Novinky tejto jesene nezabúdajú ani na deti a milovníkov varenia 

Príchodom každého ročného obdobia sa pulty kníhkupectiev zapĺňajú novinkami všetkých žánrov. A jeseň nie je výnimkou. Jednou z najhorúcejších noviniek a nominantom dostať sa v rebríčkoch top kníh celkom vysoko je Nemilosrdný šampionát od Rossa Brawna, popredného bývalého šéfa F1.  

Autor prináša hlbší pohľad do fungovania tohto športu a analyzuje stratégie, ako sa dostať až na vrchol.  

Zdroj: PantaRhei

U mladších čitateľov jednoznačne boduje pokračovanie populárnych príbehov Macka Uška alebo napínavé fantasy Skandar a zlodej jednorožcov, ktoré deti zavedie do krajiny plnej mágie a zázrakov.  

Bestsellerom sa stala kniha Rýchlokurz geniality od Slováka, viceguvernéra NBS Ľudovíta Ódora. V 42 otázkach a odpovediach vás prevedie trendami súčasnosti a budúcnosti. Otvorí vaše vnímanie existencie na planéte, pretože svet nekončí za hranicami našej krajiny a už dávno nemáme nárok predbiehať sa vedomosťami s najvýkonnejšími počítačmi.   

Zdroj: DennikN

Ak ste milovníkom varenia, siahnite po aktuálne najpredávanejšej kuchárke Moja chalupárska kuchyňa od Katky Jasenskej. Ak sa radšej ako varením necháte strhnúť kvalitným krimi príbehom, nenechajte si ujsť knihu Búrlivá krv od J. K. Rowlingovej, ktorá novinku napísala pod pseudonymom Robert Galbraith. Samozrejme, nedá sa opomenúť ani slovenského autora Roberta Bryndzu a knihu Osudné svedectvo zo série o detektívke Erike Fosterovej. Tentokrát sa hlavnou hrdinkou krimipríbehu stane zavraždená Vicky Clarkeová, autorka podcastov o skutočných zločinoch. 

Zdroj: PantaRhei

Aj staršie tituly si zaslúžia miesto vo vašej knižnici 

Nie sú to len knižné novinky a bestsellery, ktoré si zaslúžia byť spomínané v tipoch na čítanie. Viacero hoc aj storočných kníh k nám dokáže prehovoriť aj dnes. Zamestnancov prevádzky Panta Rhei v Bory Mall sme sa opýtali na ich najväčších knižných obľúbencov v svetovej aj slovenskej literatúre. A toto nám odporučili všetkými desiatimi.  

Aký literárny žáner najradšej čítate?  

Natália: Najradšej mám kriminálnu literatúru. Rada prežívam napäté situácie spoločne s hlavným hrdinom. Mám rada pocit strachu a úzkosti, aký zažívam pri čítaní týchto kníh. 

Simona: Mojím obľúbeným žánrom je fantasy romantika. Vďaka týmto príbehom dokážem prežívať niekoľko rôznych životov, precestovať kúzelné krajiny a objavovať záhadné svety. A to všetko po boku čarovného fešáka. 

 Ktorá kniha vám za všetky tie roky, čo čítate, najviac utkvela v pamäti? 

Natália: Najviac si ma získala kniha Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej od Stuarta Turtona. Hlavný hrdina sa každé ráno zobúdza ako iná postava, a tak vyšetruje prípad. Je to jedinečná kniha s príbehom, s akým som sa ešte nestretla. Bolo to vzrušujúce. 

Simona: Mojím najväčším favoritom je rozhodne séria Na dvore z tŕňov a ruží. Málokedy sa totiž stane, že máte tak skvelo vykresleného hlavného hrdinu a dokážete sa zamilovať do postavy, od ktorej by ste romantické pohnútky vôbec nečakali.  

Zdroj: PantaRhei

Ktorá kniha z radu náučnej literatúry vás dostala? 

Maroš: V mnohom ku mne prehovorila kniha Podzemie od Roberta Macfarlane. Je fascinujúca! Predstavuje svety v podzemí, o ktorých väčšina ľudí ani netuší. Po jej prečítaní sa odrazu pozeráte na svet celkom inak. Ale rozhodne najlepšou nielen náučnou knihou, ale zároveň najlepším dielom, aké som tento rok čítal, je When We Cease to Understand the World od Benjamína Labatuta. Autor v nej predstavuje najväčšie vedecké objavy 20. storočia a vedcov, ktorí za nimi stoja, z celkom iného uhla pohľadu, na aký sme zvyknutí z podobných kníh. Je to úžasný mix faktov a fikcie, geniálnych objavov, ktoré zmenili svet, ale zároveň viedli k deštrukcii a k šialenstvu. Kniha zatiaľ nevyšla v slovenčine, takže ak vám robí angličtina problémy, budete musieť chvíľu počkať, no stojí to za to. 

Zdroj: PantaRhei

 Máte svoju obľúbenú beletriu, na ktorú nedáte dopustiť? 

Katarína: Mojou naj je kniha Končí sa to nami od Coleen Hooverovej. Autorka si príbehom, o ktorom píše, sama prešla, takže ho dokáže podať skutočne živo a zároveň s citom. Je to kniha, ktorú by si mal prečítať každý. Je v nej mnoho smutnej, no náučnej pravdy. Aj keď vzťahy, či už romantické, alebo rodinné, sú dôležité a komplikované, treba vedieť, kedy je čas odísť, aj keď to nie je vôbec jednoduché. 

 Zdroj: PantaRhei

Máte lásku aj k slovenskej literatúre? Ktorý autor je váš obľúbený? 

Natália: Zbožňujem slovenskú literatúru a spomedzi našich autorov mám hneď niekoľko obľúbených. Keby som si mal vybrať jedného, určite by to bol Jozef Karika, autor hororovej literatúry. Vybrať si spomedzi jeho kníh len jednu je skutočne náročné, takže ak si trúfate na tento žáner, neoľutujete ani pri jednom z jeho diel. Čo vám však môžem prezradiť je, že už nikdy sa na Liptov nebudem pozerať tak ako predtým. 

Zdroj: www.karika.sk 

Vychutnajte si čítanie s domácim tekvicovým latte 

Ak už nejaký ten týždeň vášnivo obzeráte menu vo svojej obľúbenej kaviarni a čakáte, kedy doň pribudne jesenný špeciál, nasledujúce riadky vás potešia. Tekvicové latte si už za 20 minút jednoducho pripravíte aj v pohodlí domova! Ošúpanú hokkaido tekvicu pokrájajte na malé kocky, naparte ju a pretlačte cez sitko do malého hrnca. Do pyré prilejte 500 ml mlieka, pridajte 2 lyžice cukru, 1 lyžičku škorice, pol lyžičky mletého zázvoru, malú štipku mletých klinčekov a čerstvo postrúhanú štvrtinu lyžičky muškátového orieška. Všetko spolu varte po zovretí asi 3 minúty. Do hrnčekov najskôr nalejte toto teplé tekvicové mlieko, zalejte ho horúcim espressom a ozdobte šľahačkou, škoricou či karamelovým topingom.  

 Chutné tekvicové latte aj novinky z kníhkupectva Panta Rhei zaručene zhltnete na jedenkrát! Príďte si do prevádzky v Bory Mall prelistovať naše knižné tipy a odneste si balíček čítania rovno na celú jeseň. O zábavu bude postarané.