1. Cviklové smoothie so špenátom a zeleromNa 2 porcie sviežeho smoothie potrebujete 10 minút, trochu trpezlivosti a niekoľko surovín:1 menšia predvarená cvikla1 jablko1 stonka zeleru1/2 šalátovej uhorky3 hrste čerstvých špenátových listov1 lyžica citrónovej šťavy100-200 ml studenej vody
Postup: Cviklu ošúpte, umyté jablko prekrojte a vyberte jadrovník. Stonkový zeler zbavte vlákien a uhorku zhrubnutých častí šupky. Zeleninu a ovocie nakrájané na kusy vložte do mixéra, pridajte opláchnuté špenátové listy a citrónovú šťavu. Rozmixujte na kašovitú konzistenciu a podľa potreby dolejte vodu. Prelejte do vysokých pohárov a ihneď podávajte. A tip na záver? Smoothie môžete zriediť šťavou alebo dužinou z pomaranča.2. Lososové hniezda s cuketou a novými zemiakmi na bylinkáchPríprava ľahučkého obedu, na ktorom si pochutnáte napríklad s priateľmi či rodinou vám zaberie 25 minút. Na 3 porcie potrebujete:
10 menších nových zemiakov v šupke2 menšie cukety3 steaky z lososa8 lyžíc olivového olejacitrónová šťava3 vetvičky tymianu1 viazanička kôprusoľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Postup: Zemiaky v šupke uvarte s trochou soli do mäkka. Nechajte chvíľu vychladiť a pokrájajte po dĺžke na polovice. Umytú cuketu aj so šupkou nakrájajte na tenké kolieska. Zemiaky s cuketou zmiešajte v mise s 5 lyžicami oleja a trochou soli. Rovnomerné porcie navrstvite do troch pripravených väčších „hniezd" z papiera na pečenie. Na každé položte umytý a osušený steak z lososa potretý marinádou z 3 lyžíc oleja, zo soli, z mletého korenia, 1 lyžičky citrónovej šťavy, nasekaných lístkov tymianu a kôpru „hniezda" položte na plech a vložte do rúry predhriatej na 200 °C. Pečte približne 15 minút.3. Gallette s vanilkovým krémom a ovocímSladká pochúťka, ktorú ocenia nielen deti vám zaberie hodinku času - príprava 20, pečenie 40 minút. Na 8 porcií potrebujete:
Cesto:140 g hladkej múky50 g kryštálového cukru120 g stuhnutého masla1 žĺtok 1-2 lyžice ľadovej vodyštipka soli
Plnka:250 g plnotučného tvarohu200 ml smotany na šľahanie4 vajcia1 balíček vanilkového cukru1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry2 lyžice cukru

Postup: V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky a zapracujte do zmesi. Mala by byť podobná vlhkému piesku, s niekoľkými minihrudkami masla. Vidličkou rozšľahajte žĺtok s vodou a nalejte ho na maslovú zmes. Premiešajte a vytvorte guľu. Zabaľte ju do fólie a trochu utľapkajte. Uložte na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkajte okrúhle cesto.Rúru vyhrejte na 170 °C. Do vymastenej formy s priemerom 28 cm uložte cesto tak, aby vytŕčalo cez okraje. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na plnku, rozšľahané vajcia pridajte ako posledné. No ešte predtým si z nich trochu odložte na potretie cesta.Na cesto nalejte krém, presahujúce okraje opatrne zahnite do stredu. Cesto potrite rozšľahaným vajcom a pečte 40-50 minút.
A na záver jedna rada: Koláč nechajte pol hodiny oddychovať na mriežke. A potom ozdobte čučoriedkami a ríbezľami a posypte práškovým cukrom. Bude perfektný!4. Grappa z červených ríbezlí a čučoriedokReceptom z iného súdka je rozhodne „grappa". Taliansky alkoholický nápoj z výliskov hrozna, ktorý môžete podávať ako aperitív. Máme návod ako ju ešte vylepšiť. Na 1 liter potrebujete len 5 minút prípravy, ale 2 mesiace čakania. Potrebujete:
3 hrste čučoriedok a čiernych ríbezlí4 lyžice medu2 citróny v biokvalite1 l grappy
Ako na to? Do väčšieho uzatvárateľného pohára dajte umyté a dobre osušené ovocie, med a kôru z dôkladne očistených citrónov. Pohár zatvorte a 3 dni nechajte na svetlom mieste, najlepšie na okne. Každý deň ním dobre potraste. Po troch dňoch ovocno-medovú zmes bez citrónovej kôry preložte do 1,5-litrovej fľaše a zalejte litrom grappy. Fľašu zatvorte a nechajte 2 mesiace odležať na slnečnom mieste. Nezabudnite ňou každý deň potriasť.Odležaný nápoj prefiltrujte cez gázu a nechajte ešte asi týždeň odpočívať. Verte, oplatí sa na ňu čakať. Bude vám chutiť napríklad s mandľovými keksíkmi.
Pripravili: Bory Mall


Zdroj: Dobré Jedlo