Naším prvým tipom je Králičí hop, ktorý sa bude opäť konať na námestí v Bory Mall. Králiky sa medzi sebou popasujú v skákaní do výšky, do diaľky aj cez prekážky. Príďte ich s deťmi na veľkonočnú sobotu povzbudiť!

Na Vianoce Santa, na Veľkú noc zajac

Zajac je u nás jedným z najčastejších veľkonočných motívov, no v iných krajinách je počas Veľkej noci hlavným hrdinom. V Nemecku a v Rakúsku sa tieto sviatky nápadne podobajú vianočným. Deti si totiž zdobia veľkonočné stromy z prútia kraslicami. Jedno zdobené vajíčko si odložia do hniezda zo slamy a veľkonočný zajac im doňho prinesie sladkosti. Aj vo Francúzsku a v Belgicku dostávajú poslušné deti od veľkonočného zajačika sladké potešenie. Necháva im ho v záhradách a na lúkach.

shutterstock_1015000549.jpg

Ani v USA si zajac neoddýchne. Jeho úlohou je poskrývať v záhradách umelé vajíčka naplnené sladkosťami, ktoré deti na druhý deň zbierajú do malých košíkov. Hon na vajíčka, ako sa zvyk oficiálne nazýva, sa nezaobíde bez dospeláka v dobrej kondícii, ktorý sa prezlečie do kostýmu zajaca. Deti sa okrem vajíčok snažia chytiť aj jeho. Aj u nás v Bory Mall môžete zažiť počas veľkonočnej soboty takýto hon! Budú sa v ňom naháňať králiky za zlatými medailami.

58594820_1110609732476339_1419449462551478272_n.jpg

Naopak, v Austrálii nie sú zajace vítané. Všetko začalo kampaňou Rabbit-free v 90. rokoch, keď nahradili typického veľkonočného zajačika bandikutom králikovitým, známym ako Bilby. Zajac je tu totiž považovaný za škodcu, ale vzhľadovo podobný Bilby je ohrozeným druhom. Spoločnosti, ktoré predávajú sladkosti, venujú časť výnosu jeho záchrane.

Veľkonočné tradície na míle od Veľkej noci

Poviete si, že naháňať na Veľkú noc človeka prezlečeného za zajaca je bláznovstvo? A čo poviete na polnočné tancovanie v uliciach v kostýmoch smrtiek? Presne tento zvyk milujú obyvatelia niektorých španielskych mestečiek. A to nie je všetko. Na Bermudách sa zas na Veľký piatok miestni stretávajú pri púšťaní vlastnoručne vyrobených šarkanov.

shutterstock_1058808431.jpg

Na gréckom ostrove Korfu by ste na Bielu sobotu radšej nemali vychádzať ani na ulicu. Ľudia majú v tento deň vo zvyku vyhadzovať z okna staré hrnce a panvice, aby bol ďalší rok bohatý. V Nórsku zas Veľkú noc oslavujú čítaním kriminálnych príbehov známych ako Paaskekrimmen. Je to názov kriminálneho románu, ktorý sa v minulom storočí propagoval práve v tomto období na titulkách novín. Odvtedy sa v Nórsku spája Veľká noc s thrillermi, ktoré nájdete na každom kroku, dokonca aj na veľkonočnej edícii krabice mlieka.

Existujú však aj krajiny také súťaživé, že sa bez súperenia nezaobídu ani na Veľkú noc. Napríklad v Anglicku okrem detskej súťaže v hľadaní vajíčok súperia ženy v behu s palacinkou na panvici. Na Haiti zas milujú amatérske wrestlingové zápasy, na ktorých s obľubou fandia všetci miestni.

Vy môžete počas Veľkej noci fandiť králikom, ktoré si na veľkonočnú sobotu zmerajú sily. Príďte sa pozrieť na námestie v Bory Mall, ako sa popasujú s disciplínami, a okoreňte si túto Veľkú noc zážitkom s celou rodinou.