Čo si predstaviť pod udržateľným cestovaním?

Pod udržateľným cestovaním si dnes nemusíte predstaviť len navštevovanie najlacnejších destinácií alebo pešiu chôdzu na všetky zaujímavé miesta. Cestovanie udržateľnou formou sa snaží o minimalizovanie negatívnych dopadov na životné prostredie, kultúru a hospodárstvo miestnych obyvateľov či lokalít.


Na aké aspekty sa udržateľné cestovanie zameriava?

Udržateľné cestovanie sa zameriava na rôzne faktory. Pri zohľadňovaní environmentálnych aspektov sa orientuje na zníženie emisií CO2 alebo minimalizáciu odpadu počas cestovania. Ak navštívite určitú lokalitu, rešpektovaním miestnej kultúry a pomoci miestnemu fungovaniu kladiete dôraz na sociálne aspekty. Pri ekonomických aspektoch ide prevažne o podporu lokálnych predajcov, podnikania a hospodárstva.

Ako cestovať udržateľne?

Chcete sa stať udržateľným cestovateľom alebo cestovateľkou? Cestovanie s ohľadom na životné prostredie, kultúru a ekonomickú situáciu dokáže byť taktiež dobrodružné a plné zážitkov. Jediné, čo potrebujete, je správne naplánovanie. Prečítajte si niekoľko malých rozhodnutí, vďaka ktorým bude váš výlet udržateľnejší.

1. Vyberte sa do zodpovedných destinácií

Udržateľné cestovanie začína už len samotným výberom destinácie. Ak sa chcete zamerať na udržateľnosť, cestujte lokálne. Prebádajte tento rok skryté krásy Slovenska. Vyberte sa na miesta, na ktorých ste ešte neboli.

Ak vás láka zahraničie, vyhľadávajte destinácie, ktoré dbajú na environmentálne aspekty aj z hľadiska turizmu. Costa Rica, Slovinsko, Fínsko, Barbados, Švajčiarsko, Nórsko alebo Madagaskar – tieto krajiny sa orientujú na ekoturizmus vďaka rôznym programom a aktivitám.


2. Spomaľte počas dovolenky

Pomalé cestovanie je najlepší spôsob, ako spoznáte miestnu kultúru, tradície a zvyky. Čo to však znamená? Nesnažte sa počas 5 dní precestovať čo najväčšie množstvo územia. Naplánujte si zaujímavé výlety tak, aby ste skutočne spoznali miestny život. Nebojte sa stráviť na jednom mieste viac času a užiť si jeho krásy.


3. Zabaľte si menej batožiny

Zbaliť jedného človeka do príručnej batožiny nepredstavuje veľký problém. Zbaliť však celú rodinu do jedného kufra, problém je. Aj pri balení dokážete malými krokmi cestovať o niečo udržateľnejšie.

Namiesto zbalenia si 15 tričiek si zabaľte skutočné množstvo potrebného oblečenia. Využite tuhé šampóny, ktoré šetria miesto. Prineste si vlastnú opakovane naplniteľnú fľašu. So sebou si môžete priniesť aj vlastné umývateľné slamky či príbor.


4. Vychutnajte si lokálnu gastronómiu

Zahraničné destinácie lákajú na krásne výhľady, historické pamiatky a jedinečné miestne chute. Neváhajte počas dovolenky ochutnať miestne špeciality. Dávajte si však pozor na čerstvosť potravín. Žalúdočné problémy môžu byť pre cestovateľov bežným javom. Miestni pri príprave jedál využívajú iné suroviny a korenia, preto nám nepoznané chute nemusia sadnúť.


5. Keď nakupovať, tak miestne

Podporte ekonomickú situáciu v krajine a nakúpte od lokálnych. Navštívte miestny trh, ktorý vás vtiahne zaujímavou atmosférou. Čerstvé a šťavnaté exotické ovocie, miestne špeciality, jedinečné koreniny a prísady – najlepšie spoznáte miestny život práve na trhu. Domáci sa určite potešia, že podporíte ich podnikanie a vy vyskúšate skutočné chute, ktoré nie sú privážané lietadlami do supermarketov.


6. Ubytujte sa udržateľne

V súčasnosti už aj mnohé hotely dbajú na environmentálnu zodpovednosť. Obmedzujú používanie jednorazových plastov, využívajú dávkovače pre hygienické potreby v kúpeľniach izieb, aby zamedzili využívaniu jednorazových sprchových gélov a šampónov alebo prinášajú svojim hosťom miestne potraviny a chute.

Vyhľadajte si ubytovanie ešte pred dovolenkou. Zamerajte sa na podporu ekoturizmu zo strany hotela.


7. Rešpektujte miestnych

Udržateľnosť počas cestovania nie je zameraná len na plasty, uhlíkovú stopu a nákup miestnych potravín. Veľmi dôležitým aspektom je rešpekt voči miestnym komunitám. Počas cestovania rešpektujte tradície, zvyky a kultúru danej krajiny. Užívajte si možnosť vidieť a zažiť krásy sveta inak.


8. Vyhnite sa jednorazovým plastom

Jednorazové plasty znečisťujú moria, oceány a lokálne životné prostredie. Využívajte počas cestovania vlastný príbor, umývateľnú slamku alebo látkové tašky. Nebojte sa povedať nie jednorazovým plastom a skúsiť nájsť ekologickejšie alternatívy.


9. Cestujte alternatívne

Cestovanie vo všeobecnosti zahŕňa veľa presúvania. Ak by ste chceli na budúcej dovolenke fungovať udržateľnejšie, vyskúšajte bicykel, kolobežku, prípadne miestne autobusy.

Ak máte radi väčšie pohodlie, prípadne sa potrebujete presúvať s celou rodinou, perfektnou voľbou je využívanie elektromobilov. Či navštívite destináciu na elektromobile alebo si elektromobil prenajmete priamo v dovolenkovej krajine, necháme na vás. Využitím prenajatého elektromobilu ušetríte čas na presunoch a navštívite aj miesta, na ktoré by ste sa hromadnou dopravou nedostali.


Už viete, kam to bude?

Udržateľné cestovanie znamená, že vaša návšteva krajiny ju pozitívne ovplyvní. Nebuďte v strese, či všetko, čo urobíte na dovolenke, bude udržateľné. Dôležité je si dovolenku predovšetkým užiť a oddýchnuť si. Ak neviete, kam sa vybrať tento rok, v Invia a Tui Reisecenter v Bory Mall vám radi pomôžu.

Objavte svet elektromobilov

Poďte s nami objaviť váš nový spôsob prepravy a nájdite si svojho štvorkolesového pomocníka na cestách. Pripravili sme si pre vás testovacie jazdy na elektromobiloch, diskusie, prednášky, výhry a zábavný program pre deti. Navštívte Salón Elektromobilov Bory Mall od 19. do 21. mája 2023 a užite si zaujímavý e-víkend. Program podujatia si môžete pozrieť TU. Tešíme sa na vás!