Ako napiecť koláč za pár eur? Suroviny na tieto 3 dezerty vás vyjdú menej ako 10 €

Titulnafotka_11_8_2023.jpg
Blog Domácnosť Jedlo

Dostali ste chuť na sladkú dobrotu, ale nechcete míňať peniaze na drahé suroviny? Prinášame vám 3 skvelé dezerty, ktoré upečiete za pár eur. A to ani nehovoríme o tom, že hotové ich budete mať naozaj rýchlo. Spoločne sa pozrieme aj na 5 najčastejších chýb, ktorým sa pri pečení radšej vyvarujte.

Nepečená smotanová torta s piškótami a čučoriedkami

Potrebujeme

  • 250 g piškót
  • 100 g práškového cukru
  • 500 g pochúťkovej smotany
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g čučoriedok
  • 1 šľahačka
  • 1 stužovač

Postup prípravy

  1. Do pripravenej formy uložíme piškóty. Do misky si vložíme pochúťkovú smotanu, ktorú zmiešame s práškovým aj vanilkovým cukrom.
  2. Vanilkový cukor môžete nahradiť aj vanilkovým extraktom.
  3. Cukor pridávame postupne podľa chuti. Niekto môže preferovať kyslejší dezert, niekto naopak sladší.
  4. Na piškóty natrieme vrstvu smotany. Následne uložíme čučoriedky a opäť vrstvu piškót.
  5. Urobíme niekoľko vrstiev. Následne vyšľaháme šľahačku so stužovačom a natrieme na smotanový dezert.
  6. Šľahačku si môžeme pripraviť aj na začiatku a následne pridávať aj do jednotlivých vrstiev.


Vynikajúce šťavnaté brownies

Potrebujeme

  • 200 g horkej čokolády
  • 150 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • štipka soli

Postup prípravy

  1. Rúru si rozohrejeme na 180°C. Do formy si vložíme papier na pečenie.
  2. V hrnci roztopíme maslo a pridáme čokoládu. Vytvorí sa nám čokoládová zmes, ktorú následne necháme mierne vychladnúť.
  3. Do zmesi pridáme klasický aj vanilkový cukor.
  4. Vedľa v miske rozšľaháme vajíčka so štipkou soli. Vajíčka primiešame do čokoládovej zmesi.
  5. Následne pridáme múku a kakao. Miešame, kým nám nevznikne hladká hmota.
  6. Zmes vylejeme do formy s papierom na pečenie. Pečieme približne 20-25 minút.
  7. Nepečieme príliš dlho, aby sme brownies nevysušili.
  8. Necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať so zmrzlinou alebo šľahačkou.


Hrnčekové ovocné muffiny

Potrebujeme

  • 2 hrnčeky hladká múka
  • 1 hrnček mlieko
  • 1 hrnček ovocie
  • ½ hrnčeka cukor
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ balíčka prášok do pečiva
  • 2 ks vajcia
  • 4 PL olej
  • štipka soli

Postup prípravy

  1. Vyšľaháme vajíčka tak, aby mali penivú konzistenciu. Postupne pridáme klasický kryštálový cukor aj vanilkový cukor a soľ. Do vajíčok primiešame tiež olej a mlieko.
  2. Následne do vajíčkovej zmesi pridáme múku s práškom do pečiva.
  3. Pripravíme si formu a papierové košíčky na muffiny. Zmes následne vložíme do košíčkov.
  4. Pridávame len do polovice košíčka. Muffiny nám pečením narastú.
  5. Na vrch dáme čerstvé alebo mrazené ovocie.
  6. Pečieme v rúre rozohriatej na 170°C približne 20-25 minút.

Akým najčastejším chybám je správne sa pri pečení vyhnúť?

Nesprávna teplota surovín

Rozhodnete sa, že idete piecť a rovno sa pustíte do miešania surovín. Vedeli ste, že pri pečení je zásadný rozdiel, ak je napríklad maslo vytiahnuté z chladničky alebo už bolo predtým pri izbovej teplote?

Vyberte si suroviny von z chladničky a nechajte ich na kuchynskej linke, kým nedosiahnu izbovú teplotu. Maslová plnka bude viac nadýchaná a vajcia dodajú väčší objem.

Nepredhriatá rúra či neustále otváranie

Pri pečení si nezabudnite rúru zapnúť už pri príprave surovín. Predídete tak nepríjemnému čakaniu, kým budete môcť vložiť koláč dnu.

Bojíte sa, aby bol koláč dobre upečený? Prípadne sa bojíte, že sa vám pripáli? Neustále otváranie rúry znižuje teplotu vo vnútri. Nechajte koláč piecť podľa stanoveného času v recepte.

Koláč musí vychladnúť

Napriek tomu, že už chcete skvelý koláč ochutnať, musíte ešte počkať. Ak vyberiete koláč z rúry príliš skoro, cesto môže spľasnúť. Ďalšou nepríjemnosťou je, že krém, ktorým chcete koláč zdobiť, sa začne topiť. Nechajte preto múčnik poriadne vychladnúť.

Soľ do koláča?

Každá šikovná kuchárka alebo cukrárka vám potvrdí, že soľ do koláčov jednoducho patrí. Dodá cestu tu správnu chuť. Nemusíte sa báť, že by bol koláč slaný. Ide naozaj len o vyzdvihnutie a doladenie chutí ingrediencií štipkou soli.

Pečte spolu s Bory Mall

U nás si nakúpite všetko potrebné na pečenie. Navštívte Billu, kde nájdete široký sortiment potravín a aj ingrediencií špeciálne na pečenie. Myslíme aj na ľudí s intoleranciami, ktorí nájdu rôzne suroviny v predajni Bioorganic.

Vedeli ste, že Tescoma si pre vás pripravila letné zľavy? Využite zľavu na celý sortiment od Tescomy.

Čo by to bolo za leto bez Mallého trhu? Príďte si nakúpiť džemy, oriešky, ovocie a mnoho ďalšieho.

Mallý trh

Tešíme sa na vašu návštevu v Bory Mall.

Autor: Katarína Zacherová

Zdieľajte článok:

Facebook Kopírovať link

Môže vás zaujímať

Titulnafotka_7_6_2023_v1.jpg
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Zelená špargľa je hit sezóny. Vyberte si chutný recept, ktorý bude pre vás gurmánskym zážitkom

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
maslova tekvica recept1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Objavte čaro maslovej tekvice: Sladké receptové inšpirácie

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
1_2_titulka.jpg
Blog Jedlo Zdravie

Ako si udržať zdravé srdce? Buďte v kondícii s praktickými tipmi

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
občerstvenie na silvester bory mall3.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Štýlové silvestrovské občerstvenie, ktoré očarí vašich hostí

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
veganstvo u deti1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Keď dieťa nechce mäso: Praktické rady pre rodičov mladých vegánov a vegetariánov

PREČÍTAŤ ČLÁNOK