Ktoré lyžiarske svahy sa oplatí tento rok navštíviť?

Slovensko ponúka lokality, ktoré sa určite oplatí vyskúšať, pokiaľ si chcete užiť obľúbené zimné športy do sýtosti. Nádherná príroda, sneh a nekonečná zábava – prinášame vám prehľad svahov na Slovensku, na ktorých zažijete tú pravú zimnú lyžovačku.

Vysoké Tatry

Naše najvyššie pohorie, Vysoké Tatry, sa pýši množstvom tratí, na ktorých o lyžiarske a snowboardové zážitky nebude určite núdza. Tatry ponúkajú vysoko položené terény nad Skalnatým plesom pre skúsených lyžiarov. Na trati z Lomnického sedla si užijete majestátne výhľady z výšky až 2190 m. n. m. Svojou dĺžkou 5500 m je táto trať najdlhšou zjazdovkou na Slovensku.

Južné svahy Predného Soliska nad Štrbským Plesom poskytujú trate pre skúsených, ale aj zjazdovky Turistická a Juniorska pre deti a začiatočníkov. Vo výške 1549 m. n. m. sa zvezú traťou Furkotka aj lyžiari a snowboardisti, ktorí už majú nejaké kilometre za sebou.


Nízke Tatry

Ďalším obľúbeným pohorím sú bezpochyby Nízke Tatry. Vrch Chopok poskytuje veľké množstvo zjazdoviek v rôznych stupňoch obťažnosti. Nadšenci adrenalínu si užijú vysoko náročné zjazdovky – Zjazdárska na južnej strane, Slalomový svah a Spravodlivá na severnej strane. Chopok môžu navštíviť aj neskúsení lyžiari a cvičiť svoju techniku na tratiach Turistická, Vrbická a Otupné.

Milovníci zimných športov určite poznajú vrch Nová Hoľa. Čarovné výhľady sú ako stvorené pre oddych s rodinou spojený s obľúbenou lyžovačkou. Svah na opačnej strane, oblasť Záhradište, ponúka zjazdovky Lomená Poma, Colníci alebo Triangel, s nízkou obťažnosťou.



Veľká Fatra

 Ak hľadáte zaujímavé zjazdovky, na ktorých si zábavu užije celá vaša rodina, Veľká Fatra vás určite očarí. Vrch Malinô Brdo disponuje stredne náročnými zjazdovkamiPretekárska, Hlavná, Vyhliadková alebo Malá Mulda. S deťmi môžete zasa tráviť čas na tratiach Malinová a Detská.



Malá Fatra

Vrchy Malej Fatry skutočne stoja za tohtoročnú návštevu. Bočný svah vrchu Chleb a Snilovské sedlo dávajú priestor fanúšikom adrenalínovej jazdy, ktorí sa neboja rýchlej jazdy. Trate v tejto oblasti majú vysokú obťažnosť.

 Poludňový Grúň poskytuje skvelú príležitosť na zážitky. Spustiť sa môžete vysoko aj stredne náročnými zjazdovkami, ktoré si určite užijete. Ak ste naopak fanúšikom pokojnej a oddychovej jazdy, Martinské Hole sú pre vás ako stvorené. Zjazdové trate Rekreačná a Flochova majú dostatočnú dĺžku a nižšiu náročnosť.



Kysucké Beskydy

Zamierte na sever Slovenska a užite si prírodu v spojení so zimnými športami. Vrch Veľká Rača priláka dokonca aj skialpinistov. Ak chcete zažiť aj večerné lyžovanie, Dedovka so zjazdovkou Košariská II., je to pravé pre vás. Z vrchu Lalíky sa spustite len ak máte dostatočné skúsenosti. Zjazdovky Strmá s vysokou obťažnosťou a Pretekárska so strednou obťažnosťou vám zaručene dodajú adrenalín.



Oravská Magura 

 Vrchy Minčol a Kubínska Hoľa sú zárukou zábavy a nekonečných zážitkov pre celú rodinu. Zjazdovka Turistická I. s dĺžkou až 3320 m poskytuje dokonalý priestor na potrebný relax. Naopak, ak si chcete dopriať aj náročnejšiu jazdu, trate Pretekárska I., Super G I. a Super G II. vás očaria. Dokonca si tu doprajete aj nezabudnuteľné večerné lyžovanie.

Viete, ako má vyzerať správna lyžiarska výbava?

Lyže a lyžiarky

 Výber lyží a lyžiarok neberte na ľahkú váhu. Ich správna voľba vám dopraje dobrodružstvo a zážitky počas celej zimnej sezóny. Nesprávna dĺžka lyží vám môže spôsobovať na svahu problémy.  V predajniach Endorphin Republic alebo Sportisimo vám personál určite ochotne poradí.

Predajňa Endorphin Republic

Snowboardy a viazanie

Na výber snowboardu vplýva mnoho faktorov. Základom je vaša výška a hmotnosť. Následne sú dôležité vaše skúsenosti s jazdením. Zvážte typ snowboardu aj podľa špecializácie – chcete sa orientovať na freeride alebo špeciálne upravené trate? Navštívte predajňu Meatfly v Bory Mall, kde vám s výberom pomôžu.

Predajňa Meatfly

Kvalitné lyžiarske oblečenie je základ

Zvoľte na svah oblečenie, s ktorým budete mať počas jazdy na lyžiach alebo snowboarde pohodlie a efektívnu ochranu pred chladom. Do lyžiarskych nohavíc, búnd a rukavíc sa oplatí investovať. Počas čakania na lanovku oceníte termo oblečenie, ktoré vás ochráni aj pred silným mrazivým vetrom. Širokú ponuku nájdete v Helly Hansen, Alpine Pro alebo Endorphin Republic.

Predajňa Meatfly

Bezpečná zábava na svahu

Nečakaný pád sa môže prihodiť aj tým najskúsenejším. Nič nenechávajte na náhodu. Do svojej lyžiarskej výbavy určite pribaľte lyžiarsku prilbu, okuliare, prípadne chrániče, ktoré využijete hlavne pri snowboardingu. Všetko potrebné nájdete v predajni Sportisimo, Sport Vision, Meatfly alebo Alpine Pro.

Predajňa Sportisimo

Čo nezabudnúť predtým, než pôjdete na svah?

  • Rozhýbte svaly poriadnou rozcvičkou, aby ste na svahu boli fit.
  • Nadmorská výška môže byť zradná, pribaľte si opaľovací krém, ktorý vašu pleť ochráni.
  • Zvážte svoje skúsenosti na svahu. Ak ste začiatočník, zvoľte trate, ktoré sú menej náročné.
  • Bezpečnosť platí pre deti, a tak isto aj pre dospelých. Predíďte tak skorému ukončeniu zimných radovánok.
  • Svahy bývajú počas zimnej sezóny plné ľudí. Dbajte počas jazdy na seba, a taktiež na ostatných.
  • Na svahu vykonávate fyzickú aktivitu, ktorá ide ruka v ruke s dodržiavaním pitného režimu. Dbajte na dopĺňanie tekutín.
  • Ak plánujete lyžovať v zahraničí, nezabudnite na poistenie, ktoré vám v prípade potreby dokáže ušetriť náklady. 

Veríme, že sme vás už príjemne naladili na zimnú dovolenku. Zavítajte do Bory Mall a pripravte sa na množstvo zážitkov na svahu.
Tešíme sa na vašu návštevu!