Zaujímavosti o Halloweene. O týchto ste tušili?

  • Názov Halloween vznikol skrátením anglického výrazu „All Hallows´s Evening“, čiže predvečer všetkých svätých.
  • Prvé Halloweenske lampášiky sa vyrábali z repy alebo zemiakov.
  • Možno vás prekvapí, že oficiálne existuje fóbia z Halloweenu. Má názov Samhainophobia – a to podľa keltského festivalu Samhain, ktorý sa koná každoročne prvého novembra.
  • Američania minú každý rok až dve miliardy dolárov za približne 300 miliónov kilogramov sladkostí, čo je v rámci objemu porovnateľné so šiestimi loďami veľkosti Titanicu.
  • Jedným z najobľúbenejších symbolov Halloweenu sú sovy. Ľudia žijúci v Európe v období stredoveku verili, že sovy sú čarodejnice a ich húkanie značí blížiacu sa smrť.
  • Predaj kostýmov je v tomto období v Amerike naozaj obrovský a dosahuje astronomické hodnoty. Percentuálne tvorí až 65% ročného predaja všetkých kostýmov za jeden rok.
  • Legenda hovorí, že kto si počas Halloweenskej noci oblečie svoje oblečenie naruby a bude chodiť spiatočky, uvidí o polnoci čarodejnice.
  • V USA niektoré útulky pre zvieratá nedovoľujú v októbri adoptovať čierne mačky. Je to kvôli strachu zo zlých ľudí, ktorí by im mohli ublížiť alebo ich nebodaj obetovať pre samotnú ideu sviatku Halloween.


Celebrity ako inšpirácia

Prípravy na Halloweensky večer vrcholia, no vám stále chýba ten správny kostým? Chceli by ste sa zmeniť na nepoznanie, ale nenapadá vám nič originálne? Možno vás inšpirujú premeny známych celebrít. Ruku na srdce, spoznali by ste ich?


biel.jpg

Pod maskami rodinky trolov sa ukrývajú spevák Justin Timberlake s manželkou Jessicou Biel a synom Silasom.


unicorn_kolaz.png

Obľúbené sú aj masky jednorožcov v rôznom prevedení.
Zľava: princezná Beatrix, speváčka Taylor Swift a supermodelka Alessandra Ambrosio.


rihana_kolaz.png

Nesmrteľný Rafaelo z Ninja korytnačiek alebo sexy speváčka Rihana?


kim.jpg

Spoznali ste pod maskou Cher hviezdu reality show Kim Kardashian?


dizajneri_kolaz.png

Aj svetoznámi módni návrhári majú zmysel pre humor. Zac Posen ako Willy Wonka a Michael Kors v kostýme Rajská záhrada.


willis_kolaz.png

Áno, toto je naozaj sexsymbol Bruce Willis! So svojím asistentom sa obliekli ako známe dvojičky z hororového filmu Shining (Osvietenie). Čo poviete, podobajú sa?


heidi_kolaz.png

A nakoniec to najlepšie, trúfnete si tipnúť kto sa ukrýva pod maskami Fiony, Jessica Rabbit či opice? Málokto by asi tipoval supermodelku Heidi Klum, ktorá je majsterkou halloweenskych prevlekov!

 
Každý rok ovládnu halloweenske párty aj rôzne aktuálne témy. Kreativite sa medze nekladú, a tak môžete bežný čarodejnícky kostým vymeniť za originálne rozprávkové či komixové postavy. Dobrým zdrojom inšpirácie sú postavy z posledných filmov či seriálov ako napríklad Joker, Príbeh služobníčky či Game of Thrones (GOT).

Práve kostýmy v štýle GOT nájdete aj v špeciálnom stánku Partyland-u u nás na hlavnom námestí v Bory Mall. Do 3. novembra vám tu radi pomôžu s výberom spomedzi desiatok halloweenskych masiek, doplnkov a originálnych kostýmov!

BM_42_19_Partyland (32).JPG

Zdroj foto: Dailymail, Vouge, Bory Mall



Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory MalI.