EN / SK

4 svieže recepty z Dobrého jedla

pOJ6.jpg
Jedlo

Čím sa osviežiť a zároveň si dobre pochutnať? Zelenina, ovocie a ryby vás zasýtia a nabijú množstvom energie. Našli sme pre vás štyri ľahké letné recepty z Dobrého jedla. Inšpirujte sa.



1. Cviklové smoothie so špenátom a zeleromNa 2 porcie sviežeho smoothie potrebujete 10 minút, trochu trpezlivosti a niekoľko surovín:1 menšia predvarená cvikla1 jablko1 stonka zeleru1/2 šalátovej uhorky3 hrste čerstvých špenátových listov1 lyžica citrónovej šťavy100-200 ml studenej vody
Postup: Cviklu ošúpte, umyté jablko prekrojte a vyberte jadrovník. Stonkový zeler zbavte vlákien a uhorku zhrubnutých častí šupky. Zeleninu a ovocie nakrájané na kusy vložte do mixéra, pridajte opláchnuté špenátové listy a citrónovú šťavu. Rozmixujte na kašovitú konzistenciu a podľa potreby dolejte vodu. Prelejte do vysokých pohárov a ihneď podávajte. A tip na záver? Smoothie môžete zriediť šťavou alebo dužinou z pomaranča.2. Lososové hniezda s cuketou a novými zemiakmi na bylinkáchPríprava ľahučkého obedu, na ktorom si pochutnáte napríklad s priateľmi či rodinou vám zaberie 25 minút. Na 3 porcie potrebujete:
10 menších nových zemiakov v šupke2 menšie cukety3 steaky z lososa8 lyžíc olivového olejacitrónová šťava3 vetvičky tymianu1 viazanička kôprusoľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Postup: Zemiaky v šupke uvarte s trochou soli do mäkka. Nechajte chvíľu vychladiť a pokrájajte po dĺžke na polovice. Umytú cuketu aj so šupkou nakrájajte na tenké kolieska. Zemiaky s cuketou zmiešajte v mise s 5 lyžicami oleja a trochou soli. Rovnomerné porcie navrstvite do troch pripravených väčších „hniezd" z papiera na pečenie. Na každé položte umytý a osušený steak z lososa potretý marinádou z 3 lyžíc oleja, zo soli, z mletého korenia, 1 lyžičky citrónovej šťavy, nasekaných lístkov tymianu a kôpru „hniezda" položte na plech a vložte do rúry predhriatej na 200 °C. Pečte približne 15 minút.3. Gallette s vanilkovým krémom a ovocímSladká pochúťka, ktorú ocenia nielen deti vám zaberie hodinku času - príprava 20, pečenie 40 minút. Na 8 porcií potrebujete:
Cesto:140 g hladkej múky50 g kryštálového cukru120 g stuhnutého masla1 žĺtok 1-2 lyžice ľadovej vodyštipka soli
Plnka:250 g plnotučného tvarohu200 ml smotany na šľahanie4 vajcia1 balíček vanilkového cukru1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry2 lyžice cukru

Postup: V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky a zapracujte do zmesi. Mala by byť podobná vlhkému piesku, s niekoľkými minihrudkami masla. Vidličkou rozšľahajte žĺtok s vodou a nalejte ho na maslovú zmes. Premiešajte a vytvorte guľu. Zabaľte ju do fólie a trochu utľapkajte. Uložte na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkajte okrúhle cesto.Rúru vyhrejte na 170 °C. Do vymastenej formy s priemerom 28 cm uložte cesto tak, aby vytŕčalo cez okraje. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na plnku, rozšľahané vajcia pridajte ako posledné. No ešte predtým si z nich trochu odložte na potretie cesta.Na cesto nalejte krém, presahujúce okraje opatrne zahnite do stredu. Cesto potrite rozšľahaným vajcom a pečte 40-50 minút.
A na záver jedna rada: Koláč nechajte pol hodiny oddychovať na mriežke. A potom ozdobte čučoriedkami a ríbezľami a posypte práškovým cukrom. Bude perfektný!4. Grappa z červených ríbezlí a čučoriedokReceptom z iného súdka je rozhodne „grappa". Taliansky alkoholický nápoj z výliskov hrozna, ktorý môžete podávať ako aperitív. Máme návod ako ju ešte vylepšiť. Na 1 liter potrebujete len 5 minút prípravy, ale 2 mesiace čakania. Potrebujete:
3 hrste čučoriedok a čiernych ríbezlí4 lyžice medu2 citróny v biokvalite1 l grappy
Ako na to? Do väčšieho uzatvárateľného pohára dajte umyté a dobre osušené ovocie, med a kôru z dôkladne očistených citrónov. Pohár zatvorte a 3 dni nechajte na svetlom mieste, najlepšie na okne. Každý deň ním dobre potraste. Po troch dňoch ovocno-medovú zmes bez citrónovej kôry preložte do 1,5-litrovej fľaše a zalejte litrom grappy. Fľašu zatvorte a nechajte 2 mesiace odležať na slnečnom mieste. Nezabudnite ňou každý deň potriasť.Odležaný nápoj prefiltrujte cez gázu a nechajte ešte asi týždeň odpočívať. Verte, oplatí sa na ňu čakať. Bude vám chutiť napríklad s mandľovými keksíkmi.
Pripravili: Bory Mall


Zdroj: Dobré Jedlo

Autor: Andrea Horská

Zdieľajte článok:

Facebook Kopírovať link

Môže vás zaujímať

Titulnafotka_7_6_2023_v1.jpg
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Zelená špargľa je hit sezóny. Vyberte si chutný recept, ktorý bude pre vás gurmánskym zážitkom

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
maslova tekvica recept1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Objavte čaro maslovej tekvice: Sladké receptové inšpirácie

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
1_2_titulka.jpg
Blog Jedlo Zdravie

Ako si udržať zdravé srdce? Buďte v kondícii s praktickými tipmi

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
občerstvenie na silvester bory mall3.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina

Štýlové silvestrovské občerstvenie, ktoré očarí vašich hostí

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
veganstvo u deti1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Keď dieťa nechce mäso: Praktické rady pre rodičov mladých vegánov a vegetariánov

PREČÍTAŤ ČLÁNOK