K jedným z najvýznamnejších z nich sa rozhodne zaraďuje X-Men z roku 2000. Režisér Bryan Singer poňal komiksový žáner serióznym spôsobom, a namiesto prostoduchých šašov v smiešnych kostýmoch nám priniesol rozvité postavy s duševnou a emocionálnou hĺbkou. Prišiel nám prerozprávať ľudský námet vo fantastickom svete bytostí s neobyčajnými vlohami.
 
Prvý X-Men film položil základ tuctu ďalších zájazdov do sveta mutantov, v ktorom žijeme už skoro dve dekády. Nie vždy išlo o tie najúspešnejšie výlety, no o priazeň fanúšikov nikdy neprišli. Táto séria pomohla kariéram mnohých hercov a herečiek, z ktorých ako prvý človeku zíde na um Hugh Jackman. Fenomenálne stvárnenie zúrivého Wolverina vystrelilo sympatického Austrálčana zo dňa na deň medzi elitu Hollywoodu. Štúdio Fox zase našlo v mutantoch úspešnú zárobkovú príležitosť a počas rokov priniesli do vreciek producentov necelých šesť miliárd dolárov.

Všetko dobré však musí dospieť k svojmu koncu, a nie je tomu inak ani v prípade X-Men. Dark Phoenix je jedným z finálnych výkrikov zanikajúcej ságy. Štúdio Fox predalo všetky svoje filmové práva myšaciemu gladiátorovi zábavného priemyslu, štúdiu Disney. Mutanti si teda dávajú na určitú dobu pauzu a najbližšie uvidíme elitný tím profesora Xaviera pravdepodobne po boku Spider-Mana, Black Panthera, a ďalších hviezd MCU.
 
Dosť bolo však zbožného teoretizovania a vráťme sa späť k Dark Phoenix. Príbeh filmu sa odohráva v roku 1992. Mutanti sú vo svete ľudí známou, no stále nedôveryhodnou menšinou obdarených jedincov. Povedomie o ich správnych úmysloch sa snaží šíriť prvotriedna zásahová jednotka pod taktovkou pacifistického telepata, Profesora X.

xx.jpg.png

Zdroj:Gamesradar.com

Priznám sa, že do kinosály som nevstupoval s veľkými očakávaniami. X-Men nikdy nepatrili medzi moje obľúbené komiksové spracovania. Niežeby som si medzi nimi nenašiel vydarené kúsky, prekážala mi však ich nekonzistentnosť a časté ignorovanie nadväznosti a mytológie medzi jednotlivými snímkami. Takisto sa mi doniesli do uší prvé reakcie a recenzie zo zahraničia, a tie neboli zrovna najlichotivejšie. Pochopiteľne boli teda moje kvalitatívne očakávania na nízkej úrovni.


Dočkal som sa však relatívne príjemného prekvapenia. Aby som však nikoho nezavádzal, Dark Phoenix je filmom s mnohými problémami. Dovolil by som si tvrdiť, že snímka neúmyselne odráža doterajšie celkové pôsobenie mutantskej série na svetovej scéne. Nájdete v nej kvalitné a vydarené filmové elementy, no aj nemastne neslané časti, ktoré zanechajú otravnú pachuť v ústach diváka.
 
Medzi tieto negatíva by som zaradil scenár a réžiu. Dej filmu je predvídateľný, v istých miestach jemne chaotický a uponáhľaný, v ďalších zase zbytočne rozťahaný a nezaujímavý. Naši hrdinovia dospievajú k podstatným rozhodnutiam prirýchlo a s vážnymi situáciami sa vysporiadajú príliš jednoducho. Dôležité scény tak nemajú čas dýchať a prichádzajú o zaslúžený emocionálny dopad na diváka.
 
 
Simon Kinberg je ostrieľaný scenárista a producent, ktorý prevzal žezlo po kontroverznom Bryanovi Singerovi a zaznamenal svoj debut na režisérskej stoličke. Nanešťastie takto dokázal, že ani dlhoročné skúsenosti z iných odvetví filmového priemyslu neznamenajú automaticky režisérsky úspech.

Avšak jednou z najpodstatnejších a prvoradých úloh režiséra je dostať z hereckého obsadenia maximum. V tomto ohľade mu to rozhodne vyšlo. Talentovaný ansámbel hollywoodskych hviezd sa dostavil a dokázal prečo patria medzi najlepších z najlepších. James McAvoy ako Profesor X a Magneto v podaní Michaela Fassbendera sa v mojich očiach vyrovnali svojim legendárnym predchodcom, Patrickovi Stewartovi a Ianovi McKellenovi. Svoj talent ukázala aj krásna Sophie Turner, známa ako Sansa z Game of Thrones. Zostalo mi sa iba diviť nad tým, prečo mnohí ľudia považujú vystupovanie tejto charizmatickej herečky za drevené a jednotvárne.


xxx.jpg

Zdroj: Movienet.com


Okrem vynikajúcich hereckých výkonov však musím pochváliť aj perfektnú hudbu, ktorá dotvárala celkovú temnú atmosféru snímky. Na svedomí ju nemá nik iný ako žijúca hudobná ikona, Hans Zimmer. Každý tón dodal filmu dušu a poctivú dávku emócií.
Dark Phoenix je teda neurčitou zmiešaninou menej či viac kvalitných prvkov filmárčiny. Diváci, ktorí túto sériu doteraz ignorovali, môžu tak pokračovať aj naďalej. Fanúšikovská základňa si však určite príde na svoje. Je Dark Phoenix záverom, ktorý si X-Men sága zaslúžila? Nie, nie je. Doprial by som tejto stálici veľkolepejší koniec. Dark Phoenix je  ale pomerne dôstojným ukončením slávneho príbehu mutantov.
 
Aby ste si však užili všetky prednosti tejto snímky a dopriali si MAXimálny zážitok, zájdite si na premietanie do najväčšej kinosály na Slovensku IMAX v CINEMAX Bory Mall a nechajte sa vtiahnuť do fantastického sveta X-Men.
 
Prečítajte si aj našu recenziu poslednej Marvelovky Avengers: Endgame.