Aj vy sa pamätáte, že keď ste v detstve prišli domov z lyžovačky, boli ste pod kombinézou komplet mokrí? Častokrát to nebolo zo snehu, ale vášho potu. Vďaka funkčnému oblečeniu a termoprádlu je toto minulosťou.

Ako to funguje

Úlohou funkčného oblečenia je nenasať vlhkosť a pot, ale odviesť ich od tela smerom von alebo do ďalšej vrstvy. Pokožka tak ostane suchá a vy sa vyhnete podchladeniu. Funkčné však musia byť všetky vrstvy oblečenia, len tak dosiahnete želaný efekt. Preto nekombinujte funkčné oblečenie s bežným. Ak si na termoprádlo dáte obyčajný sveter, odvedený pot sa nahromadí v ňom.


Zásada troch vrstiev

Oblečenie by vás pri pohybe nemalo obmedzovať. Odporúča sa dať si radšej viac tenkých vrstiev. Najdôležitejšie je nepoužívať bavlnenú bielizeň, pretože bavlna saje pot a chladí. Nezabudnite tiež, že pri intenzívnom pohybe sa telo zahreje o 7 až 10 stupňov. Pletený sveter môže byť síce príjemný, ale keď sa spotíte, telo sa môže prehriať a dehydrovať. Navyše mokrý sveter vás bude po čase chladiť. Pri obliekaní sa preto držte overenej zásady 3 vrstiev.

1. Základná vrstva – jej úlohou je telo zahriať a odvádzať vlhkosť. Zainvestujte do termobielizne z merino vlny, ktorá zahreje, aj keď je mokrá. Musí byť pevne obopnutá na vašom tele. Skvelou voľbou je napríklad termoprádlo od značky X-Bionic, ktorú nájdete v špecializovanej predajni v Bory Mall. Kvalitné kúsky za super cenu nájdete tiež v obchode Sportisimo, kde teraz ponúkajú až 75 % zľavy. Príkladom je dámske funkčné tričko Progress SS ACTIVE LS L z polyesterového vlákna.

BM_7.jpg


2. Stredná vrstva – chráni pred chladom, čiže zateplí. Zabudnite však na huňatú mikinu alebo módny sveter s lyžiarskym vzorom. Skôr si zadovážte bežeckú bundičku. V ponuke ich majú všetky športové obchody, napríklad aj Alpine Pro. Určite nevynechajte ani predajňu najväčšej slovenskej outdoorovej značky Zajo.


BM_8.jpg

Vysoká elasticita materiálu Power Stretch® Pro™ a priliehavý strih robia z tejto bundy dokonalú vrstvu v chladnejších podmienkach.

 
3. Vrchná vrstva – chráni najmä pred vetrom a vlhkom. Mala by prepúšťať zvnútra von, to znamená odvetrávať pot bez toho, že by sa vaše telo ochladilo. Najlepšia je klasická windstopperka. Kúpite ju napríklad v obchode Outdoorguide, ktorý vás už ako samotný názov napovedá vybaví na všetky outdoor športy.

BM_5.jpg

Nezabudnite mať v teple aj hlavu a ruky, lebo týmito časťami odchádza z tela najviac tepla. Aj výber ponožiek je dôležitý. Nohy musia byť v suchu, preto siahnite po ponožkách určených na beh.


Výber materiálu

Funkčné oblečenie sa vyrába zo syntetických alebo prírodných vlákien.
Polypropylén (POP) sa hodí do chladného počasia, pretože má pevné vlákna,  takmer nulové vstrebávanie a rýchlo schne.
Polyester (PES) výborne odvádza teplo a rýchlo schne. Hodí sa skôr do teplého počasia.
Prírodné materiály sú bambus alebo merino vlna. Sú antibakteriálne a na rozdiel od umelých vlákien nezapáchajú ani po niekoľkých noseniach.
 

Údržba

Informácie o údržbe nájdete na každom kúsku oblečenia. Všeobecne platí, že oblečenie treba prať naruby, aby ste nezničili vlákna. Perte ho na nízkych teplotách 30-40 stupňov, bez aviváže a nikdy nežehlite. Taktiež sa odporúča používať špeciálne pracie prípravky určené na športové a funkčné oblečenie, ktoré kúpite napríklad v drogériách DM. Najnovšie typy pračiek majú tiež program na pranie športového a outdoorového oblečenia s názvami ako Sport, Outdoor, Quick Wash či Fitness. Pozrite si online ponuku predajne Nay Elektrodom, ale sa príďte osobne poradiť do predajne v Bory Mall.

BM_3.jpg Prací gél pre textilné a funkčné materiály od značky Feldten.
 

Na voľný čas

Výber oblečenia nezanedbajte aj keď patríte iba k rekreačným športovcom. Zapotíte sa aj pri obyčajnej sánkovačke s deťmi. Širokú ponuku oteplovačiek a búnd nájdete v obchode Sportissimo, Sports direct či Intersport. Snowboardingový nadšenci by zasa nemali obísť obchod Meatfly. V bundách od nich určite zažiarite.

BM_4.jpg


Na zimné prechádzky vás oblečie predajňa Alpine Pro. Našim tipom je napríklad pérová bunda Neitha. Vďaka použitému materiálu PTX SNOW, doplneného o funkčnú membránu a špeciálnu úpravu ECO PFC FREE, bunda nepremokne, neprefúkne a zahreje.


BM_1.jpg


Pozitívnou správou je aj to, že väčšina spomenutých obchodov ponúka ponovoročné zľavy. Bola by škoda, nevyužiť ich.

Športu zdar a v oblečení z Bory Mall zvlášť!
 
Foto: archív firiem