Odmeňte aj nejednotkárov

V našej kultúre sa zaužíval zvyk deti odmeniť za dobré výsledky v škole. Dieťa prinesie domov samé jednotky, my ho pochválime a darujeme mu niečo malé za odmenu. Čo ak sa ale na vysvedčení objavujú aj „horšie“ známky? Takéto dieťa si nič nezaslúži, či zaslúži si skôr pokarhanie? Nedávne výskumy ukázali, že ešte stále sa v dnešnej dobe nájde pomerne vysoké percento školákov, ktorí sa boja so zlým vysvedčením predstúpiť pred svojich rodičov. Tu niečo nie je v poriadku.

vysvedcenie.jpg Zdroj: Webnoviny.sk
 
Úlohou rodičov nie je len karhať a chcieť zo svojho dieťaťa vychovať bezchybnú a stopercentnú bytosť, ale aj pomáhať, podporovať a motivovať. Výprask za štvorku na vysvedčení sa pozitívnou motiváciou nazvať nedá. Neupierajme odmenu za snahu aj tým z našich detí, ktoré nedosiahli excelentné výsledky v škole, práve naopak. Ukážme im, že keď sa bude v škole snažiť, čakajú ho príjemné veci aj doma, akým je napríklad obľúbený koláčik či návšteva ZOO.
 

Nekupujte sladkosti, upečte niečo spolu

Pamätáte si, keď nás kedysi rodičia za dobré známky vzali do cukrárne na krémeš či veterník? Dnes sa to už robí možno trochu menej, ale sladké odmeny stále patria k obľúbeným spôsobom, ako potešiť naše ratolesti. Ak im nechcete sladkosti odopierať, ale potešiť ich niečím zdravším, urobte si doma svoju vlastnú cukráreň. Skúste upiecť niečo spolu s vaším dieťaťom, ktoré si tak užije aj proces tvorby, aj chutný výsledok, aj spoločne strávený čas s vami.

pops cake-collage.jpg Zdroj: Pinterest
 
Vyskúšajte si s deťmi pripraviť namiesto bežného koláča obľúbené cake-pops. Formu kúpite v Tescoma a môžete začať! Fantázii sa medze nekladú!


Vyberte sa za dobrodružstvom

Čo je lepšia odmena ako úžasný zážitok? Namiesto toho, aby ste svojim deťom kupovali ďalšiu elektroniku či iné materiálne dary, pripravte im niečo nezabudnuteľné. Zbaľte si batohy, pripravte spacáky a vypravte sa s celou rodinou na stanovačku, piknik, výlet, na člnkovanie či na plavbu na pltiach, čokoľvek, čo ste ešte nezažili a čo zaváňa riadnou dávkou dobrodružstva. Ak sa vám podarí celú túto aktivitu zaobaliť do nejakého príbehu, záhady či hľadania pokladu, bude to ešte oveľa zaujímavejšie a vaše deti na to budú ešte dlho spomínať.

image_classic_jpg (1).jpg Zdroj: Tchibo
 
Výbavu na camping, od diek po nádobky na jedlo nájdete v ponuke Tchibo. Detské ruksaky  v športových obchodoch Intersport a Sportissimo.
 

Čo takto trochu kultúry?

Ochranné opatrenia nám to už dovoľujú, tak si vyrazme s deťmi za nejakými kultúrnymi zážitkami. Múzeá i galérie ponúkajú množstvo zaujímavých aktivít, výstav či workshopov pre deti rôzneho veku, tak hurá do toho.

knihy-collage.png

Zdroj: Panta Rhei

Ak by ste predsa len chceli za vysvedčenie dieťaťu darovať nejakú hmotnú odmenu, siahnite po dobrej knižke, čítanie je predsa tiež kultúra.
 
 
Nech sú už známky na vysvedčeniach vašich ratolestí akékoľvek, veríme, že si toto slávnostné ukončenie školského roku užijete s celou rodinou s radosťou a smiechom namiesto karhania či trestov.

Prajeme vašim školákom krásne prichádzajúce prázdniny!