Priateľstvo budujeme roky
Čo však v prípade, ak vám takáto osoba v živote chýba? Kým v útlom detstve stačilo na kamarátstvo zahrať sa s formičkami na pieskovisku, dnes sa nové priateľstvá hľadajú o poznanie ťažšie. Pri hľadaní novej dôvernej kamarátky postupujeme logicky obozretnejšie, k emóciám pridávame rozum. Jednoducho povedané, sme vyberavejšie. Hodnotné kamarátstva zväčša vznikajú počas detstva alebo počas štúdia, čo však neznamená, že vydržia navždy. Čas zo školských lavíc je dávno preč a je preto logické, že aj cesty kedysi nerozlučných kamarátok sa začínajú uberať rozličnými smermi. Manžel, deti, práca, vždy sa nájde dôvod, prečo nestíhame. Ak nechcete o takéto priateľstvo prísť, musíte sa oň starať. Veď jeden telefonát týždenne alebo ešte lepšie stretnutie na káve sa dá zvládnuť. Ak to neurobíte, môže sa stať, že na tú kávu nebudete mať časom s kým ísť...




Zalovte v minulosti
Ak ste sa dostali do takejto situácie, ešte nie je nič stratené. Nikdy nie je neskoro obnoviť staré väzby z minulosti. Keď fungovali vtedy, prečo by nemali i dnes? Nebojte sa dvihnúť telefón, veď vaša dávna kamoška chce možno spraviť to isté! Len, podobne ako vy, nenabrala odvahu. Za to riziko to stojí, veď stratiť predsa nemáte čo. Takýchto kamarátstiev je za život ako šafránu, tak prečo sa opäť nepokúsiť sa spolu zblížiť? Ak sa necítite na telefonát, určite ju nájdete na sociálnej sieti. To je presne ten priestor, ktorý sa nám ponúka na to, aby sme staré priateľstvá obnovili.




Ak staré väzby už nefungujú
Čo však v prípade, ak sú jednoducho staré kamarátstva naozaj minulosťou a nemáte záujem o ich obnovenie? Nové priateľstvo môžete nájsť všade okolo vás - v práci medzi kolegami alebo klientami, pri prechádzke so psom medzi psíčkarmi, na kurze, ktorý navštevujete. Je prirodzené, že v staršom veku máme vyhranený názor a často odsúdime tých druhých na základe prvého dojmu. Takto si však novú naj kamarátku nájdete len ťažko. Buďte preto otvorená k ľudom, ktorí sú iní ako vy a uvidíte, že aj oni budú priateľskejší k vám. Nehovorte, čo sa vám nepáči. Namiesto toho hovorte pozitívne, zaujímajte sa o druhých a buďte vždy ochotní viac počúvať ako rozprávať o sebe.




Ako si priateľstvo udržať
K udržaniu dlhoročného priateľstva netreba žiadne zázraky. Ak ste k sebe čestné a úprimné, ste na dobrej ceste. Vzťahy založené na falošnosti totiž dlho nevydržia. Byť úprimná však neznamená byť krutá. Preto ak občas niečo „preženiete," ospravedlňte sa a uveďte všetko na pravú mieru. Snažte sa takisto vyhnúť „rodičovskému" prístupu a hľadajte rovnováhu. Jedným z najdôležitejších faktorov je aj pravidelný kontakt či stretnutie - nepovažujte priateľstvo sa samozrejmé. Niekedy je dobré svoju kamarátku aj nejako milo prekvapiť. Kúpte jej možno maličkosť, po ktorej túži alebo ju zavolajte na výlet či do kina na dobrý film.



Kamarátky na život a smŕŕŕť
A keď už hovoríme o priateľstve, tým dnes azda najviac medializovaným, je kamarátstvo medzi Cuky a Luky. Nemať celoživotnú kamarátku je totiž smŕŕŕť. Veď čo by robila Cuky bez Luky a naopak? Spolu prežívajú životné trapasy, spolu píšu príbeh svojho až bláznivého priateľstva. Ak ste si ešte nestihli tento film pozrieť, stále máte šancu ho vidieť aj u nás v Cinemaxe. Možno aj tu nájdete nejakú inšpiráciu ako si si získať k sebe spriaznenú dušu a udržať si ju na celý život. :)