Pozrime sa najskôr spoločne s Barborou na to, ako by mala vyzerať starostlivosť a pestovanie jarných kvetov v záhrade a na balkóne či terase.

Aké sú najčastejšie chyby pri sadení jarných kvetov?

O chybách pri sadení nám poradila Barbora z tímu kvetinárstva Rhapis: 

Pri sadení jarných kvetov sa môžu vyskytnúť rôzne chyby, ktoré môžu mať negatívny vplyv na rast a kvitnutie rastlín. Niektoré z najčastejších chýb pri sadení jarných kvetov sú:

  • Nesprávny výber miesta
    Niektoré jarné kvety potrebujú plné slnko, zatiaľ čo iné sú vhodné na miesta so zatienením. Nesprávny výber miesta môže spôsobiť, že rastlina bude mať nedostatok svetla alebo bude vystavená príliš veľkému slnečnému žiareniu, čo môže mať negatívny vplyv na jej rast a kvitnutie.
  • Nesprávna hĺbka výsadby
    Pri výsadbe jarných kvetov je dôležité dodržiavať správnu hĺbku výsadby. Ak sú kvety zasadené príliš plytko, môžu byť vystavené mrazu a niektoré druhy sa môžu dokonca nevyvinúť. Naopak, ak sú zasadené príliš hlboko, môžu sa nezdvihnúť na povrch a kvitnutie môže byť oneskorené.
  • Nesprávne pripravená pôda
    Jarné kvety sa dobre cítia v dobre pripravenej pôde, ktorá má dostatok živín a je dostatočne zavlažovaná. Nesprávna pôda môže mať nedostatok živín alebo môže byť príliš hustá alebo príliš piesočnatá, čo môže mať negatívny vplyv na rast a kvitnutie kvetov.
  • Nesprávna starostlivosť
    Jarné kvety vyžadujú určitú starostlivosť, ako je pravidelné zavlažovanie, kŕmenie hnojivom a pravidelná kontrola na škodcov a choroby. Ak sa o kvety nestaráte správne, môžu sa vyskytnúť problémy s rastom a kvitnutím.
  • Prílišná náruživosť
    Kvetiny majú radi, keď im majiteľ dáva pozornosť, ale nadmerná starostlivosť a prílišné hnojenie môžu byť tiež škodlivé. Prílišná náruživosť môže spôsobiť prekŕmenie rastlín a zmenšiť ich schopnosť kvitnúť.


Kedy je najlepší čas na sadenie?

"Ideálne obdobie na výsadbu jarných kvetov sa líši v závislosti od konkrétnych druhov kvetov a klimatických podmienok v danej oblasti. Všeobecne platí, že jarné kvety by sa mali vysádzať skôr na jar, keď sa pôda oteplí a začnú sa objavovať prvé zelené výhonky. Ak však už máte sadivový materiál, ktorý by ste chceli vysadiť a nie ste si istí, či je na to ešte vhodný čas, mali by ste zvážiť konkrétny druh rastliny a pozrieť sa na jeho nároky na rastové podmienky. Vo všeobecnosti by však mala byť pôda aspoň trochu odtiahnutá a nezamrznutá," vysvetlila Barbora z Rhapis.

Je rozdiel pri výbere kvetov, pokiaľ plánujeme sadiť priamo do zeme v záhrade alebo len do črepníka na balkón?

Barbora taktiež objasnila výber kvetov pre podmienky v záhrade a na balkóne: "Ak plánujete vysádzať kvety priamo do zeme v záhrade, mali by ste zvážiť ich nároky na svetlo, pôdu a vlhkosť. Niektoré druhy kvetov potrebujú viac slnečného svetla, zatiaľ čo iné sa darí v polotieni. Zvážte aj pôdu - niektoré kvety potrebujú kyslejšiu alebo alkalickú pôdu, a iné zase požadujú bohatú, humusovú pôdu. Taktiež, v záhrade máte viac miesta na výsadbu kvetov, takže môžete vybrať aj vyššie a širšie rastliny.

Ak plánujete vysádzať kvety do črepníka na balkóne alebo terase, mali by ste si zvoliť kvety, ktoré sú vhodné pre tento typ pestovania. Hlavnými faktormi, ktoré treba zvážiť, sú veľkosť črepníka, slnečné svetlo a voda. Menej hĺbkové črepníky sú vhodnejšie pre menšie druhy kvetov, ktoré netreba príliš často polievať. Kvety do črepníka tiež potrebujú dostatok svetla, ale môžete si vybrať aj kvety, ktoré sú prispôsobené tieňu. Okrem toho, pre kvety v črepníkoch môžete použiť aj špeciálne zeminy určené pre tento typ pestovania, ktoré obsahujú viac živín a sú dobre priepustné pre vodu."

Výber kvetov by mal zohľadňovať aj váš vkus a preferencie, ale aj klimatické podmienky a ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť rast a kvitnutie kvetov.

Potrebujú jarné kvety a rastliny špeciálnu starostlivosť?

"Každý druh jarných kvetov a rastlín má svoje vlastné potreby a nároky na starostlivosť, pretože sa líšia v ich nárokoch na svetlo, pôdu, vodu, teplotu a iné faktory. Niektoré jarné kvety, ako napríklad tulipány a narcisy, potrebujú v zime obdobie chladu, aby mohli správne kvitnúť na jar. Iné rastliny, ako napríklad krokusy a hyacinty, môžu byť vysadené v jeseni a potom zimovať, aby kvitli na jar. Ďalšie druhy kvetov, ako napríklad zvončeky, sa môžu siať priamo do zeme na jar a kvitnúť v lete.

Pri starostlivosti o jarné kvety a rastliny je dôležité zabezpečiť, aby mali dostatok svetla, vody a živín, ktoré potrebujú pre svoj rast a kvitnutie. V prípade, že sa pestujú v črepníkoch na balkóne alebo terase, môže byť potrebné častejšie polievanie a dodávanie hnojiva. Záhradné kvety môžu byť náchylné na škodcov a choroby, takže môže byť potrebné pravidelne ich kontrolovať a ošetrovať. Celkovo platí, že jarné kvety a rastliny sú relatívne nenáročné na starostlivosť, ak sú zasadené v správnom čase a mieste a sú prispôsobené klimatickým podmienkam a pôdnej zložke," objasnila požiadavky na starostlivosť jarných kvetov Barbora.

Ak sú pravidelne zavlažované, oplodnené a ošetrované, môžu sa tešiť na krásne kvitnutie a ozdobenie vášho domu alebo záhrady.

Aké kvety môžete vysadiť aj v apríli alebo máji?

Tieto druhy budú kvitnúť od jari až do jesene:

Begónie

Široká škála farieb a druhov prináša na záhrady skutočnú jarnú energiu. Nasadiť si ich môžete do záhrady, na balkón do črepníka, dokonca vám budú kvitnúť aj v interiéri. Begónie sa tešia čiastočnému tieňu, avšak pri nedostatku svetla nemusia dobre kvitnúť.

Kvety ocenia rovnomerné zalievanie, nie nadmerne. Počas jari a leta môžete begónie prikrmovať hnojivom. Najlepší čas na presádzanie je na jar. Pokiaľ máte begónie v črepníkoch, dávajte pozor na prílišne veľký črepník, ktorý by mohol rastlinke uškodiť.


Ruže

Jednoduché a také krásne – ruže sú skutočnou ozdobou akéhokoľvek priestoru. Ak hľadáte jarné kvety do záhrady, ruže vás potešia rôznym množstvom farebných prevedení. Najlepší čas na sadenie ruží je jar, prípadne jeseň.

Ruže poteší slnečné miesto, kde budú bohato kvitnúť. Polievanie je počas horúcich dní nevyhnutné, najlepšie hneď ráno. Staršie ruže majú hlbšie korene a nemajú problém s dlhším suchom. Je potrebné však dávať pozor, pretože ruže neznesú premočenú pôdu. Začiatočník v pestovaní ruží nesmie zabudnúť na strihanie. Rezanie ruží pomáha s lepším kvitnutím.


Kosatec

Medzi jarné kvety do záhrady, ktoré vám budú krásne kvitnúť, patria kosatce. Vyberte si z množstva druhov. Určité typy môžete vysadiť počas celého roka, niektoré zasa na jar. Informujte sa v kvetinárstve, na akom mieste je najlepšie kosatce nasadiť. Kosatce s podzemkami a cibuľami obľubujú slnečné miesta. Po 4 až 5 rokoch odporúčame kosatce presadiť na iné miesto, aby opäť mohli zakvitnúť.


Gazánia

Jarné kvety, ktoré vám budú kvitnúť až do októbra? Gazánia, ktorá je pôvodne z Afriky, vám rozžiari celú záhradu. Sadenie na záhradu je vhodné v marci a apríli. Kvet si zamiluje svetlé a slnečné miesto a nemá rád stojacu vodu.

Skvelo sa im darí aj v kvetináčoch. Ak si dáte gazániu na balkón, odporúčame zabezpečiť priame slnko a dobrý odtok vody.


Levanduľa

Pod pojmom „jarné kvety na balkón“ si môžete predstaviť napríklad aj levanduľu. Skvelým obdobím na sadenie sú práve jarné mesiace. Ak sa rozhodnete si vysadiť levanduľu na záhradu, zvoľte suchšie miesta s dobrým odtokom prebytočnej vody a s väčšími rozostupmi. Levanduľa má tendenciu sa rozrastať do väčších veľkostí.

Starostlivosť o levanduľu zahŕňa aj strihanie. Počas leta je potrebné rozkvitnuté časti pravidelne strihať. Pravidelný rez zabezpečí nové kvety počas celého letného obdobia.

Vo všeobecnosti je levanduľa skutočne nenáročná. Má rada ľahkú pôdu, slnko a nepotrebuje prílišné hnojenie.


Odštartujte farebnú jar s Bory Mall

Neviete si poradiť s výberom jarných kvetov do záhrady alebo na balkón? Navštívte kvetinárstvo Rhapis, kde nájdete široký výber kvetov, ktoré oživia váš interiér aj exteriér.

Rhapis kvetinárstvo

Tešíme sa na vašu návštevu!