Pred založením akvária

Vyberte veľkosť a tvar akvária podľa priestoru u vás doma. Nezabúdajte, že akvárium je najlepšie umiestniť mimo priameho slnečného svetla.

Zvážte veľkosť akvária podľa druhu a počtu akváriových rýb. Aj malé živočíchy ako ryby potrebujú dostatok priestoru.

Vybavte akvárium zaujímavými rastlinami a doplnkami, ktoré dotvoria príjemnú podmorskú atmosféru.

Ako si založiť akvárium

  • Vybrané akvárium vypláchnite teplou vodou. Následne vysušte a uložte na vybrané miesto.
  • Na stenu akvária nalepte tapetu, ak ste si nejakú vybrali.
  • Uložte zvolený materiál na dno akvária tak, aby bol v spáde. Pri zadnej stene môže byť vyššia vrstva, v prednej časti nižšia.
  • Na pestovanie živých akváriových rastlín potrebujete špeciálne zvolený a výživný substrát. Pokiaľ plánujete vložiť dnu umelé rastliny, postačí vám aj piesok, štrk alebo kamienky.
  • Pokračujte inštaláciou potrebných zariadení. Do akvária zaveďte filtráciu, ohrievač, ktorý udržiava rovnomernú teplotu v akváriu a potrebnú techniku na vzduchovanie. Vzduchovanie je potrebné pre väčšie akváriá.
  • Vyberte si LED svietidlá, pri ktorých môžete nastavovať intenzitu. Použite svetlá tak, aby bolo akvárium osvietené rovnomerne.
  • Pomôžte si UV lampou, vďaka ktorej zabezpečíte efektívnu prevenciu pred riasami.
  • Do polovice akvária napustite vodu, do ktorej pridajte prípravok na odstránenie chlóru a škodlivých látok.
  • Teraz je čas na vašu kreativitu. Do akvária vložte rôzne kamene či dekorácie a zasaďte rastliny.
  • Doplňte vodu. Nastavte a zapnite technické vybavenie.
  • Počkajte, všetko má svoj čas. Predtým než sa dno, rastliny a všetky látky upokoja, musí prejsť aspoň 1 mesiac. Po mesiaci môžete opatrne vkladať rybky.
  • Prečo až po mesiaci? Kým v akváriu nežijú baktérie a ostatné mikroskopické živočíchy, chémia bude úradovať. Tá by mohla rybám ublížiť.
  • Máte známych, ktorí majú zabehnuté akvárium? Požičajte si od nich vodu, prípadne malú časť substrátu. Do vášho nového akvária tak prinesiete život.

SUPER ZOO

Na čo si dávať pozor? 

V prípade akvaristiky je vždy správne si nechať poradiť od skúsenejších. Na čo musíte dbať, aby sa vášmu akváriu darilo?

Rastliny hala-bala

Vedeli ste, že aj správny výber rastlín je dôležitý? Niektoré druhy rastlín si môžu dokonca vzájomne prekážať. Po založení akvária nechajte rastlinám čas na „zabývanie sa“. Sledujte, či im vyhovuje prostredie. Poraďte sa pri výbere s odborníkmi.

Celé more v akváriu

Všetkého veľa škodí. Rovnaké pravidlo platí pre akváriové ryby. Zabezpečte každej rybe dostatok miesta tým, že nebudete kupovať veľké množstvo rýb. Napriek tomu, že vás farebnosť a rôznorodosť bude lákať. Nezabúdajte, že na 1 cm ryby je priaznivé mať 1 liter vody.

Sýte rybky, šťastné rybky

Kŕmte radšej niekoľkokrát denne v malom množstve. Väčšie množstvo krmiva naraz môže prispieť k premnoženiu rias. Ryba nemusí jesť každú chvíľu, preto neprekrmujte. Bez potravy prežijú aj niekoľko dní. Určite nedávajte rybám kúsky z chleba a pečiva.

Príroda si to zariadi

Riekam, moriam a oceánom sa najlepšie darí bez ľudského zásahu. Všetko je v dokonalej symbióze a my môžeme byť len užasnutými pozorovateľmi. Presne tak by to malo vyzerať aj vo vašom akváriu. Samozrejme netreba zabúdať na bežnú údržbu či kŕmenie. Väčšie zásahy realizujte rýchlo a bez zbytočného stresovania rýb. Akvárium si vyžaduje svoj pokoj.

Odomykáme exotický svet pre všetkých

Tešíte sa na nákup vášho prvého akvária? Starostlivosť o ryby naučí dokonca aj vaše deti trpezlivosti a pozitívnemu vzťahu k zvieratám. Všetko potrebné o akvaristike si môžete prísť vypočuť aj na podujatie FAUNIA. Odborníci vám povedia svoje cenné skúsenosti zadarmo. Pozrieť si budete môcť rastliny aj rôzne druhy rýb pre vaše akvárium. Čakáme vás na námestí v pasáži už 17. júna 2023. Nakúpite akvárium, rastlinky, rybičky, no skrátka všetko, čo len budete potrebovať k vašej novej záľube.

Ak podujatie nestíhate, celé akváriové vybavenie nájdete u nás v Bory Mall aj v predajni SUPER ZOO. Poradia vám s celým zariadením akvária.

Tešíme sa na vašu exotickú návštevu v Bory Mall.