, kde prežitie závisí od dôvery a odvahy stretávame Orayu, ľudskú dcéru upírskeho Kráľa temnoty. Oraya sa rozhodne vstúpiť smrteľne nebezpečného turnaja organizovaného bohyňou smrti. Aby prežila, musí sa spojiť s tajomným a nemilosrdným upírom Raihnom, ktorý je zároveň jej najväčším súperom. Ich vzájomná príťažlivosť však môže byť ich koncom v kráľovstve, kde láska je najsmrteľnejším hriechom.

Pod holým nebom

Isaac Asimov

Na izolovanej planéte Solaria ľudia žijú v izolácii a spoliehajú sa na robotických sluhov. Šok nastane, keď je jeden z obyvateľov zavraždený. Neschopní vyriešiť tento zločin sami, Solarijčania povolajú detektíva Eliáša Baleyho zo Zeme. Púšťa sa do vyšetrovania, ktoré odhalí sprisahanie s potenciálom zmeniť vzťahy medzi ľuďmi a robotmi navždy.

3. Sebarozvojové

V dnešnej rýchlo sa meniacej dobe je sebarozvoj kľúčovým nástrojom na dosiahnutie osobného aj profesionálneho úspechu. Ako sa dni postupne krátia a teploty klesajú, tento čas môže byť ideálny na ponorenie sa do kníh, ktoré nám poskytnú nové pohľady na svet.

Žite ako mačka

Stephane Garnier

Mačky sú zosobnením mnohých obdivuhodných vlastností, ktoré by sme si mohli osvojiť aj my, ľudia. V knihe od Stéphanea Garniera sa dozviete, ako môžete v sebe rozvíjať vlastnosti ako nezávislosť, charizma či opatrnosť, inšpirované mačacím životným štýlom.

Ako si získavať priateľov a pôsobiť na ľudí

Dale Carnegie

Dale Carnegie vo svojom nadčasovom bestselleri ponúka spoľahlivé rady, ktoré pomohli tisícom ľudí dosiahnuť úspech v osobnom aj profesionálnom živote. Kniha vám predstaví šesť metód, ako získať obľubu, deväť techník na nenásilné ovplyvňovanie ľudí bez urážania a dvanásť stratégií, ako ich získať na svoju stranu.

4. Hororové

Mnohí z nás túžia po príbehoch, ktoré nás dokážu poriadne vydesiť. Hororová literatúra má tú schopnosť, že nás vtiahne do sveta temných tajomstiev, nevysvetliteľných javov a napätia, ktoré nám behá po chrbte. Ponúkame vám tipy na hororové knihy, ktoré vám zaručene nedovolia zaspať.

Tichá podnájomníčka

Clémence Michallon

Aidan Thomas je na pohľad obľúbený a rodinne založený občan malého mesta v New Yorku. Avšak skrýva temnú stránku - je únosca a sériový vrah. Zavraždil 8 žien a deviatu ženu Rachel drží vo väzbe v chatrči na svojom dvore. Keď je nútený presťahovať sa po smrti manželky, verí, že Rachel je po rokoch väznenia úplne pod jeho kontrolou. Avšak Rachel sa nevzdáva a je odhodlaná uniknúť z jeho pazúrov.

Nočný dom

Jo Nesbo

Po presťahovaní do mestečka Ballantyne sa život štrnásťročného Richarda obráti naruby. Keď sa pokúsia s kamarátom Tomom o nevinný telefónny žart, Tom je zaživa pohltený telefónnym slúchadlom. Nikto neverí Richardovým tvrdeniam, a tak sa sám vydáva na pátranie po pravde. Ale čo ak je pravda ešte strašnejšia, než si mysleli?

5. Historické

Ponorte sa do minulosti, objavujte hrdinov, zradcov, bitky a epochálne udalosti, ktoré formovali svet, v ktorom dnes žijeme. Ak máte chuť na cestu do minulosti, máme tu tipy na historické knihy, ktoré vás určite nezanechajú ľahostajnými.

Stopy stredoveku

Daniela Dvořáková, Denisa Doričová Gura, Tomáš Gális

Pútavý pohľad na život v neskorom stredoveku na území dnešného Uhorska. Táto kniha vznikla na základe rozhovorov s historičkou Danielou Dvořákovou. Zameriava sa na každodenný život rôznych spoločenských vrstiev - od panovníkov až po poddaných. Dozviete sa o zvykoch, činnostiach, spoločenských normách a mnohých iných aspektoch života v 14. a 15. storočí.

Sparta - Príbeh hrdinov/ Plutarchos - Výroky Sparťanov

Michal Habaj 

Kniha ponúka pohľad na Sparťanov, ktorí sa stali synonymom nepoddajnosti a odhodlanosti vďaka svojej neoblomnej zameranosti na umenie víťaziť. Prečítajte si príbehy významných sparťanských hrdinov, vrátane legendárnych tristo bojovníkov, ktorí pod vedením Leonida čelili perzským vojskám v Termopylách.

Či už máte radi napínavé príbehy, romantiku, históriu alebo sci-fi veríme, že ste si v našom výbere našli knihu na mieru vašim predstavám. Všetky tieto knižné skvosty môžete u nás nakúpiť v kníhkupectve Panta Rhei, kde na vás čaká aj mnoho ďalších literárnych pokladov.