Základom pikniku je... Miesto. V prvom rade treba myslieť na to kde sa bude piknik konať. Buď si nechajte poradiť od známych alebo si vyhliadnite nejaké krásne miesto vhodné na túto aktivitu. Zaujímavý tipom môže byť spojenie pikniku s kúpaním. Nezabudnite, že tajomstvo dobrého pikniku tkvie v jednoduchosti, milej spoločnosti, mieste a plánovaní. Hoci dážď býva nevítaním hosťom, treba s ním rátať, preto piknik organizujte na mieste blízko zastrešeného objektu, kde môžete nerušene piknikovať aj počas búrky.

Čo zobrať? Dôležitá vec je nezabudnúť na deku, najlepšie ak je z jednej strany potiahnutá nepremokavou látkou. Kôš, do ktorého vložíte potraviny. Piknikový kôš by mal byť dostatočne veľký, aby sa do neho zmestilo jedlo, pitie a riad na servírovanie jedla. Azda najlepší je taký, ktorý sa dá otvárať z dvoch strán. Nezabudnite na dostatok plastového príboru, tanierov a hlavne servítky, ktoré sú základom stolovania. Dokonca si takýto profesionálny piknikový košík so všetkými potrebnými vecami môžete aj kúpiť, napríklad v Bory Mall.

Ako na to? Okrem príjemnej spoločnosti, krásneho miesta má svoju úlohu aj obsah piknikového koša. Nezabudnite na vychladenú minerálku, nealko nápoje alebo dobré vínko. Tie samozrejme uložte do chladiacej tašky alebo chladničky, aby sme zachovali teplotu. Starší obrus, na ktorý vyložíte pripravené jedlo a servis. Pre deti nezabudnite pribaliť spoločenské hry, loptu, bedminton či lietajúci tanier. Predvídavý rodič počíta so všetkým, takže nezabudne na prípadné zmeny počasia. Pribalíme pre dieťa pokrývku hlavy, opaľovací krém či pršiplášť. A "na odpudenie" dotieravého hmyzu pomôže repelent ;)
Čo pod zub? Čerstvý vzduch vytvára neuveriteľnú chuť k jedlu. Ideálne sú ľahké jedlá. V letných horúčavách vyberte jedlá, ktoré sa nemôžu pokaziť. Vhodné sú rôzne chuťovky, zelenina, ovocie, studené nárezy, syry, klobásky, olivy, chlieb. Na pikniku sa dá aj grilovať alebo opekať slaninku či iné dobroty . Praktické sú aj doma pripravené sendviče, do ktorých dáte všetko podľa vašej chuti. Náplň do sendvičov teba prispôsobiť nielen momentálnej chuti, ale aj sezónnym surovinám. Navyše, v teplom počasí sa radšej vyhnite majonéze a vajciam. Fantázií sa medze nekladú. Mäsité pokrmy musia byť pre transportom dobre prepečené a starostlivo oddelené od iných potravín. K tomu lahodné vínko napríklad ľahké ružové a o rozprávkový piknik je postarané. Šikovné gazdinky môžu deň vopred upiecť bábovku, štrúdľu alebo ovocný koláč ako dezert.

Oplatí sa nezabudnúť! Vývrtka a otvárač - vývrtka na víno a otvárače na konzervy či pivo by nemali chýbať. Na pikniku nájdu využitie takmer vždy. Tvrdá podložka - ak budete stolovať na tráve, tak sa hodí na položenie fliaš alebo pohárov bez toho, aby sa prevrhli. Prípadne na krájanie. Nože - „rybička" sa vždy zíde ;) Svetlo - čo keď vám na pikniku bude tak dobre, že vás zastihne tma? Baterka čí prenosné svetlo rozhodne oceníte.