Ak si myslíte, že zmrzlina je „vynálezom" súčasnej doby, ste na omyle. Jej pôvod sa datuje dokonca až do obdobia dvesto rokov pred našim letopočtom. Kto a kde presne ju ako prvý „pridal" do svojho jedálnička nie je známe. Vieme však, že zmrzline holdoval napríklad aj Alexander Veľký - jeho obľúbenou chuťou bol med s nektárom. Rímsky cisár Nero dokonca posielal otrokov do hôr pre ľad, ktorý si potom dochucoval rôznym ovocím.

Reálnejšiu podobu, ako ju poznáme dnes, dostala zmrzlina o viac ako tisíc rokov neskôr. Zo svojich ciest z Blízkeho východu sa vrátil Marco Polo a priniesol do Talianska to, čomu dnes hovoríme dreň. Z nej sa postupne v 16.-17. storočí vyvinula zmrzlina do súčasnej podoby a zhruba v rovnakom čase ju poznali už aj Angličania alebo Francúzi. Dostupná však bola dlho len pre šľachtu, k širšej verejnosti sa dostala otvorením kaviarne Café Procope v Paríži 1660. Recept vtedy pozostával z mlieka, smotany, masla a vajec.

Najtradičnejší spôsob, ako „servírovať" zmrzlinu, je do kornútka. Kým zmrzlina ako taká má za sebou bohatú históriu, pôvod kornútka siaha na začiatok 20. storočia. Za jeho autora sa považuje sýrsky prisťahovalec do Ameriky Ernest Hamwi, výrobca waflí a tôrt. Hneď vedľa jeho stánku s cukrovinkami došli predajcovi zmrzliny misky a tak Hamwi zroloval tortové plátky, nechal ich vychladiť a dal ich zmrzlinárovi. Zákazníkom sa to okamžite zapáčilo a nový vynález bol na svete.

Dnes existuje nespočetné množstvo druhov zmrzliny - mliečne, smotanové, s rastlinným tukom, vodové či sorbet. Ak si však chcete pochutnať na dobrej zmrzline, nemusíte chodiť ďaleko - stačí vám zopár ingrediencií a môžete si ju spraviť aj doma!

Prinášame vám jednoduchý, no o to chutnejší recept na parádnu domácu zmrzlinu.
Suroviny:
- 2 kg jahôd
- cukor alebo stevia
- biely jogurt tučný alebo salco

Postup:
Jahody nasekáme a zohrejeme, aby zmäkli. Podľa chuti pridáme cukor. Ak nepoužívame cukor, môžeme pridať steviu. Nakoniec pridáme jogurt a všetko premiešame. Dáme do mrazničky. Ideálne je dávať zmes hneď do plastových misiek, v ktorých to už priamo podávame. Ak nechcete použiť cukor ani jogurt, stačí jahody zmiešať so salcom - chutí to tiež výborne.

Tip: domácu zmrzlinu môžeme dať do mrazničky aj v originálnych miskách - napríklad v kokosovom orechu alebo v žltom melóne.

Ak dávate vy alebo vaša rodina radšej prednosť zmrzline od profesionálov, aj to vieme vyriešiť. Vezmite k nám svoje ratolesti 30. júna. Stačí, ak si so sebou zoberú aj svoje vysvedčenie a v Bory Mall dostanú od nás zmrzlinu zadarmo. Pekný darček na koniec školského roku, čo poviete? Tešíme sa na Vás na našej „zmrzlinovej tour"!