Príchod nového roka sa oslavoval už pred 4 000 rokmi v starom Babylone. Neviazal sa však priamo na 1. január. V tej dobe sa oslavy orientovali na jarnú rovnodennosť. Pre ľudí v dávnejších časoch predstavoval nový rok obdobie príchodu slnka, pestovania a úrody. Pomocou rôznych náboženských rituálov privolávali bohatstvo a hojnosť.

Dátum vítania nového roka zaviedol na 1. január Julius Caesarna počesť Janusa, ktorý bol považovaný za rímskeho boha začiatkov.



Ako to vyzerá na Nový rok vo svete?

Slovensko

Nový rok na Slovensku predstavuje príjemné posedenie s rodinou a priateľmi, kedy mnohé domácnosti usporadúvajú slávnostnú večeru. Chýbať nesmie ani sekt, prípadne tradičná domáca pálenka ako prípritok.

Podľa tradície sa počas 1. januára nekonzumuje hydina, aby nám neuletelo šťastie. Mnoho ľudí taktiež prikladá význam porekadlu “Ako na Nový rok, tak po celý rok.

Dánsko

Hádzanie starých tanierov a pohárov oproti dverám vlastnej rodiny alebo priateľov je spôsob, akým sa zbaviť všetkého zlého. Dáni tak vítajú nový rok črepmi, ktoré prinášajú šťastie v mnohých kultúrach.

O polnoci zvyknú Dáni taktiež skákať zo stoličky, čím symbolicky skočia šťastlivo do ďalšieho roka.



Španielsko

V krajine slnka a tepla sa na Nový rok stretávajú rodiny, aby si spoločne vychutnali jedinečnú večeru.

Polnočných 12 odbití hodín znamená v Španielsku zjedenie 12 hrozien presne pri každom údere. Španieli si týmto spôsobom privolávajú šťastie – každá bobuľa predstavuje 1 šťastný mesiac v roku.



Brazília

Novoročné oslavy v Brazílii bežne prebiehajú na pláži v spoločnosti rodiny a priateľov. Ľudia sa zvyčajne obliekajú do bielej farby, ktorá symbolizuje šťastie a čistotu. Brazílčania tradične jedia na Nový rok šošovicu, ktorá má priniesť peniaze.



Japonsko

Japonská kultúra si váži svoje tradície. Jednou z nich je aj novoročná večera, ktorá začína miskou soba rezancov. Soba predstavuje pohánku a rezance sa zvyknú jesť v horúcom vývare. Jedenie rezancov symbolizuje “prekusnutie“ starého roka a nechať ho takzvane za sebou.

Typická je taktiež návšteva miestneho chrámu, kde si Japonci vymieňajú staré omamori za nové. Omamori, v preklade ochrana, sú modlitby v malých farebných vreckách.



Kolumbia

Tradičnosť neobchádza ani Kolumbiu, v ktorej sa na Nový rok pod posteľ ukladajú 3 zemiaky. Jeden ošúpaný, druhý neošúpaný a tretí len polovične. O polnoci si každý člen rodiny vytiahne jeden, na základe ktorého vie, čo očakávať v ďalšom roku – bohatstvo, finančné problémy alebo dokonca oboje.



Filipíny

Nový rok na Filipínach sa oslavuje ovocím. Uprednostňuje sa ovocie v okrúhlych tvaroch ako zobrazenie tvaru mince. Ľudia tak veria, že im konzumácia 12 druhov ovocia prinesie každý mesiac v roku bohatstvo.



Rôzne kultúry prinášajú rôzne tradície a zvyky počas novoročných osláv. Dôležité je privítať ďalší rok spolu so svojimi blízkymi. Plánujete posielať novoročné pozdravy tým, s ktorými nemôžete byť? Pomôžeme vám.

Viete, kedy a ako sa píše Nový rok/nový rok? 

  • Nový rok píšeme s veľkým N, ak ním myslíme konkrétne 1. január. Označuje jeden deň v roku.
  • Ak chceme popriať šťastný a úspešný celý nastávajúci rok, píšeme slovné spojenie nový rok s malým n.

Predajňa Ševt

Novoročné priania v Bory Mall

Pošlite novoročné prianie s príjemným venovaním svojej rodine, priateľom alebo blízkym. Osobný odkaz a podpis zaručene vyčarí úsmev na tvári. Zastavte sa u nás v predajniach Titi, Ševt alebo Albi a vyberte si dizajn, ktorý sa vám zapáči.

Tešíme sa na vašu návštevu v Bory Mall.