Začnite vo veľkom

Pri zakladaní akvária, na rozdiel od iných koníčkov, neplatí, že treba začať v malom. V prípade akvárií totiž platí pravidlo, že väčšie akvárium rovná sa jednoduchšia starostlivosť. Keďže sa v akváriu snažíte vytvoriť samostatne fungujúci biotop, čím je v ňom viac vody, tým ľahšie si s neočakávanými zmenami, napríklad v prípade prekŕmenia rýb, neodhaleného úhynu rybky alebo výpadku elektrickej energie, akvárium a jeho obyvatelia poradia. Ideálne je preto začať s akváriom s objemom okolo 60 litrov.

Podľa nárokov na vybavenie a techniku, a teda podľa použitého vybavenia, sa sladkovodné akváriá delia na viacero druhov.


Bežné akvárium

Najčastejší druh, klasické sladkovodné akvárium, ktoré je možné zakúpiť aj ako set. Je domovom pre nenáročné a bežne dostupné druhy rýb a nenáročné rastliny.


Akvárium s náročnejšími rybami, akými sú napríklad terčovce

Toto akvárium je už potrebné si vyskladať, pretože terčovce sú veľmi citlivé rybky a je tak potrebné prispôsobiť im aj vybavenie. Tieto akváriá zvyčajne potrebujú silnejšie vonkajšie filtre.

shutterstock_789230728.jpeg

Rastlinné akvárium

Najnáročnejší druh sladkovodného akvária obsahuje rastliny veľmi náročné na svetlo a živiny, čo si vyžaduje použitie pokročilej techniky.


Malawi/Tanganika

Tieto akvária, ako ich už názov napovedá, majú simulovať podmienky v afrických jazerách Malawi a Tanganika. Tiež ich môžeme zaradiť do kategórie biotopových akvárií. Vybavením sa najviac podobá akváriu s náročnejšími rybami, pretože rovnako potrebuje silnejšiu filtráciu. Toto akvárium je zvyčajne bez rastlín alebo sa osádzajú len veľmi nenáročné rastliny anubiasy.

shutterstock_1273300177.jpeg

V našom článku sa pozrieme na založenie bežného akvária.


Set alebo vlastné akvárium?

Pri zakladaní akvária si môžete vybrať medzi setom a akváriom, do ktorého si jednotlivé komponenty kúpite samostatne. Sety sú určite dobrou voľbou pre začiatočníkov, pretože obsahujú všetko potrebné, čiže filtráciu, vykurovanie a osvetlenie. Nevýhodou môže byť to, že takýto set nemusí do detailov zodpovedať vašim požiadavkám.

Ak sa ako začiatočník rozhodnete zostaviť si vlastné akvárium, určite odporúčame nechať si poradiť od skúsených akvaristov, v Bory Mall vám ochotne poradia odborníci v predajni Super zoo.


Netrápte rybky dizajnovými vychytávkami

Najobľúbenejšie a pre rybky aj najlepšie sú klasické pravouhlé akváriá kvádrového tvaru. Guľaté akváriá, hoci môžu mať oku lahodiaci dizajn, totiž menia u rybičiek vnímanie priestoru, čo zhoršuje ich orientáciu, a je tiež náročné do nich umiestniť potrebnú techniku. Ak by ste predsa len podľahli dizajnovému pokušeniu, ubytujte v guľatom akváriu rybičku Betta bojovníčku, ktorá je menej náročná na priestor aj chov. Dajte však pozor, samce tohto druhu nie je vhodné chovať s rybami, ktoré majú závojové plutvy - vždy dbajte na dostatočne veľký priestor a zariadenie akvária. Vo všeobecnosti platí, že na jedno akvárium by mal byť len jeden samček bojovnice.

Správne množstvo rybičiek na akvárium zistíte tak, že na jeden centimeter rybky budete počítať približne 1 až 2 litre vody. Dôležité je však zohľadniť tiež veľkosť rýb. A nezabudnite od objemu akvária odpočítať všetko príslušenstvo a zariadenie, ktoré sa v ňom nachádza a znižuje objem vody.


Kam s akváriom?

Akvárium plné vody je naozaj veľmi ťažké, preto je potrebné myslieť na nosnosť podlahy aj na to, aby malo vhodný podstavec, ktorý ho unesie. Neumiestňujte ho pri okne, aby jeho obyvateľom neškodil prievan, chlad alebo teplo. Denné svetlo takisto podporuje tvorbu rias. Ideálne je akvárium umiestniť na nie príliš frekventované miesto, aby rybky neboli v strese, a do tmavšieho kúta, kde svietiace akvárium vytvorí pekný kontrast. Ak je nádrž v priestore, nezabudnite rybičkám zaistiť dostatočné množstvo úkrytov, kde si budú môcť pred pozornosťou oddýchnuť.

Nad akváriom nechajte priestor, aby ste mohli zdvíhať jeho kryt, a myslite aj na uskladnenie rôznych pomôcok, ktoré pri starostlivosti o akvárium potrebujete mať poruke. Medzi akvárium a plochu, na ktorej je položené, je ideálne vložiť mäkkú podložku, či tenký polystyrén, ktorá vyrovná nerovnosti a zabráni prasknutiu skla v ich dôsledku.

shutterstock_1741247504.jpeg

Založenie akvária

Ak si zaobstaráte akváriový set, všetko základné vybavenie už máte v ňom. Pokračovať teda môžete s výberom substrátu a rastlín. Môžete si vybrať prírodné akvárium so živými rastlinami alebo zvoliť umelé rastliny. Pri umelých rastlinách je dôležitý viac-menej len váš vkus. Treba však počítať s tým, že umelé rastliny nepomáhajú pri udržiavaní optimálnych podmienok v akváriu. Živé rastliny čistia vodu, menia oxid uhličitý na kyslík dôležitý pre ryby a pomáhajú mikroklíme v akváriu.

Akvárium zakladáme od dna, kam vysypeme substrát, do ktorého zasadíme rastlinky. Do základného akvária, aké si zakladáme v našom prípade, zvoľte nenáročné rastliny. Väčšie a rýchlejšie rastúce umiestnite dozadu, menšie a pomalšie rastúce zasa dopredu. Z rastliniek odstráňte košík a minerálnu vatu a zasaďte ich do substrátu. Okrem rastliniek môžete do akvária umiestniť korene či ďalšie dekorácie podľa svojho vkusu. Živé korene vyberajte vždy v špecializovanom obchode, aby ste sa vyhli prineseniu nežiaducich baktérií do akvária.

Vodu napúšťajte pozvoľna, napríklad tak, že vložíte do akvária hlboký tanier dnom nahor, na ktorý budete postupne liať vodu, aby sa jej prúd rozložili a nezničili ste si ním svoju doterajšiu prácu. Teplota vody by mala byť 25 °C. Po napustení akvária vodou môžete spustiť filter a ohrievač. Vodu ošetrite vhodným prípravkom, ktorý z nej odstráni nežiaduce látky a pripraví akvárium na život. Nemali by ste zabudnúť ani na pridanie prospešných nitrifikačných baktérií, ktoré sa starajú o kvalitu vody a odbúravanie škodlivých látok.


Rybky sa ubytujú až neskôr

Kupovať rybičky hneď aj s akváriom nie je určite vhodné. Aby ste im vytvorili domov, v ktorom sa budú cítiť dobre a bude pre ne vhodný, je potrebné dodržať určitý postup. Akvárium sa obyčajne zabieha niekoľko týždňov, s využitím vhodných prípravkov však tento proces dokážeme urýchliť.

Ak použijete prostriedky na úpravu vody, je treba počkať minimálne 24 hodín, ideálne však pár dní až týždňov, aby sa voda ustálila. A potom už prichádza na rad osídlenie rybičkami. Nikdy ich však do akvária priamo nevylievame!

Rybky najprv ponoríme do akvária vo vrecúšku s vodou, aby sa teplota vyrovnala a rybičky sa aklimatizovali. Počkáme približne 20 minút a následne do vrecúška pridáme trochu vody z akvária, aby sa voda premiešala a rybky nemali veľký šok. Následne rybičky v akváriu ubytujeme tak, že ich vylovíme sieťkou z vrecúška a presunieme do akvária.

shutterstock_1248008848.jpeg

Založením sa všetko len začína

Akvárium a jeho obyvatelia si tak ako všetci domáci miláčikovia vyžadujú pravidelnú starostlivosť. Pri každodennom kŕmení vždy skontrolujte, či sa rybkám dobre darí a nejavia známky choroby. Ak by došlo k úhynu, mŕtvu rybičku nájdite a vylovte, aby rozklad neznečistil vodu. V prípade, že ju neviete nájsť, poobzerajte sa aj v okolí akvária, či náhodou nevyskočila.

Keď sa rastliny príliš rozrastajú, môžete ich pretrhať. Zbavte sa aj odumierajúcich listov a vyčistite pravidelne predné sklo od rias a usadenín. Nezabúdajte na to, že aj rastlinky potrebujú živiny pre správny rast, preto je užitočné pravidelné pridávanie špeciálneho hnojiva.

Raz za 10 - 14 dní treba v akváriu vymeniť vodu. Vždy to záleží od počtu rybičiek a množstva rastlín. Ak je ich menej, výmena nebude taká častá. Vodu nevymieňajte všetku, ale pomocou odkaľovacieho zvonu vysajte z dna akvária nečistoty a odoberte len jednu tretinu objemu

So založením aj údržbou akvária vám radi pomôžu odborníci v predajni Super ZOO, ktorej pobočku nájdete aj v Bory Mall. Viac informácií môžete nájsť aj na ich edukačnej stránke www.starajmesa.sk.