Auto, základ úspechu 

Rodičia vedia, že cestovanie s deťmi autom, hoci môže byť náročné, so sebou prináša mnoho výhod. Cestu môžeme naplánovať podľa režimu dieťaťa a vyraziť tak, aby väčšinu cesty prespalo. Môžeme zastaviť vtedy, keď chceme a potrebujeme. Ak by sme zabudli zbaliť obľúbený snack dieťatka, diaľničné odpočívadlá ponúkajú možnosti prestravovania sa. Dlhé cesty si môžeme rozdeliť na viac menších úsekov s prenocovaním a novými zážitkami. Bezpečné auto nás navyše podrží v každej situácii a v rodinných modeloch je cesta naozaj pohodlná a prispôsobená malým, veľkým a prípadne aj chlpatým účastníkom zájazdu.  

Ak zvažujete, aké auto by bolo pre vašu rodinu to pravé, a nechce sa vám obiehať množstvo rôznych predajcov, čo tak sa pozrieť na vyše 100 kúskov na jednom mieste? Presne tak, na Motosalóne v Bory Mall, ktorý sa koná 23. 9. – 25. 9. 2022, nájdete okrem bohatého sprievodného programu vyše 35 značiek vozidiel a ich ponuku áut, karavanov aj motoriek.

Bezpečnosť na prvom mieste 

Okrem noviniek ako Peugeot 308, Opel Astra, DS4, Volvo, Citroën, Nissan Townstar, Alfa Romeo Tonale a ďalších, na vás na 6. ročníku nášho Motosalónu čakajú aj modely, ktoré si dávajú špeciálne záležať na pohodlí a bezpečnosti detských pasažierov 

V aute, v ktorom budete prevážať to najcennejšie, svoje ratolesti, by nemali chýbať airbagy. Platí pritom, že čím viac, tým lepšie. Okrem toho nezabúdajte na systém proti zablokovaniu kolies pri plnom brzdení ABS, elektronický stabilizačný program ESP, ktorý predchádza tomu, aby vozidlo vybočilo zo svojej dráhy, systém trakčnej kontroly či BAS systém, ktorý sa postará o maximálny brzdný účinok v prípadoch kritického brzdenia. A k tomu môžete pridať aj čosi navyše. 

Viacero modelov áut, medzi nimi napríklad Hyundai SANTA FE, ponúka upozornenie na cestujúcich na zadných sedadlách. Senzory odhalia pohyb na zadných sedadlách a vozidlo vás naň upozorní zatrúbením a zablikaním svetiel. Aby v aute nezostali zabudnutí žiadni malí či štvornohí cestujúci. 

SUV Volvo XC90 má pre detských pasažierov starších ako 4 roky zabudovanú detskú sedaciu podložku. Dieťa umiestni do vhodnej polohy pre bezpečnostný pás, poskytuje mu pohodlné sedenie a lepší výhľad. Ak sa práve nepoužíva, je súčasťou bežného sedadla.  

 Pohodliu na cestách s deťmi môžu pomôcť zabudované displeje v opierkach predných sedadiel, aké ponúkajú napríklad niektoré modely Mercedes. 

Všetky autá vyrobené po roku 2006 disponujú kotviacim prvkom na autosedačku ISOFIX. Ide o systém upevnenia detskej sedačky do vozidla, ktorý minimalizuje riziko nesprávnej inštalácie do auta, zabezpečuje pevné prepojenie sedačky s konštrukciou vozidla, urýchľuje inštaláciu autosedačky do auta aj jej vyberanie z auta a zároveň, ak je sedačka v aute bez dieťaťa, nepredstavuje vďaka uchyteniu ISOFIX riziko pohybu pri brzdení či kolízii.

Mnohé autosedačky tiež majú aj bezpečné signalizácie, ktoré potvrdia, že je ISOFIX aj celá autosedačka upevnená správne. Secure Guard napríklad zabezpečí, že je pás vedený správne a XP Pad pri čelnom náraze odvádza až 30 % energie pôsobiacej na krčnú chrbticu. Pri výbere detskej sedačky vám pomôžu odpovede na otázky, ako často ju budete používať, či ju budete presúvať medzi autami a či si ju môžete vyskúšať priamo s dieťaťom. 

Na Motosalóne v Bory Mall si však prídete na svoje, aj keď práve nehľadáte rodinné auto. Súčasťou sú totiž aj vystavené športové modely áut, testovacie jazdy a bohatý sprievodný program. Sobota bude patriť všetkým záchranárskym zložkám.  

Malých aj veľkých potešia skutočné policajné a hasičské autá, ochranné obleky a pomôcky, ktoré policajti a hasiči používajú pri práci. Na vlastné oči si budete môcť obzrieť aj kúsok histórie v podobe historických policajných vozidiel či starých žltých sanitiek, aké dnes vídame už len vo filmoch. Na všetkých stanovištiach vás čaká zaujímavý výklad a dokonca aj workshopy u záchranárov a polície. 

Na čo na cestách ešte nezabudnúť? 

Okrem tipov na kids friendly autá a tohtovíkendový program máme pre vás ešte niekoľko tipov na to, aby vám cesty v aute s deťmi ubiehali príjemne. 

Základom úspechu je prispôsobiť čas cesty režimu detí, čiže ideálne odštartovať spolu so začiatkom spánku malých cestujúcich. Môžete tak získať niekoľko hodín nerušenej cesty. Keďže nikdy neviete, či sa na ceste nevyskytne nečakaná zápcha alebo či nebudú odpočívadlá nariedko, je dobré mať všetko potrebné pre deti na dosah ruky.  

 Ak cestujete ako jediný dospelý, môžete si na sedadlo spolujazdca pripraviť malú prepravku či košík, z ktorej tieto veci jednoducho podáte dieťaťu dozadu bez potreby zastavovať. Môže obsahovať pitie, malý snack, napríklad kapsičky, taštičku prvej pomoci s dezinfekciou či liekmi proti zvracaniu, hračky a hry, uzatvárateľné vrecká na mokré veci, vlhčené utierky a papierové vreckovky, a lavórik, ideálne uzatvárateľný, na zvracanie. Ten môžete ako smetný kôš „vystlať“ vreckom, ktoré potom len jednoducho vyhodíte, a lavórik vám časom nenapáchne. 

Vyhrajte sa s prípravou 

Pripraveným šťastie praje, takže keď deti práve nespia, mali by ste pre ne mať pripravené rôzne kratochvíle. Nezabudnite na ich obľúbené hračky, knižky, ktoré si môžu pohodlne prezerať, hudbu, ktorú si môžete spolu spievať, alebo ich prekvapte novou audiorozprávkou. S výberom vám radi poradia napríklad v predajniach Albi či Panta Rhei v Bory Mall. 

Zdroj: Panta Rhei a Albi

Spomedzi cestovných hier sú skvelou vychytávkou magnetické hry, kde sa vám ani v prudkých zákrutách figúrky nerozutekajú. Pre väčšie deti to môžu byť klasiky ako Človeče, nehnevaj sa či obľúbená Lodná bitka. Drobcov okolo troch rokov zabaví napríklad hra Krtek a kamarádi. 

Veríme, že pre vás bude odteraz aj vďaka našim tipom cestovanie s deťmi v aute skôr zábava než starosť, a že si budete spolu chvíle v aute naozaj užívať. A ak si chcete svoje budúce auto vybrať naozaj zodpovedne, príďte ho spoznať už tento víkend na Motosalón v Bory Mall. A vezmite pokojne celú rodinu, nudiť sa nebude naozaj nikto.