Prečo masky a tekvice?

Dávno predtým, ako sa Halloween stal synonymom prehliadky desivých masiek, mal svoje začiatky v keltskom sviatku Samhain. Ten sa oslavuje od 31. októbra do 1. novembra a znamená koniec sezóny zberu a začiatok zimy – čas spojený s temnejšími dňami a prítomnosťou duchov. Kelti verili, že vtedy je hranica medzi svetom živých a svetom mŕtvych najtenšia. Aby odvrátili zlých duchov, ktoré by mohli prejsť do sveta živých, ľudia pálili ohne a nosili kostýmy.

Kelti tiež vyrezávali tváre do repy a dnu umiestnili sviečku. Používali ich ako lampáše, aby si osvetlili cestu a odstrašili zlých duchov. Keď prišli írski prisťahovalci do Ameriky, priniesli so sebou túto tradíciu vyrezávania. Zistili však, že tekvice pochádzajúce z Ameriky sa vyrezávajú oveľa ľahšie ako repa a preto presedlali na tekvicové lampášiky.

Halloween Shop Partyland

Radostné oslavy a farebné lebky

Zatiaľ čo Halloween a Pamiatka zosnulých sú u nás známe sviatky, rôzne kultúry po celom svete majú svoje vlastné tradície, ktoré zdieľajú podobné témy.

Mexiko ponúka jedinečnú a farebnú alternatívu: Día de los Muertos alebo Deň mŕtvych. Día de los Muertos je viacdňová oslava, ktorá sa zameriava na pamiatku a uctenie si blízkych, ktorí nás opustili. Hoci sa vyskytujú približne v rovnakom čase ako Halloween, tieto dva sviatky slúžia rôznym kultúrnym a duchovným účelom.

Počas tohto dňa rodiny stavajú oltáre „ofrendas“ na počesť zosnulých. Vytvárajú ich vo svojich domoch alebo na cintorínoch a zdobia ich sviečkami, fotografiami a žiarivými oranžovými kvetmi. Symbolom tohto sviatku sú bohato zdobené farebné lebky. Día de los Muertos je živá a pozitívna oslava, ktorá ponúka iný pohľad na smrť a spomienku na našich blízkych.

Uctievanie predkov

Čínsky sviatok Qingming, známy aj ako „Sviatok čistenia hrobov“, je tradičný čínsky sviatok, ktorý zvyčajne pripadá na 4. alebo 5. apríla. Na rozdiel od strašidelných a kostýmov a mexických osláv má Qingming pochmúrnu atmosféru a slúži tiež na čas strávený s blízkymi. Rodiny navštevujú hroby svojich predkov, aby očistili náhrobné kamene a ponúkli im rituálne obety a jedlo.

Chuseok, tiež známy ako Kórejský deň vďakyvzdania sa koná na konci septembra a je jedným z najvýznamnejších sviatkov v Južnej Kórei. Rodiny sa stretávajú, navštevujú hroby svojich predkov a prinášajú im obety. Hoci tieto sviatky nezahŕňajú kostýmy ani strašidelné príbehy, zdieľajú tému rodinných vzťahov a uctenia si zosnulých, podobne ako v našich končinách.

Írsko, ako rodisko Halloweenu, oslavuje tento sviatok naplno a zahŕňa tiež staré keltské tradície, ako je festival Samhain.

Halloween Shop Partyland

Halloween v Bory Mall

Ak ešte nemáte všetko pripravené, nemusíte sa báť. Najväčší Halloween Shop na Slovensku nájdete práve teraz v Bory Mall. Pripravte sa naň s nami a zažite atmosféru v štýle Wednesday Addams. Od masiek po celé kostýmy, doplnky a dekorácie. Čaká na vás aj koleso šťastia, maľovanie na tvár a detský workshop.